Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2598072 razy)

KubaCamry

• Gość
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #7965 dnia: 22 Listopada 2023, 12:58:42 »
U mnie nie przyjmują na przykład styropianu.
W Krakowie jak do worków z segregacją wrzuciło się styropian, to też nie odbierali.
Teraz taki z „opakowań” biorą, a budowlany tylko na PSZOK ale w ilości pozwalającej stwierdzić, że jest z gospodarstwa domowego.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7966 dnia: 22 Listopada 2023, 19:22:21 »
W Krakowie jak do worków z segregacją wrzuciło się styropian, to też nie odbierali.
Teraz taki z „opakowań” biorą, a budowlany tylko na PSZOK ale w ilości pozwalającej stwierdzić, że jest z gospodarstwa domowego.
Przyjmują w Krakowie części samochodowe?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7967 dnia: 22 Listopada 2023, 21:12:09 »
Przyjmują w Krakowie części samochodowe?
Nie ma opcji, dla nich to „inny plastik”.
Jak sobie zrobiłem dziurę w boczku, w tej plastikowej skórze i wymieniłem na cały z Allegro to się mocno zdziwiłem jak z MPO zadzwonili domofonem i powiedzieli, że źle posortowane bo są części samochodowe i nie zabrali.
Pociąłem na mniejsze kawałki tak żeby się nie rzucał w oczy i następnym razem zabrali. :)
Ale sąsiad dostał 250 mandatu za nie segregowanie odpadów. Miał styropian z suszarki do włosów.
Chodzą co jakiś czas pracownicy MPO ze strażą miejską i sprawdzają kosze na śmieci.
Ja mam za bramką to ich przegoniłem, że bez nakazu ich nie wpuszczę, nie bedą mi w śmieciach grzebać. Sąsiad sobie ułatwił, żeby nie musiał pamiętać o wystawieniu koszy…

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #7968 dnia: 25 Listopada 2023, 19:03:07 »

Bo styropian wrzuca się do kosza głównego, a nie do worków z segregacją. U nas tak jest.

bez nakazu ich nie wpuszczę, nie bedą mi w śmieciach grzebać

A to znaczy, że nie jesteś uczciwy, źle segregujesz śmieci i obchodzisz prawo i zasady. Jeżeli jest kontrola, to należy wpuścić. Nie warto sie stawiać, bo przyjdą z policją i będzie mniej miło. Tu nie jest potrzebny nakaz, bo to nie jest przeszukanie domu. W ogóle to więcej luzu i zrozumienia. Po co się tak agresywnie zapierać?
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2023, 19:07:16 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7969 dnia: 25 Listopada 2023, 19:05:16 »
Odbiór zużytego oleju to też problem.
No właśnie. Jak sobie z tym radzicie?
Oficjalnie to chyba nie ma możliwości poza warsztatami.

Oddaję do jakiegokolwiek większego warsztatu w moim mieście powiatowym. Jeszcze nie miałem z tym problemu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7970 dnia: 26 Listopada 2023, 01:02:41 »
100zl

Jak dla mnie dużo, ale miejsce i otoczenie mają znaczenie, a ich nie znamy.

W PSZOKu

To zależy od tam ludzi i ich wiedzy, podejścia. Ja mam klawy u siebie PSZOK, przyjęli mi nawet kineskop 29" od starego TV. Oleju nie oddawałem, zawsze może się komuś przydać do impregnacji czegoś z drewna na dworze. System jest dziurawy i to PSZOKI są w tym kluczem. Ale nie opiszę o co chodzi, bo skasują te możliwości. PSZOKi są zarządzane przez miasta i gminy, no i mają różny zakres jak i wytyczne. U mnie przyjmują gruz, opony i inne, a to nie jest komunalne. 

Ktoś coś słyszał?

Nie wiem jak jest w papierach, strach pytać. Była sprawa, były wstępne przepisy i cisza zapanowała. Ale nowa koalicja z eco odszczepami pewnie to ruszy. Może odrazu niech ruszą jasny podział z karami, co syntetyczne a co nie. Wtedy taki kompromis to ja biorę spokojnie.

Tu znalazłem z 2022 dociekanie. Jak poczytacie, to ludzie zakwestionowali oddawanie tej samej ilości oleju co kupili, bo tak się nie da. Silniki zawsze pobierają, nie zleje się tyle co wleje, nikt silnika nie wyżyma. Pobory są jak i dolewki. Wcześniej z tego powodu, to ja myślałem o dolewaniu kujawskiego po frytkach, żeby 5 =5L.

https://autokult.pl/kaucja-za-zakup-oleju-silnikowego-znow-opozniona-na-zmiany-jeszcze-poczekamy,6809501124376193a

Pociąłem na mniejsze kawałki tak żeby się nie rzucał w oczy i następnym razem zabrali.

Trzeba pomyśleć i ruszyć rączkami trochę, a nie bezmyślnie wystawić i się zdziwić. Ja np. filtry wody, info szukaj sobie firmy. Rozwalam je na części pierwsze i platik do plastiku, a środki do komunalnych i jest zgodnie.

źle segregujesz śmieci i obchodzisz prawo i zasady.

