Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595585 razy)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #8130 dnia: 29 Stycznia 2024, 03:40:50 »
Wejdź w ustawienia BT, potem na liście znajdź swoje radio i kliknij zębatkę z prawej

Sprawdzę, ale już to sprawdzałem. Mam zaznaczony dostęp do kontaktów. Na radiu wciskam transfer, przechodzi tylko jeden kontakt mój. Ten sam telefon, drugie auto i tam jest OK.

Znając życie przyjdą niebawem czasy (w tym roku) że będzie znacznie droższa.

Tak czy siak tamta 95 nie wróci, nic wam nie da latanie na 98. Oszczędności nie do wyłapania. Ale jak, paliwo ma być po 5.19PLN, ja na to liczę jeszcze. Zapytajcie się jak ja, jak na stacji w zbiornikach oddzielili E5 od E10. Ja usłyszałem, że nikt nic nie oddzielał, więc przez jakiś czas to będzie E7 jeszcze.

Dzieli ich kilka miesięcy produkcyjnych w/g oficjalnych danych.

Lepiej sprawdź kiedy w UE wprowadzali kiedyś zmiany, bo może tu będzie odpowiedź. Samo przypisanie do jakiejś nowej zasady i dlatego. Tym bardziej teraz zachęcam do kupowania bomby do baku i stosowania zawsze na końcu interwału cyklicznie.

25 zł na tankowaniu miesięcznie nie zbiednieje.

A ludzie po 10g/1L jadą dalej. Bogatemu nie zabroni.

Tylko z tą redukcją jest tak że po niej na 5 wchodza bardzo duże obroty, nie wydaje się to ani ekonomiczne ani przyjazne dla środowiska ani dobre dla silnika. Dlatego mnie to zastanawia... Żeby pod wzniesienie spadało do 1,5 czy 2k to bym rozumiał ale 3k? samochód wydaje się ciągnąć bez problemu a sugeruje obniżyć bieg

To się prezentuje ekonomia, redukcji nie wymaga, dopiero jak naprawdę się odczuje i tyle. Mam tak samo i nie reaguję. Typowe duszenie bankowo rozpoznajesz. Panowie twierdzący aby nie poprawiać konstruktora, bankowo stosują się biernie do strzałek. Przy rozpędzaniu i przekraczaniu nakazu, strzałka znika, warto o tym pamiętać. Aby przy 3RPM nie szukać na 2 biegu strzałki.  :-)

od nowa ustalić prędkość samochodu.

A nie, wystarczy wajcha do góry i pojedzie z wcześniej zadaną prędkością. Warunek tempomat włączony cały czas.

coś takiego pod maską mojej Toyoty.

Mi to wygląda na uszczelki wtrysków do wymiany.

Popatrz tam.

« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2024, 04:20:22 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8131 dnia: 29 Stycznia 2024, 04:45:45 »
Coś mi się zmuliło i nie przeszło na czas.

Wymienione uszczelki wtryskiwaczy, we warsztacie innym niż zwykle. Robią Toyoty, pracowali w ASO Toyoty i się dziwili, bo mało tych uszczelek wymieniają. No ale pewnie większość nie patrzy, albo zobaczy jak się lać będzie a nie pocić. U wielu pewnie syf w około i zapoty w to wsiąkają jako plama z syfem. Więc mimo uszu puściłem, tym bardziej, że po wymianie powody są jasne. U mnie zapot był tylko na uszczelkach i lekko wychodził poza ich gniazda.

Roboty nie widziałem. Na foto są w kolejności stojąc przed silnikiem. A numery oznaczają kolejność pojawiania się zapocenia. Zostały mi jeszcze dwie nowe, porównałem ze starymi. Ktoś tu dobrze pisał ala beton. Dosłownie im dłużej uszczelka i bardziej puszczała, tym bardziej twarda była. Nowe łatwo się dogina ścianę do ściany, a te stare się nie da dwoma palcami. Sprawdzałem resztę starych i tak kolejno były bardziej elastyczne, zbieżnie z tym jak długo się pociły. A 4 ostatnia była sucha i elastyczna prawie jak nowa. Zginając te stare i oglądając wnikliwie nie widziałem uszkodzeń, spękań czy jakichś widoków jak w leciwych oponach, guma gładka tylko sztywna. To wprost dowodzi, że jak ta uszczelka twardnieje już, to zaczyna puszczać. A w konsekwencji nieszczelności, mogą być korekty długoterminowe.

https://lexus-forum.pl/viewtopic.php?f=171&t=16252&p=145854

Po oględzinach po wymianie. O dziwo nie luzowali śruby z mocowaniem rurki listwy z boku silnika, nie rozpinali tam łącznika, nie wyjmowali całej puchy filtra pow. Nie wiem jak to zrobili dokładnie, zalania paliwem się nie uniknie. Wygląda tak po śladach, jakby wszystkie działania były tylko w miejscu listwy. Może listwa do góry, ale rurka metal powyginana jest. Ja obstawiam możliwość rozłączenia listwy od rurki metalowej, tuż przy listwie. Jest tam mała śrubka z boku na śrubokręt.

Offline Auris_Newbie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
« Odpowiedź #8132 dnia: 30 Stycznia 2024, 17:56:17 »
Nie wiem czy zle to sprawdzam, ale nie widze jakie jest oprocentowanie leasingu KintoONE biorąc auto na firmę. Ktoś pomoże?

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8133 dnia: 30 Stycznia 2024, 18:44:11 »
@Rademenes.Wajcha do góry wystarcza, gdy zwalniamy prędkość przez hamowanie i później chcemy wrócić do poprzedniej prędkości. Wajcha wystarczy, gdy zwalniamy do określonej minimalnej prędkości na danym biegu. Gdy zwolnimy poniżej tej prędkości, musimy ją podnieść dodając gazu i dopiero wajcha do góry albo redukcja biegu i od nowa należy ustalić prędkość. Tempomat wyłącza się przy każdej zmianie biegu, stąd konieczność ustalenia prędkości od nowa po każdej zmianie biegu.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2024, 19:42:27 wysłana przez josef »

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8134 dnia: 30 Stycznia 2024, 19:07:26 »
Wajcha do góry wystarcza, gdy zwalniamy prędkość przez hamowanie i później chcemy wrócić do poprzedniej prędkości. Wajcha wystarczy, gdy zwalniamy do określonej minimalnej prędkości na danym biegu. Gdy zwolnimy poniżej tej prędkości, musimy ją podnieść dodając gazu i dopiero wajcha do góry albo redukcja biegu i od nowa należy ustalić prędkość. Tempomat wyłącza się przy każdej zmianie biegu, stąd konieczność ustalenia prędkości od nowa po każdej zmianie biegu.
Dodawanie gazu możliwe jest także wajchą trzymając ją podniesioną przez dłuższy czas. W tej chwili nie jestem w stanie przypomnieć sobie, czy w takiej sytuacji, po osiągnięciu określonej prędkości minimalnej dla danego biegu tempomat włączy się sam i samochód będzie dalej przyspieszał do poprzedniej zadanej prędkości nie trzymając już wajchy, czy należy jednak ustalić prędkość od nowa nawet samą wajchą.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2024, 19:26:58 wysłana przez josef »

Online josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8135 dnia: 31 Stycznia 2024, 10:47:34 »
Wajcha do góry wystarcza, gdy zwalniamy prędkość przez hamowanie i później chcemy wrócić do poprzedniej prędkości. Wajcha wystarczy, gdy zwalniamy do określonej minimalnej prędkości na danym biegu. Gdy zwolnimy poniżej tej prędkości, musimy ją podnieść dodając gazu i dopiero wajcha do góry albo redukcja biegu i od nowa należy ustalić prędkość. Tempomat wyłącza się przy każdej zmianie biegu, stąd konieczność ustalenia prędkości od nowa po każdej zmianie biegu.
Dodawanie gazu możliwe jest także wajchą trzymając ją podniesioną przez dłuższy czas. W tej chwili nie jestem w stanie przypomnieć sobie, czy w takiej sytuacji, po osiągnięciu określonej prędkości minimalnej dla danego biegu tempomat włączy się sam i samochód będzie dalej przyspieszał do poprzedniej zadanej prędkości nie trzymając już wajchy, czy należy jednak ustalić prędkość od nowa nawet samą wajchą.
Małe uściślenie. Tempomat nie wyłącza się i należy go ponownie włączyć, ale wyłącza się opcja automatycznego podniesienia prędkości do zadanej poprzednio. Tempomat jest cały czas włączony.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8136 dnia: 04 Lutego 2024, 20:26:11 »
Wajcha do góry wystarcza, gdy zwalniamy prędkość przez hamowanie i później chcemy wrócić do poprzedniej prędkości

Tak, warunek nie wyłączać tempomatu, nie gasić silnika. I aby prędkość nie spadła zbyt nisko, względem niższego biegu. Bo chcąc powrócić do wcześniejszej prędkości powinniśmy mieć z tamtego czasu ten sam bieg raczej. 

Tempomat wyłącza się przy każdej zmianie biegu, stąd konieczność ustalenia prędkości od nowa po każdej zmianie biegu.

Tak i po hamowaniu. Jeśli np. jechałeś na 6 -90km/h i zredukowałeś na 2 40km/h no to trzeba się rozpędzić do 6 i okolic 90km/h, wtedy wajcha do góry i tempomat znowu utrzyma 90km/h. Nie testowałem tempomatu 90km/h przy 3 biegu, ale spokojnie od 80km/h wraca na 90km/h. Trzeba spełnić warunki jak wyżej.

Tak zwalnianie i przyspieszanie jest możliwe po przytrzymaniu wajchy góra/dół, wtedy nie trzeba operować pedałem gazu wcale. Kiedy jedziesz na tempomacie to tak będzie ze zwalnianiem i przyspieszaniem. Kiedy nie ma tempomatu a pykniesz do góry to wraca do ostatnio zadanej. Nie sprawdzałem na danym niższym biegu, czy jest kres względem RPM takiego przyspieszania. Raczej to jest potrzebne na trasie, przy 6 biegu i max możliwościach w prędkości. Co nie wyklucza niewielkich podniesień zawsze, ale kto by np. na 4 rwał do 4RPM.

Tempomat bez utraty zadanej prędkości, to wtedy kiedy ikona na zielono się świeci. Wtedy cały czas pamięta ostatnio zadaną prędkość. Wyłączasz ikonę i już nie pamięta. Gasisz silnik i ikona znika po odpaleniu.

Cytuj (zaznaczone)
Cytat: sliwma w 09-01-2024, 09:43:38
Wejdź w ustawienia BT, potem na liście znajdź swoje radio i kliknij zębatkę z prawej

Sprawdziłem ponownie, wszystkie trzy opcje zaznaczone jako dostępne i pupa.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2024, 21:15:24 wysłana przez Rademenes »

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8137 dnia: 07 Lutego 2024, 22:10:32 »
Witam Panowie, pomożecie mi z dwoma pierdółkami? Wcześniej działał strona https://toyota.7zap.com/en i sam sobie szukałem części, a teraz jest ona nieaktywna od dłuższego czasu. Potrzebuję numeru jednej śrubki i jednego plastiku.  Hybryda, 2015r, polift.
1. Śrubka od listy, która trzeba odkręcić aby wymienić gumę stabilizatora ( 4 srobki są po jednej i drugiej stronie).
2. Plastikowa czarna zapinka, która odpinamy do wymiany oleju, są bodajże 3 czy 4 takie same.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2024, 22:12:18 wysłana przez Browiec »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8138 dnia: 08 Lutego 2024, 08:40:06 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8139 dnia: 08 Lutego 2024, 08:51:12 »
@Krisman - dzięki.

Jeszcze jedno pytanko - zbliżam się do przebiegu 300k,od pewnego czasu jak auto jest na trybie normalnej pracy silnika to parę sekund dosłownie z 5 przed przejścia na elektryk czuć mniej więcej w nogach kierowcy szarpnięcie autem takie mocniejsze,  czasami występuje to również dokładnie w momencie załączaniu się silnika z trybu EV. Co może być za to odpowiedzialne? Nie występuje to zawsze,ale jednak.

Offline Witos1982

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Auris I
« Odpowiedź #8140 dnia: 14 Lutego 2024, 22:41:25 »
Witam Wszystkich.
Sprzedaję swoją Toyotę Auris I, ponieważ kupiłem Toyotę Auris kombi w hybrydzie. Pojechałem dziś z potencjalnym klientem do serwisu Toyoty i wyszła jedna rzecz. W serwisie powiedzieli, że delikatnie wycieka olej spod dwóch zaworków, na których są uszczelki i te da się wymienić ale podobno są jeszcze dwie uszczelki/simeringi w pokrywie zaworów, których nie da się wymienić. Powiedzieli, że trzeba kupić nową pokrywę zaworów. Prawda to? Wszystko widać na zdjęciach.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #8141 dnia: 18 Lutego 2024, 13:41:25 »
Cześć! Mam pytanie odnośnie reflektorów przednich do Auris 2 przedlift. Mam problem z mocowaniem żarówki hir2. Wkręca się normalnie, a wykręcić nie idzie. Nawet jak ząbki żarówki są w pozycji poprawnej do wyjęcia to wyciągnąć się jej nie da. Reflektor marki Valeo. Ktoś ma pomysł co się z tym stało?

Wysłane z mojego LM-Q630 przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8142 dnia: 18 Lutego 2024, 14:01:22 »
Na żarówce jest gumowy o-ring i to on zapewne blokuje żarówkę. Kiedyś kupiłem żarówki gdzie ten o-ring był grubszy niż zwykle i miałem ten sam problem.

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #8143 dnia: 18 Lutego 2024, 23:07:03 »
Udało ci się jakoś tego oringa między żarówkami zamienić czy nie bardzo?

Wysłane z mojego LM-Q630 przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8144 dnia: 18 Lutego 2024, 23:45:25 »
Ze starej żarówki przełożyłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl