Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597232 razy)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7260 dnia: 23 Czerwca 2022, 21:53:17 »
Ale restart pomaga i wszystko działa? Mnie chodziło o trwałe uszkodzenia. Miał ktoś taki przypadek?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #7261 dnia: 28 Czerwca 2022, 15:43:55 »
Dzisiaj z okazji 35 stopni zobaczyłem że pomimo dużego naładowania baterii silnik się nie wyłącza. Włączyłem hybrid asistanta i zobaczyłem że temp baterii jest 50 stopni i usłyszałem że dopiero wtedy HA włączył wiatrak i po chwili temp spadła do 49 i przeszło na elektrykę. Więc czujnik temperatury działa, wiatrak też działa więc dlaczego samochód sam go nie włącza i nie chłodzi baterii? Ze 2 miesiące temu miał test układu i przeszedł pozytywnie więc powinien być czysty i działający.

Więc wraca pytanie dlaczego sam nie chce się ochłodzić?

a to było w trakcie czekania przed przejazdem kolejowym, więc w stojącym samochodzie i powodem działania silnika nie była jazda
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwca 2022, 15:48:11 wysłana przez cyklista »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7262 dnia: 28 Czerwca 2022, 19:35:57 »
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7263 dnia: 28 Czerwca 2022, 19:57:51 »
Pisałem już o  tym jak dziwnie dziala uklad chłodzenia baterii w Aurisie. Jedyne wyjście to korzystanie z HA z progiem 42st. temperatury baterii.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7264 dnia: 28 Czerwca 2022, 20:44:43 »
Ja mam wrażenie , że po zmianie oprogramowania w ASO (akcja naprawcza jakieś 1,5-2 lata temu bodajże) ogólnie układ hybrydowy działa gorzej, więcej pali i dziwnie używa baterii  przy temperaturach powyżej 20 stopni. Chyba że to zbieg okoliczności i coś się np. z baterią dzieje (po 3,5 roku ?). 
Ktoś potwierdza?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7265 dnia: 29 Czerwca 2022, 08:01:25 »
Pisałem już o  tym jak dziwnie dziala uklad chłodzenia baterii w Aurisie. Jedyne wyjście to korzystanie z HA z progiem 42st. temperatury baterii.

To jest tylko pudrowanie syfu a nie naprawa problemu. Samochód jest już tyle lat na rynku i nikt nie wymyślił naprawy?
- oszukanie czujnika oryginalnego, - przełączenie biegów wiatraka na wyższe, - zgłaszanie awarii tak wiele razy aż sama fabryka coś wymyśli?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7266 dnia: 29 Czerwca 2022, 10:16:30 »
No to działaj, zgłaszaj, oszukuj czujniki (są trzy) jeśli lubisz walkę z wiatrakami. Ja będę w upalne dni których jest kilkanaście w roku pudrował syfa czyli używał HA.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7267 dnia: 29 Czerwca 2022, 11:22:06 »
Żeby walczyć to bym musiał najpierw dokładnie wiedzieć co i dlaczego układ robi a to wiedza tajemna znana tylko toyocie.
Na razie to mogę sobie sprawdzić czy wszystko czyste w baterii i wiatrakach i okolicy i czy pompa układu działa.
Do serwisu nie zgłoszę nic bo już gwarancja minęła, a błędów układ nie pokazuje żeby się na jakiekolwiek powpływać.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7268 dnia: 29 Czerwca 2022, 15:06:44 »
Układ fabrycznego chłodzenia działa tak, że wentylator chodzi sobie maksymalnie na 4 z 6 obrotach i jeśli temperatura przekracza 44st. zaczyna się ograniczanie prądów ładowania i rozładowania a więc układ hybrydowy działa coraz słabiej. Lekkie wciśnięcie gazu powoduje odpalenie spalinowego a hamowanie odbywa się klockami a nie "prądem" przy czym wentylator cały czas pracuje na 4 z 6. Jeśli ktoś ma inny sposób niż sterowanie HA wentylatorem baterii chętnie posłucham.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7269 dnia: 30 Czerwca 2022, 00:35:24 »
Ja też mam z tym problem, Prius 3 2012r. Często pytam osoby które używają hybrydy i u nich ten problem nie istnieje. Ja mam tak że nawet powyżej 20*C zaczynają się problemy. Dzwoniłem do firmy która zajmuje się regeneracją baterii w Toruniu, i twierdzą że należy wymienić najsłabsze ogniwa. Zna ktoś może wiarygodną firmę z Wrocławia lub okolic która zajmuje się regeneracją baterii? Ciekawe czy pomoże wymiana płynu chłodniczego  inventera.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7270 dnia: 07 Lipca 2022, 23:03:44 »
Orientuje się ktoś może jeśli Corollę HSD mam na gwarancji i 14 lipca 2021 był ostatni przegląd w ASO to do kiedy najpóźniej muszę udać się na przegląd do ASO aby nie stracić gwarancji ? Można przeciągnąć i zapisać się na przegląd np. w sierpniu lub wrześniu ? Dodam że za rok przejechane dopiero niecałe 10 tyś km. 
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7271 dnia: 08 Lipca 2022, 09:09:00 »
14 dni lub do miesiąca w zależności od modelu i marki.
Wszystko powinno być w warunkach gwarancji.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7272 dnia: 08 Lipca 2022, 18:51:38 »
Dzięki - zapisałem się na 13 tego na przegląd.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7273 dnia: 08 Lipca 2022, 20:40:10 »
Wczoraj byłem w salonie zobaczyć, co słychać i pogapić się na nowe auta. Ostatnio, jak byłem w ASO, to był marazm, zastój i prawie nie było aut w salonie i na placu, a wczoraj przeżyłem zaskoczenie. Cały salon zastawiony nowymi Toyotami, przed salonem też stały nowe Corolle sedany. W salonie ruch, jak w ulu. Serwisanci zajęci przeglądami i naprawami, dilerzy też obsługiwali klientów. Sceneria, jak za dawnych, dobrych czasów. Przymierzyłem się do nowej RAV-ki, ale bajer. Auto spore, wsiada się wysoko, w przeciwieństwie do mojej Corolli, gdzie wsiada się nisko, prawie na ziemi ;). W RAV-ce miło, płynnie działa elektryczna regulacja siedzenia we wszystkich kierunkach. Wystarczy ruszyć palcem gałkę i siedzenie, czy oparcie płynnie i samoczynnie zmienia położenie. Bawiłem się tym, jak dziecko :-)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7274 dnia: 08 Lipca 2022, 20:56:57 »
Cały salon zastawiony nowymi Toyotami
A co było?
Corolla TS FL?
Corolla Cross?
BZ4X?