Kto idealnie zawsze segregował niech żuci kamieniem. Kolega kontroli nie wpuścił, bo miał coś nie teges. Przyjdą innym razem, będzie miał teges i wpuści. Akurat trafili na przygotowaną przesyłkę z wsadem może. Zasady zasadami, a ludzi trzeba zrozumieć.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7971 dnia: 26 Listopada 2023, 13:05:00 »
Kto idealnie zawsze segregował niech żuci kamieniem.

My staramy się segregować śmieci idealnie, szczególnie żona tego pilnuje, jest bardzo skrupulatna, czysta i solidna. Ja zawiązuję gotowe worki i wynoszę. A jak mmam problem z jakimś śmieciem, to jadę do PSZOK-u i pytam, czy przyjmą i dogadujemy się. Dodam przy okazji, że często zbieram butelki i puszki po pijakach w mojej okolicy, butelki pet i różne kawałki folii, co szpecą okolicę, przynosze do domu, pakuję i oddaję do PSZOK. Można? Można.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2023, 13:09:10 wysłana przez fynooh »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7972 dnia: 26 Listopada 2023, 15:52:22 »
Fynooh, nie wpuszczam bo mam poczucie własności. Mój kawałek ziemi i nie będzie mi wchodził byle głupek pod byle pretekstem. Ale już wiem dla czego ludzie nie wyszli na ulicę jak zmienili przepisy i teraz każdy urzędnik US może bezkarnie przeglądać konto bankowe. Wie co, kiedy i gdzie kupujemy. Jak dalej będziemy pozwalać sobie wchodzić na głowę, to w gó…. będą grzebać i wyjdzie kto je mięso raz w tygodniu, a kto siedem razy. Za jedzenie mięsa w piątek będzie od razu kara. :)
Wyrzucanie styropianu (który jest prosty w utylizacji, a zajmuje dużo miejsca) do śmieci ogólnych które są zasypywane warstwami ziemi, uważam za mega głupotę.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7973 dnia: 28 Listopada 2023, 14:01:27 »
Mój kawałek ziemi i nie będzie mi wchodził byle głupek pod byle pretekstem.

To nie jest twój kawałek ziemi. Jak mówią ekolodzy, cała ziemia na planecie jest naszą wspólną własnością, jak słońce, powietrze i woda, które to potrzebne są nam do życia. Twoje jest tylko to, co sobie sam wykonałeś, np. wybudowany dom, kupiony wykonany przez inną firmę samochód i wszystko inne, co sam zrobisz i kupisz. Ziemię ludzie sobie nielegalnie przywłaszczają, bo kiedyś dawno ta cała ziemia była niczyja i ktoś kiedyś to ukradł, ogrodził, przywłaszczył i tak zaczął się nielegalny, złodziejski handel naszą wspólną ziemią. Twój dom stoi na naszym wspólnym kawałku ziemi. Możesz sobie go użytkować, ale nie mów, że to twoja własność. Te przepisy powinny być zmienione. Za wodę pobiera się opłaty, no bo woda jest pompowana do nas przez urządzenia, które ludzie wybudowali, ale sama woda jest nasza wspólna. Gdzieś to kiedyś napisał jakiś profesor i ja się z nim zupełnie zgadzam. Mój dom jest moim domem, ale też stoi na naszej wspólnej ziemi. Ja nie mam tak zatwardziałego podejścia do urzędników wchodzących na moją posesję. Każdy, kto chce, może sobie do mnie wejść, no oprócz bandziorów i złodziei. Nikt przecież nie łazi u mnie bez potrzeby, każdy ma jakiś interes. Urzędnicy, czy straż miejska to nie są żadne głupki, a jeżeli to rzeczywiście głupki, to wszyscy jesteśmy głupkami, ty też i ja dla ciebie również :-(
Ciekawe, czy dostanę zjeba, czy będę miał jakieś poparcie za ten pogląd?
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2023, 14:32:20 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7974 dnia: 28 Listopada 2023, 14:24:12 »
Z tym złodziejem w stosunku do M. bym jednak wyedytował, różne pomysły mają ludzie.
Reszta to niestety banały, tak piękne, jak utopijne.
Brakuje mi tylko jeszcze hasła "proletariusze wszystkich krajów łączcie się"
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7975 dnia: 28 Listopada 2023, 14:29:50 »
Wykasowałem, dzięki za ostrzeżenie. Banały, zgadza się, doskonale wiem, ale podejście swoje wyraziłem.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7976 dnia: 28 Listopada 2023, 15:52:40 »
Sorki lewackie podejście do prawa własności mnie nie interesuje. :)
Najpierw te napisane przez Ciebie brednie niech dotrą do takich panów jak Gates, Bezos itp.
Dla nich nie tylko ziemia jest własnością ale i wartości niematerialne/intelektualne…
I to oni promują podejście, które reprezentujesz, tylko po to żeby mieć jeszcze więcej.
W śmieciach masz wszystko…
Serio uważasz, że każdy powinien wszystko wiedzieć?

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #7977 dnia: 28 Listopada 2023, 16:02:15 »
Moim zdaniem ta dyskusja zaczyna schodzić na boczne tory

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7978 dnia: 28 Listopada 2023, 16:36:26 »
To może ja zmienię temat.
Co wiecie na temat Toyoty Yaris Cross 2024 ?
Cena, silniki i kiedy można będzie kupić.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7979 dnia: 28 Listopada 2023, 18:48:57 »
Ale to jest dział o Auris.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl