Kto chce sprawdzić dobrze aku, nie sprawdza samego V, bo to niewiele mówi. Mam tester Konnwei 650i i widzę 4 parametry, Rezystancję, A, V i w % zużycie i naładowanie. Po czasie obserwacji w dwóch autach mogę powiedzieć, nie zawsze kiedy V jest wysoko, to A jest tak samo. Może być też odwrotnie, kiedy V np. 12.5 to A może być full. Tak jak w moim wątku koledzy pisali, a do czego z czasem i możliwościami się przekonałem. Po samym V ocena aku nie jest pełna, a może być też myląca. Ważny jest też sposób sprawdzania, nie zaraz po zgaszeniu silnika, tylko po 4-6 h. Od zgaszenia nie otwierać niczego, a maskę otworzyć przed zgaszeniem silnika. Dlaczego, bo każde otwarcie wzbudza coś i wywołuje spadek V, bo parametry mogą w tym czasie ulegać jeszcze zmianom istotnym. Czyli np. jeśli V było wysoko, to z czasem rezystancja może spadać, a A wzrastać. Z obserwacji własnej, do 6h od zgaszenia mogą zachodzić zmiany pozytywne względem A i % zużycia, kosztem spadku V.
Mam dwa auta i obydwa mają jak to się chyba nazywa BMC. Lecz w obydwu to inny ma charakter i poszczególne działania/reakcje. W Auris jest to do obejścia ręcznie kombinując, a w drugim już jest gorzej. Są zasadnicze różnice, które rodzą różnice na - i + systemów względem siebie. Może być tak na dwie wersje. Jeśli aku jest leciwy i słabawy, to nawet po podwyższeniu V przez system, przejedziemy za mało km i aku nie doładuje się dobrze. Jeśli aku nowawy, dobry, to na krótkim odcinku będzie ładowanie niskie i za mało przejedziemy, aby system stwierdził, że trzeba ładowanie podnieść. Nie ma złotego, idealnego środka, ale znajomość zasad i działania systemu jest zawsze pomocna. Ogólnie te systemy mają ładować aby tylko, co powoduje uwalanie aku w tym czy innym czasie. To jest spowodowane chęcią lub przymusem producenta do niższego spalania, a dalej emisji. ECO rządzi i aby klient zobaczył mniejsze spalanie.
No i jeszcze trzeba brać jedno pod uwagę, taka poprawka sezonowa. Tak jak płyn chłodzący, czy hamulcowy zimą podlega kolokwialnie kurczeniu ze względu na różnicę rozszerzalności cieczy, ze względu na temp. zew. Tak podobnie jest z aku. V zimą będą bardziej spadać, aku mimo wszystko gorzej będzie się doładowywać, częściej aku będzie niedoładowany, tym bardziej jak będą dni bez jazdy. Warunki idealne dla aku, to temp. zew. 20-25C.