100zl
Jak dla mnie dużo, ale miejsce i otoczenie mają znaczenie, a ich nie znamy.
W PSZOKu
To zależy od tam ludzi i ich wiedzy, podejścia. Ja mam klawy u siebie PSZOK, przyjęli mi nawet kineskop 29" od starego TV. Oleju nie oddawałem, zawsze może się komuś przydać do impregnacji czegoś z drewna na dworze. System jest dziurawy i to PSZOKI są w tym kluczem. Ale nie opiszę o co chodzi, bo skasują te możliwości. PSZOKi są zarządzane przez miasta i gminy, no i mają różny zakres jak i wytyczne. U mnie przyjmują gruz, opony i inne, a to nie jest komunalne.
Ktoś coś słyszał?
Nie wiem jak jest w papierach, strach pytać. Była sprawa, były wstępne przepisy i cisza zapanowała. Ale nowa koalicja z eco odszczepami pewnie to ruszy. Może odrazu niech ruszą jasny podział z karami, co syntetyczne a co nie. Wtedy taki kompromis to ja biorę spokojnie.
Tu znalazłem z 2022 dociekanie. Jak poczytacie, to ludzie zakwestionowali oddawanie tej samej ilości oleju co kupili, bo tak się nie da. Silniki zawsze pobierają, nie zleje się tyle co wleje, nikt silnika nie wyżyma. Pobory są jak i dolewki. Wcześniej z tego powodu, to ja myślałem o dolewaniu kujawskiego po frytkach, żeby 5 =5L.
https://autokult.pl/kaucja-za-zakup-oleju-silnikowego-znow-opozniona-na-zmiany-jeszcze-poczekamy,6809501124376193aPociąłem na mniejsze kawałki tak żeby się nie rzucał w oczy i następnym razem zabrali.
Trzeba pomyśleć i ruszyć rączkami trochę, a nie bezmyślnie wystawić i się zdziwić. Ja np. filtry wody, info szukaj sobie firmy. Rozwalam je na części pierwsze i platik do plastiku, a środki do komunalnych i jest zgodnie.
źle segregujesz śmieci i obchodzisz prawo i zasady.
Kto idealnie zawsze segregował niech żuci kamieniem. Kolega kontroli nie wpuścił, bo miał coś nie teges. Przyjdą innym razem, będzie miał teges i wpuści. Akurat trafili na przygotowaną przesyłkę z wsadem może. Zasady zasadami, a ludzi trzeba zrozumieć.