Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595926 razy)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7740 dnia: 22 Maja 2023, 19:15:29 »
Ktoś pomoże gdzie to podłączyć: plus czy masa?
Podlacz do wyjścia antenowego albo acc

Offline piotreki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.6 TS18r
« Odpowiedź #7741 dnia: 27 Maja 2023, 22:18:15 »
Cześć, parę.dni temu miałem dobijany czynnik w klimie w ASO TOYOTY, czyli podłączana maszyna i uzupełniany czynnik, dzisiaj chcąc włączyć AC a ona nie działa, wrrrr zatrzymuję się i patrzę że wiatrak się nie kręci. Czekam chwilę a on włącza się co ok 12s na parę sekund i wyłącza i tak w kółko. Możliwe że dali za dużo czynnika ? Auto wcześniej stało w pełnym słońcu i może wzrosło ciśnienie w układzie ?
Robiłem to w ASO ponieważ cena była najtańsza z okolicznych warsztatów.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7742 dnia: 28 Maja 2023, 09:39:53 »
Cześć, parę.dni temu miałem dobijany czynnik w klimie
Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Miałem już wiele samochodów i w żadnym z nich nigdy nie dobijałem klimatyzacji, podobnie jak w lodówce czynnika chłodzącego. Przecież w szczelnym i sprawnym układzie nie powinno mieć to miejsca. Czy samo dobijanie klimatyzacji nie jest leczeniem objawów a nie przyczyny? Bo przecież z jakiego powodu czynnika ubywa. Dla mnie dobijanie klimatyzacji ma sens dopiero po stwierdzeniu przyczyny ubywania czynnika chłodzącego.

Offline piotreki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7743 dnia: 28 Maja 2023, 09:52:26 »
Może dlatego dobijałem, ponieważ gdzieś czytałem że czynnik ucieka przez węże. W lodówkach nie ma takich węży są tylko rurki, auto ma już lrzebieg 150k więc uznałem że podjadę i napełnię ją.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7744 dnia: 28 Maja 2023, 10:05:58 »
Najgorzej jest gdzieś czytać. W necie pełno jest sprzecznych i błędnych informacji. Ja miałem 14 lat Astrę i nigdy nie dobijałem klimy i chłodziła. Auris I miał 9 lat i też nie była dobijana klima i chłodziła jak nowa. W domu mam jeszcze Yarisa II 1.33 i też klima chłodzi jak nowa a ma już 13 lat.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2023, 10:10:09 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

pireus

• Gość
« Odpowiedź #7745 dnia: 28 Maja 2023, 11:16:15 »
W lodówkach nie ma takich węży są tylko rurki,
Co za różnica, ma być szczelne i już. Jaki jest sens dobijania , bez sprawdzenia szczelności lub innej przyczyny ubytku czynnika chłodzącego i naprawienia tego?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7746 dnia: 28 Maja 2023, 11:59:21 »
a ona nie działa,

Uszkodzeniu mógł ulec kompresor, należy sprawdzić wiązkę i zasilania
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7747 dnia: 28 Maja 2023, 12:09:16 »
Porównanie lodówki do klimy jest trochę nietrafione.
W lodówce kompresor jest szczelnie zamkniętym w układzie. Nie ma tam też uszczelnianych połączeń.

Jeśli ucieka to w pierwszej kolejności połączenia, potem skraplacz a ostatecznie kompresor.

Offline piotreki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7748 dnia: 28 Maja 2023, 12:18:30 »
Napisałem, że raz wiatrak kręci raz staje, dzisiaj jak włączyłem na 1z7 jeśli chodzi o dmuchawę to działała cały czas, dopiero jak wezmę wentylator na max to ona się wł/wył pewnie za dużo czynnika weszło i w miarę większego obciążenia wzrasta ciśnienie i komputer ją stopuje. We wt podjadę i powiem o problemie.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7749 dnia: 28 Maja 2023, 12:25:36 »
Starzenie się przewodów elastycznych. Mikropęknięcia itp.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7750 dnia: 28 Maja 2023, 12:28:00 »
W kwestii dobijania ....
To jest dobre określenie ...ale na dobicie spreżarki.
Samochodowej klimy sie nie dobija.
Fachowiec powinien sciagnąć czynnik chłodniczy razem z olejem. Zrobić próżnię, na podcisnieniu sprawdzić szczelność ukladu. Wlać nominalna ilość nowego czynika chłodniczego wraz z nowym olejem.
I tego typu czynnosć przy sprawnej sprężarce, cxystym parowniku i skraplaczu oraz szczelnym układzie daje gwarancję właściwie działajacej klimy. (W niektórych samochodach jest osuszacz, warto przy okazji zerknąć na stan filtra kabinowego)
Ubytek czynnika chłodniczego bedzie zawsze z powodu mikroporowatości węży gumowych.
Gaz R134A pracuje na tak niskich cisnieniach że przy 500 g czy 700g (kazdy samochód ma ustalona gramaturę) nie w sposób określić ile "dobić" zwłaszcza jeśli spreżarka kreci się na pasku i jej predkość zależna jest od obrotów silnika. Dodajmy do tego temperaturę na zewnątrz która tez ma wpływ na parametr pracy.
"Na oko to chłop urmarł" a macanie rurek na czuja jest smiechu warte.
Dlatego moim zdaniem warto co 2 rok podjechać do serwisu  gdzie mają stację, gosć zrobi co trzeba, dostaniesz wydruk ile czego ściągnął, potwierdzenie szczelnosci i na wydruku lie czego wlał.

Kolega pare postów wyżej, całkiem możliwe że na ruszonym zaworze serwisowym na wentylu ucikł mu wlany gaz.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7751 dnia: 28 Maja 2023, 14:55:01 »
Trochę inaczej, szczelność sprawdza się pod ciśnieniem napełniając układ azotem z ewentualnym kontrastem. Próżnia to następny krok przed napełnieniem układu czynnikiem.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7752 dnia: 28 Maja 2023, 16:11:18 »
Trochę inaczej, szczelność sprawdza się pod ciśnieniem napełniając układ azotem z ewentualnym kontrastem. Próżnia to następny krok przed napełnieniem układu czynnikiem.
Mylisz się kolego.
Nadcisnienie azotem z kontrastem mozesz zrobić szukajac stwierdzonej nieszczelności. Troche to problematyczne bo niewskazane jest uruchomienie spreżarki która by ruszyła bez smarowania. A na stojacej klimie kontrast ci się nie rozejdzie.

Trochę fizyki ...
Tak z grubsza próżnia to minus 1 bar. 
Widziałem na własne oczy implozję cysterny bo się wytworzyło podcisnienie i zbiornik sie zapadł.
-2 bar nikt Ci nie stworzy.
A walenie 15 czy 30 bar azotu do ukladu z gumowymi weżami w klimie samochodowej to glupota i proszenie się o problemy. Miej na uwadze ze po stronie wysokiego cisnienia masz max 12 bar a po stronie niskiego masz 2 bary.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7753 dnia: 28 Maja 2023, 16:17:42 »
Osobiście do wykrywania nieszczelnosci od dawna używam hydrogenu, czyli mieszanki NH5 wtlaczanej pod ciśnieniem po opróżnieniu ukladu z czynnika roboczego. Ewentualną nieszczelność przez którą wycieknie wodór wykrywam czujnikiem wodoru. Robię to na 16 barach. W mgnieniu oka wiem wszystko o stanie szczelnosci układu. Jest to tanie, bezpieczne a przede wszystkim skuteczne. Innego dziadostwa nie uznaje.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7754 dnia: 28 Maja 2023, 18:35:26 »
Czyli jednak pod ciśnieniem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl