Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596278 razy)

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7515 dnia: 28 Grudnia 2022, 17:24:05 »
I to jest słuszna decyzja.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7516 dnia: 28 Grudnia 2022, 21:01:37 »
przyznam szczerze że nic nie wiedziałem o takich objawach lania pod korek i nawet się tym nie interesowałem bo nawet by mi nie przyszło do głowy że może to przyniesc negatywne skutki.
Tak więc od dziś nie tankuje pod korek, dzięki :)

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7517 dnia: 28 Grudnia 2022, 22:54:12 »
Maska samochodu wchodzi mi w wibracje, jak docisnę to przestaje. Miał ktoś taki problem? gdzie stuknąć, puknąć, nasmarować?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7518 dnia: 28 Grudnia 2022, 23:07:03 »
Owiń taśma zaczep zamka lub wyreguluj odbojniki.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7519 dnia: 30 Grudnia 2022, 00:23:50 »
@Colin widocznie obudowa pompy = zbiornik par paliwa, w ASO będą wiedzieć o co chodzi. Podobno w tym chodzi o jakiś/eś kruciec, który może się ułamać, ukruszyć.

@josef jeśli mnie pytasz. Leję do odbicia, trochę wysuwam pistolet, by widzieć właśnie przelew paliwa i wylot powietrza odpowietrzeniem/ rurą. Dalej leje wolniej, aż przelewem już nic nie leci i poziom wychodzi w szerokie fi wlewu, otwór na pistolet jest wtedy cały, lub prawie cały zalany. 

Kiedyś zalałem samochód pod korek i postawiłem na pochyłości.
Dlatego warto coś jeszcze przejechać.

Przyznali się do błędu że źle zamontowali uszczelkę.
Samo takie tankowanie tego nie spowodowało by. Właśnie dobrze że to wyszło zaraz, a nie za 3L, do kogo byś wtedy pojechał. Więc akurat tutaj pozytywna sprawa, w perspektywie dalszego czasu.

Maska samochodu wchodzi mi w wibracje, jak docisnę to przestaje.

Ja tak miałem, musisz wyregulować odboje maski, te cztery w pasie przednim. Patrz na zgranie boków maski z błotnikami. Po regulacji, oznaczeniu nic mi już nie drży.

Tak więc od dziś nie tankuje pod korek, dzięki
Wszystko zależy ile tak tankowałeś. Jeśli przez wiele razy nic nie wyszło, to z jakiego powodu miało by wyjść dalej. Strachy na lachy. :-)
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7520 dnia: 30 Grudnia 2022, 07:41:18 »
Zadałem pytanie bezpośrednio po wpisie mechu, więc zgodnie z obowiązującymi zasadami było skierowane do mechu. Identycznie ten post wpisany bezpośrednio po Twoim wpisie, jest skierowany do Ciebie. :grin:
Ale dzięki za odzew. :grin:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7521 dnia: 31 Grudnia 2022, 01:34:47 »
Nie no ktoś tu błąd chce błędem poganiać, a nadal lepszego niby swojego wzoru na spalanie nie podał. Czyli mam w domu słonia, ale go nie pokażę.  Ci co chcą niech się łudzą, że do odbicia zawsze wleją tyle samo. Lejąc do pełna na 100% jest dokładniej. A jak ktoś tu szuka dokładności jak w NASA, no to basta nie te forum. I do tego opieranie się o tylko przykłady z neta, a za dwie strony kolo komuś napisze, naoglądałeś się w necie. Hu hipokryzja do entej i kolo stwierdza normę, na wszystkich stacjach nas rąbią na ml. Niech sobie zważy swego globusa jak jest poza forum i na forum.

@Zbig zanim coś napiszesz jeszcze odnośnie spalania i paliwa, to podaj wreszcie obiecany wzór. Inaczej będziesz gołosłownym bobasem co gryzie po nogach bo tak.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7522 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:12:15 »
Generalnie ignoruję namolny trolling, a już ten podawany kulawą polszczyzną w szczególności, ale w drodze wyjątku wyjaśnię, a właściwie przypomnę o co chodzi z tym rzekomym wzorem na spalanie, bo niektórzy albo zapomnieli albo w ogóle nie wiedzą o co chodzi :-)

Nigdy żadnego wzoru nie obiecywałem i skąd mój interlokutor powziął takie przekonanie - doprawdy nie wiem.  Być może czytanie ze zrozumieniem idzie mu podobnie sprawnie jak wysławianie się.

Wzór jest jeden, bardziej istotne jest jakie dane do niego podstawiamy, i o tym właśnie pisałem.  Konkretnie chodziło o wałkowane tu do znudzenia tankowanie pod korek, które jakoby jest konieczne aby spalanie poprawnie policzyć. Otóż nie jest, bo z wiadomych względów liczenie średniego spalania w codziennych warunkach jazdy ma sens dopiero wtedy, gdy mamy do dyspozycji dane przynajmniej z kilkunastu tankowań.  Dla takiej próbki błędy wprowadzane przy tankowaniu do pierwszego odbicia minimalizują się, co można sobie samemu sprawdzić generując prostą symulację w excelu, i o tym była mowa, a nie o żadnym specjalnym wzorze na liczenie spalania.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7523 dnia: 02 Stycznia 2023, 20:58:23 »
Być może czytanie ze zrozumieniem idzie mu podobnie sprawnie jak wysławianie się.
Tak czasami bywa. Mi ciągle pisał o Aygo, którego nie posiadam już od 4 lat. Chłopina żyje przeszłością lub chorą wyobraźnią.

Offline Olex79

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris
Padnęte AKU12v
« Odpowiedź #7524 dnia: 04 Stycznia 2023, 09:36:47 »
Witam Kolegów i Koleżanki
Moj Auris TS stał sobie 10 dni w garażu podziemnym z załączonym alarmem
i niespodzianka
Temat znamy Wyładowane Aku 12v ale to ponoć normalka
Mam prostownik i mam power bank wiec ogarnę temat
Mam jednak 1 pytanie
Czy na czas ładowania akumulatora 12v prostownikiem muszę go odpinać od auta (zdjąć  klemę minusową)
czy mogę podłączyć prostownik bezpośrednio do akumulatora
Prostownik to Cetek CX10
Akumulator to BOSCH S4018

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7525 dnia: 04 Stycznia 2023, 10:41:20 »
Nie trzeba odłączać akumulatora. Sam doładowuje kolejną Toyotę ładowarką CETEK i nie ściągam klem.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7526 dnia: 04 Stycznia 2023, 14:29:47 »
Pytanie czy kolega myli prostownik z automatem. Nie znam cetek CX10, instrukcja się kłania. Zwykłym prostownikiem nie w aucie a poza. Automatem można w aucie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7527 dnia: 04 Stycznia 2023, 16:25:55 »
Temat znamy Wyładowane Aku 12v ale to ponoć normalka

Absolutnie nie normalka - naładowany aku powinien wytrzymać ok 3-4 tygodni.
Może coś ci prąd bierze - zmierz.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7528 dnia: 20 Stycznia 2023, 13:23:32 »
Mam pytanie, choć to już tu było gdzieś na forum. W Peugeocie 206 z rocznym akumulatorem napięcie po jeździe wynosi ok. 12,75 V. Jak Peugeot postoi 3 - 4 tygodnie, albo przejadę 2 - 3 razy jakieś króciutkie odcinki 0,5 - 1 km, to napięcie spada do ok 12,5 V, po godzinnej jeździe znów wynosi ok. 12,77 V. Natomiast w Corolli eksploatowanej znacznie częściej, niż Peugeot, nawet po dłuższej jeździe napięcie akumulatora nigdy nie przekracza 12,5 V, na ogół wynosi ok. 12,45 V. Dlaczego aku w Corolli nie napełnia się tak, jak w Peugeocie? Napięcie 12,45 V świadczy o lekkim niedoładowaniu. W Corolli nie mam żadnych dodatkowych odbiorników prądu - alarmu, kamery podłączonej na stałe do instalacji.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2023, 13:27:07 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7529 dnia: 20 Stycznia 2023, 20:25:18 »
choć to już tu było gdzieś na forum
Było, było...
Dawniej  ładowaniem sterował prosty regulator napięcia, utrzymywał stałe - dość wysokie napięcie na akumulatorze (14.2-14.4).
We współczesnych autach steruje tym komputer na podstawie wielu parametrów. Kiedy uzna, że ładowanie nie jest potrzebne, to je ogranicza.
Pewnie ze względu na ekologię.
Są dyskusje, jak to wpływa na żywotność akumulatora.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl