Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2598118 razy)

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #8160 dnia: 15 Marca 2024, 08:42:03 »
Hej! Ktoś rozbierał może wiatrak od dmuchawy kabinowej? Noszę się z zamiarem wymiany szczotek i łożyska, bo chodzi coraz głośniej, a można go stosunkowo tanim kosztem wyremontować. Ile szczotek jest w środku? Dwie czy więcej?

Wysłane z mojego LM-Q630 przy użyciu Tapatalka

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8161 dnia: 15 Marca 2024, 09:27:54 »
Trzy śrubki nasadka 8 plus kostka do odpięcia.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8162 dnia: 15 Marca 2024, 09:34:26 »
To już robiłem w celu przedmuchania, ale nie rozbierałem samego silnika
A szczotek ile jest?
I czy pasować będą te?
https://allegro.pl/oferta/szczotki-8x8x20-mm-dmuchawa-toyota-corolla-i-inne-12637283009

« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2024, 09:36:00 wysłana przez mok »

Offline michuuu

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris TS
« Odpowiedź #8163 dnia: 15 Marca 2024, 16:03:52 »
Cześć, od jakiegoś czasu z okolic drzwi kierowcy/słupka B dobiegają trzaski jakby naciąganego plastiku. Głównie dzieje się to przy przyśpieszaniu od zera sporadycznie też przy hamowaniu do zera. Przepatrzyłem trochę tego forum i widziałem, że polecali przesmarować uszczelki etc. ale po wyjęciu tj. uszczelki z drzwi i tych plastików od pasa oraz pod nim nic się nie zmienia, nadal dalej strzela. Gdzie dalej szukać przyczyny? Pacjent Auris 2k18 TS Hybrid.

Offline M_Auris_TS

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #8164 dnia: 20 Marca 2024, 22:31:57 »
Hej,
chciałbym zamontować w Auris I, 2013, 1.33 radio z androidem, co polecacie?
dzięki

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #8165 dnia: 21 Marca 2024, 08:18:48 »
Cześć, od jakiegoś czasu z okolic drzwi kierowcy/słupka B dobiegają trzaski jakby naciąganego plastiku. Głównie dzieje się to przy przyśpieszaniu od zera sporadycznie też przy hamowaniu do zera. Przepatrzyłem trochę tego forum i widziałem, że polecali przesmarować uszczelki etc. ale po wyjęciu tj. uszczelki z drzwi i tych plastików od pasa oraz pod nim nic się nie zmienia, nadal dalej strzela. Gdzie dalej szukać przyczyny? Pacjent Auris 2k18 TS Hybrid.
Witam,
też u mnie ta przypadłość występuje i nie mogę dziadostwa namierzyć  :|
DarioT

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #8166 dnia: 25 Marca 2024, 22:04:11 »
 <kucharz>Czy ktoś przerabiał temat parującego reflektora? Mi nagle z 2 tyg temu zaparowal tak sam z siebie i tak zostało nie schodzi ta wilgoć.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2024, 22:24:30 wysłana przez RYBA1983 »

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #8167 dnia: 25 Marca 2024, 22:07:17 »
Jak paruje, to albo jest nieszczelność na łączeniu klosza, albo sam klosz ma mikropęknięcie, albo mikrodziurka w obudowie, ew. Odpowietrzniki są niedrożne. Jak kiedyś się tym zajmowałem, to sprężone powietrze (na niskim ciśnieniu, bo można coś wyrwać/wydmuchać) i woda z płynem do mycia naczyń.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline kamil555

• Prawie Toyot
  • Samochód:: auris 1.6 2011
« Odpowiedź #8168 dnia: 27 Marca 2024, 17:54:54 »
ile kosztuje wymiana valvematica w aso?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8169 dnia: 27 Marca 2024, 20:42:08 »
Zadzwoń do ASO
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Haryml

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #8170 dnia: 29 Marca 2024, 16:48:25 »
Cześć,
Mam na oku Aurisa 1.33 z końcówki produkcji (2013), jeździłem nim dzisiaj i jest do zrobienia sprzęgło. Prawdopodobnie silnik 74KW. Proszę o podpowiedź jakie sprzęgło się montuje w sensie firma - chodzi o kompletną wymianę tarcza, docisk i pewnie wysprzęglik. Chciałbym policzyć pakiet startowy. Chętnie poznam podstawowe informacje na temat jego eksploatacji. Jaki olej, tarcze, klocki.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #8171 dnia: 31 Marca 2024, 21:35:45 »
Sprzęgło Luk lub Sachs są najlepsze, a nie możesz poszukać 1.6?

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8172 dnia: 31 Marca 2024, 21:44:41 »
Ja w swoim 1.6 po 220000 km wymieniłem sprzęgło na Sachs, a wysprzęglik na luk. Polecam też od razu sprawdzić czy nie trzeba wymienić simmeringu na wale korbowym, bo warto to zrobić przy okazji niż potem drugi raz rozgrzebywać cały układ.
Ja to robiłem w trybie pilnym na dzień przed wakacjami, co kosztowało mnie 4200. Jak nie ma pośpiechu to myślę, że można taniej.
Tarcze tylne wymieniłem na textara, razem z klockami. Winą tego był zapieczony zacisk i hamulec ręczny nie odbijał do końca. Generalnie jak auto stoi pod chmurką to pilnować, czy nie ma tarcia, a na corocznej wizycie na SKP zwrócić uwagę czy siła hamowania na ręcznym nie różni się między tylnymi kołami bardziej niż 20%. Sam zacisk można regenerować. Przygoda z hamulcem  kosztowała mnie w sumie koło 1 tyś. Najlepsze, że to wszystko się wywaliło w tym samym roku
Ps. Radziłbym szukać 1.6 bo nie ma turbodziury, silnik trwały, a na 3000 obrotów nawet dość żwawy

« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2024, 21:56:17 wysłana przez mok »

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8173 dnia: 01 Kwietnia 2024, 18:34:01 »
Tym razem moje pytanie. Zamontowałem sobie kiedyś automatyczne światła przednie oraz dołożyłem przeciwmgielne. Do obu nie zapalają mi się kontrolki na desce rozdzielczej, mino że zainstalowane podzespoły działają poprawnie. Do automatycznych świateł jest jak widać kontrolka na desce, tylko że nieaktywna, do przednich przeciwmgielnych też powinna być kontrolka na desce, przynajmniej wg instrukcji dla tego modelu.
Ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego nie działają i czy można to samemu zrobić?
Pozdrawiam

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8174 dnia: 04 Kwietnia 2024, 17:03:02 »
Witam mam problem z klima, może mi ktoś pomoże. Rok temu nabiłem i bylo ok, w tym sezonie jak się zrobiło momentami cieplej wgl nie chodziła. Okazało się, że skraplacz z prawej strony jest dziabnięty. Wymieniłem skraplacz, nabita została klima, po 3 dniach z połowy kratek wgl nie chłodziło - okazało się że oring puszcza od skraplacza. Wymieniłem oring na ori i jest teraz ok (w sensie że w tym miejscu nie ucieka), ale jak proboje odpalić klimę na LO to w ogóle nie chłodzi, pod maską rurki od klimy ta gruba zimna nie jest wgl, natomiast ta cieniutka jest mocno zimna, co to może znaczyc? Czy ja trochę przesadzam, że nie chłodzi, bo na temp zewnętrza wynosi 6-7 stopni? Z czego wiem powinna się i tak załączyć. Jak u Was wygląda chłodzenie klimą dla samego testu przy temperaturach jedno cyfrowych? Hybryda 2015r.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2024, 17:05:30 wysłana przez Browiec »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl