Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597640 razy)

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7755 dnia: 28 Maja 2023, 22:25:08 »
Fachowiec powinien sciagnąć czynnik chłodniczy razem z olejem.
Wytłumaczcie proszę, bo nie rozumiem, jeśli o fizyce mowa. W jaki sposób maszyna może odessać olej z okładu?
Jak to fizycznie może się odbyć, skoro olej jako ciecz znajduje się w sprężarce?
Słyszałem, że odsysane jest tylko tyle, ile jest przenoszone z czynnikiem chłodzącym w postaci mgły. Reszta (większość?) zostaje w sprężarce, i tak naprawdę nigdy nie wiadomo, ile go tam zostało.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7756 dnia: 28 Maja 2023, 22:42:58 »
Oleju w ukladzie jest -/+ 120 ml (zależnie od modelu)
Stacja klimatyzacji posiada seperator oleju co skutecznie wyłapuje olej z zasysanego czynnika chłodniczego.
Pozatym spreżarki posiadają korek spustowy oleju.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7757 dnia: 29 Maja 2023, 07:29:35 »
Stacja klimatyzacji posiada seperator oleju co skutecznie wyłapuje olej z zasysanego czynnika chłodniczego.
Pozatym spreżarki posiadają korek spustowy oleju.

Czyli jest jak pisałem, stacja serwisowa odsysa jakąś część oleju, a w sprężarce pozostaje bliżej nieokreślona ilość, której nie da się zmierzyć.
A słyszał ktoś żeby spuszczać olej przez wykręcenie korka w czasie okresowej obsługi?
Czyli serwisant, w najlepszym razie powinien wtłoczyć z powrotem tyle samo, ile odessał.
Ale czy tak robi? Tu piszą, że najczęściej nikt się tym nie przejmuje, i wtłaczają zawsze tyle samo:
https://warsztat.pl/artykuly/kompendium-wiedzy-z-klimatyzacji-3-olej-jako-codzi,62995
- co  może prowadzić do sporych problemów...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #7758 dnia: 12 Czerwca 2023, 08:24:52 »
Jak się nazywa i jaki ma numer części osłona plastikowa dolna z lewej i prawej strony aurisa hd hybrid 2018. Chodzi  o osłone między nadkolem przednim zderzakiem.

Offline Sitar

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Auris 2
« Odpowiedź #7759 dnia: 13 Czerwca 2023, 10:28:28 »
Witam!Mam pytanie jak zdemontować tunel środkowy w Toyocie auris ts ?

Offline Sitar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7760 dnia: 13 Czerwca 2023, 10:40:44 »
Chodzi o Aurisa touring sports 2 1.8 hybryde

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #7761 dnia: 13 Czerwca 2023, 11:13:39 »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Sitar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7762 dnia: 13 Czerwca 2023, 12:16:00 »
Super dzięki za odpowiedź a tak słowami mniej więcej. Chodzi mi o wymianę tego największego elementu z podłokietnikiem.

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7763 dnia: 13 Czerwca 2023, 23:13:49 »
@cyklista
Spróbuj hasła chlapacz nadkola przód. Pojawi się coś prostokątnego - jeśli o to Ci chodzi.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7764 dnia: 14 Czerwca 2023, 09:14:44 »
@cyklista
Spróbuj hasła chlapacz nadkola przód. Pojawi się coś prostokątnego - jeśli o to Ci chodzi.

Chlapacz nadkola przód to inny element, taki prostokąt z dziurą przykręcany do nadkola. Mi chodziło o element  który jest właśnie przed tym chlapaczem, ale rozwiązanie nie ma. Bo właśnie przez ten chlapacz myślałem że w tym miejscu się dokręca ten kawałem a to nie jest prawda, niestety nie jest to osobny element ale końcówka nadkola idąca od chlapacza w przód do zderzaka. Całe szczęście że te nadkola są tanie od 60 do 100zł w całości. Tylko tego chlapacza nie widzę nigdzie na allegro (jest jeden ale za 200zł za taki kawałek plastiku to kosmos).
Potrzebne mi to było bo przez brak jednego kluczowego kołka (tego co jest równoczesnym trzymaniem nadkola i osłony pod silnikiem) i pewnie zimowego wyrwania z zaczepu przodu tej osłony, na autostradzie pęd powietrza wygiął całą tą część w dół tak że tarła o asfalt i i oponę i się przytarła solidnie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7765 dnia: 14 Czerwca 2023, 09:59:32 »
Jak ja uwielbiam widzieć na drodze takie przypadki. Jedzie auto, a od spodu coś pod silnikiem wisi, faluje, trze. Ostatnio zdarzyło mi się na skrzyżowaniu, skręcałem w prawo, a pan starszy w lewo skąd ja jechałem. Miałem zielone, on jeszcze stał. No musiałem mu powiedzieć, bo aż na bok wychodził jakiś dywan, wyglądał materiałowo na typ dawnych szarych szmat do podłogi, tylko sztywniejsze i grubsze. Warto czasem zerknąć od spodu, tak jak i na opony z boku.     
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7766 dnia: 14 Czerwca 2023, 11:33:31 »
@cyklista
Miałem podobne doświadczenia...
Tych zamienników nie bierz, bo są słabe. Używany OEM to 200 zł w górę, ale za montaż wezmą mniej  :) Zobacz na aukcję nr 13838817305 - ze zdjęć wynika że to nadkole + ten chlapacz (lewą strona).
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2023, 11:37:40 wysłana przez mdo »
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7767 dnia: 14 Czerwca 2023, 12:34:35 »
@Rademenes można być nieświadomym że coś pod autem w czasie jazdy wisi. W przypadku Auris wystarczy jedna odpięta spinka aby  nadkole pod naciskiem powietrza w czasie jazdy zaczęło szorować o asfalt i oponę. Na postoju i przy małych prędkościach nie widać, że coś jest nie tak. Zrobię zdjęcie mojego nadkola a właściwie jego pozostałości bo spora część starła się trąc o oponę.
Zdjęcia obydwu stron.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2023, 13:00:53 wysłana przez przmor »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7768 dnia: 14 Czerwca 2023, 13:16:56 »
Dokładnie o to chodzi, ja też na postoju oglądałem wokoło cały samochód a dopiero ktoś inny z parkingu krzyknął że osłona mi wisi. Po mieście nic się nie dzieje, a na autostradzie przyciera a w samochodzie można to słyszeć jako większy szum wiatru.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7769 dnia: 14 Czerwca 2023, 15:21:06 »
Nie oglądać, a zerkać choćby, to już różnica. Kluczowy w oglądaniu jest poziom horyzontu. A jak Pany myjecie auta, ja zawsze się schylam i całe zakola są czyściutkie wszędzie. Wsadzam pistolet nad koło i dookoła, tak samo rant, od środka w lewo i od środka w prawo. Jeśli coś tam by miało odlecieć, to przy ciśnieniu może najpierw odlecieć. Raczej bym wtedy coś wyłapał. Warto też po jakichś naprawach, samemu sprawdzić, czy w warsztacie nie zrobili druciarstwa. Ba na wymianę oleju daję nowe spinki i zaznaczam, popsuta do wymiany.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl