Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597708 razy)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7530 dnia: 21 Stycznia 2023, 08:21:01 »
Też to zauważyłem zarówno w Aurisie HSD jak i w obecnej Corolli HSD. Prawie cały czas AKU 12V jest w połowie naładowany bez względu czy jeżdżę mało czy dużo czy na krótkich odcinkach czy przyjechałem z trasy ponad 600km to mierząc napięcie na drugi dzień - naładowanie aku kształtuje się w okolicach 12.4-12.5V. Większe mam tylko po doładowaniu prostownikiem wtedy trzyma przez kilka dni ok. 12.7V a później lekko spada i cały rok jest w połowie naładowany.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7531 dnia: 21 Stycznia 2023, 14:10:48 »
Ale napiecie nie oznacza Estonia naladowania.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7532 dnia: 21 Stycznia 2023, 15:20:45 »
Ale napiecie nie oznacza Estonia naladowania.

Naprwdę ?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7533 dnia: 21 Stycznia 2023, 16:33:06 »
Kto chce sprawdzić dobrze aku, nie sprawdza samego V, bo to niewiele mówi. Mam tester Konnwei 650i i widzę 4 parametry, Rezystancję, A, V i w % zużycie i naładowanie. Po czasie obserwacji w dwóch autach mogę powiedzieć, nie zawsze kiedy V jest wysoko, to A jest tak samo. Może być też odwrotnie, kiedy V np. 12.5 to A może być full. Tak jak w moim wątku koledzy pisali, a do czego z czasem i możliwościami się przekonałem. Po samym V ocena aku nie jest pełna, a może być też myląca. Ważny jest też sposób sprawdzania, nie zaraz po zgaszeniu silnika, tylko po 4-6 h. Od zgaszenia nie otwierać niczego, a maskę otworzyć przed zgaszeniem silnika. Dlaczego, bo każde otwarcie wzbudza coś i wywołuje spadek V, bo parametry mogą w tym czasie ulegać jeszcze zmianom istotnym. Czyli np. jeśli V było wysoko, to z czasem rezystancja może spadać, a A wzrastać. Z obserwacji własnej, do 6h od zgaszenia mogą zachodzić zmiany pozytywne względem A i % zużycia, kosztem spadku V.

Mam dwa auta i obydwa mają jak to się chyba nazywa BMC. Lecz w obydwu to inny ma charakter i poszczególne działania/reakcje. W Auris jest to do obejścia ręcznie kombinując, a w drugim już jest gorzej. Są zasadnicze różnice, które rodzą różnice na - i + systemów względem siebie.  Może być tak na dwie wersje. Jeśli aku jest leciwy i słabawy, to nawet po podwyższeniu V przez system, przejedziemy za mało km i aku nie doładuje się dobrze. Jeśli aku nowawy, dobry, to na krótkim odcinku będzie ładowanie niskie i za mało przejedziemy, aby system stwierdził, że trzeba ładowanie podnieść. Nie ma złotego, idealnego środka, ale znajomość zasad i działania systemu jest zawsze pomocna. Ogólnie te systemy mają ładować aby tylko, co powoduje uwalanie aku w tym czy innym czasie. To jest spowodowane chęcią lub przymusem producenta do niższego spalania, a dalej emisji. ECO rządzi i aby klient zobaczył mniejsze spalanie.

No i jeszcze trzeba brać jedno pod uwagę, taka poprawka sezonowa. Tak jak płyn chłodzący, czy hamulcowy zimą podlega kolokwialnie kurczeniu ze względu na różnicę rozszerzalności cieczy, ze względu na temp. zew. Tak podobnie jest z aku. V zimą będą bardziej spadać, aku mimo wszystko gorzej będzie się doładowywać, częściej aku będzie niedoładowany, tym bardziej jak będą dni bez jazdy. Warunki idealne dla aku, to temp. zew. 20-25C.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2023, 16:53:21 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7534 dnia: 21 Stycznia 2023, 17:37:37 »
Naprwdę ?

Dobrze że  dales tabelke na poparcie moich słów ;)

Jak sam widzisz jest to pomiar przy 20°C
Ciężko by było za każdym razem zagrażać/ schłodzić to do tej temp.
Druga sprawa to obciążenie akumulatora - ono w aucie zawsze jest.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7535 dnia: 22 Stycznia 2023, 11:01:34 »
Większe mam tylko po doładowaniu prostownikiem wtedy trzyma przez kilka dni ok. 12.7V a później lekko spada i cały rok jest w połowie naładowany.

Ja tylko raz próbowałem podładować akumulator w Corolli, ale już dawno zrezygnowałem z tego. grzeto wyjaśnił, że wszystkim steruje komputer i skoro to tak zostało zaprogramowane, to chyba tak ma być. Na razie jeżdżę i nie zawracam sobie głowy akumulatorem. Zobaczę po latach, co się będzie działo. Może wszystko będzie ok. i akumulator wytrzyma swoje przepisowe lata, np. chociaż 5 lat żeby wytrzymał bez awarii. bardos.1979, skoro i twoje i moje auto ma tak samo z akumulatorem, to chyba tak ma być. W/g twojej tabelki wynik 12,45 V nie jest zły. To naładowanie jakby 3/4 pojemności, czyli więcej, niż w połowie, więc nie ma się czym przejmować.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7536 dnia: 22 Stycznia 2023, 12:30:59 »
Dla dociekliwych - z tego co pamiętam to zależność napięcia od temp jest na poziomie -15mV/°C

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7537 dnia: 22 Stycznia 2023, 13:40:11 »
Ja mam garaż w domu ogrzewany i cały rok mam ok 20 stopni (nie licząc wielkich upałów lub dużego mrozu).

Ja ze 2 -3 razy w roku mimo to podłączam ładowarkę - ponoć maksymalnym doładowaniem co jakiś czas wydłużamy życie akumulatora - po drugie jest też na ładowarce funkcja regeneracji, która umożliwia odnowę całkowicie rozładowanych akumulatorów -  funkcja odsiarczania. Podczas pełnego ładowania elektrolit się wymiesza i aku ma większą sprawność.

Pewno że można nie ładować wogóle a jak padnie wymienić na nowy.
Ale jak już mam dobrą ładowarkę to mi korona nie spadnie jak co parę miesięcy doładuje aku do max.
Napewno nie zaszkodzi a może pomoże jak już się będzie kończył to może być na dużych mrozach decydujące czy jeszcze odpalimy czy już aku odmówi współpracy.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7538 dnia: 22 Stycznia 2023, 19:00:51 »
Ja mam garaż w domu ogrzewany i cały rok mam ok 20 stopni

Strasznie ciepło masz w tym garażu. Ja też mam garaż w domu, w którym są rury ciepłownicze i grzejnik. Wszystkie rury zaizolowałem watą termiczną i gipsem, a grzejnik zakręciłem i w zimie mam temperaturę ok. 10 st. C. Chłodniej się już nie da, bo zaizolowane rury wraz emitują trochę ciepła. Ważne, że w garażu jest sucho. Podobno za wysoka temperatura nie jest zdrowa dla wjeżdżającego do garażu zaśnieżonego solą, albo mokrego auta. Jeśli masz argumenty, że jest inaczej, to włączę sobie ten grzejnik i będzie cieplej :-)
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2023, 19:02:50 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7539 dnia: 22 Stycznia 2023, 20:11:28 »
Stare zapisy mówiły, aby jesienią przed zimą podładować aku. Teraz przy tych systemach jeszcze bardziej jest sens co jakiś czas podładować normalnie aku, poza huśtawką minimalnych/maksymalnych wartości systemu. Tak czy inaczej, mimo lepszych rozwiązań w aku i "lepszych" systemów w autach, aku uwalane są szybciej stety. Jak to jest, technika jest dla człowieka, ma być pomocna, a tu im dalej tym "lepiej". Aku stał się zwykłą wymienną częścią jak filtr. 

W Aurisie mam ori aku 10 rok, nie latam tras zasadniczo, auto garażowane, garaż nie ogrzewany, ale 5-8C jest stale. Ktoś powie ori aku to kicha, w drugim aucie mam nowy roczny i parametr zużycia jest toczka w toczkę. W tym jest tylko jedna różnica, w Auris da się system lepiej oszukać, a w drugim aucie już mniej. Jest taki przykaz prawidłowości, aby aku sprawdzać przy +20...+25C, sprawdzając przy mniejszej temp. otoczenia, już mamy z mostu różnicę na -.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7540 dnia: 22 Stycznia 2023, 23:42:50 »
No może przesadziłem z tymi +20 cały rok. Aktualnie jak nie otwierałem 2 dni garażu jest +14 ale zdarza się że jest więcej (rury ciepłownicze, nowe okna, na zewnątrz termoizolacja całego domu - żeby nie drzwi garażowe to pewno było by jeszcze cieplej).
Co do dodatniej temperatury w garażu vs wjeżdżania samochodu oblodzonego z solą to już nie ma znaczenia czy w garażu jest +5 czy +15.
I tak i tak przez noc się rozpuści.
Musiał byś wogóle w zimie nie wjeżdząć do garażu albo mieć inny garaż na zewnątrz np. blaszany albo wiatę.
A jak już wjeżdząsz do garażu ogrzewanego to moim zdaniem czym cieplej to lepiej bo szybciej śnieg i lód się rozstopi i auto wyschnie.
A suche auto pewno mniej będzie korodować niż mokre.
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2023, 23:50:01 wysłana przez bardos.1979 »

Offline pawelci

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 Hybrid
« Odpowiedź #7541 dnia: 23 Stycznia 2023, 09:04:12 »
Szukałem i nie znalazłem.
1.8 HSD i sonda, podobno jest szerokopasmową. Czy ktoś może wytłumaczyć:
Przed katalizatorem to regulacyjna prądową czy napięciowa?
To samo za katem prądowa czy napięciowa?
Czy obie są szerokopasmowe?
Czy tylko jedna z nich?
A może jest tylko jedna sonda ? Wiecie coś w tym temacie jak to jest w Aurisach 1.8 hybrid?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Właściciel
Auris hybrid 2FL Touring Sports  1.8 i 134KM

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7542 dnia: 23 Stycznia 2023, 13:52:34 »
Przód to czujnik składu mieszanki 0 do 5 V
tył zwykły czujnik tlenu 0 do 1V
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pawelci

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 Hybrid
« Odpowiedź #7543 dnia: 23 Stycznia 2023, 13:54:49 »
Przód to czujnik składu mieszanki 0 do 5 V
tył zwykły czujnik tlenu 0 do 1V
Przód  to prądową?
Tył napięciowa?

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Właściciel
Auris hybrid 2FL Touring Sports  1.8 i 134KM

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7544 dnia: 23 Stycznia 2023, 14:15:37 »
Tak
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl