Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596621 razy)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #8310 dnia: 30 Listopada 2024, 15:16:55 »
Nie ma potrzeby, aczkolwiek jeśli bardzo chcesz
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline luxman

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybryda
« Odpowiedź #8311 dnia: 30 Listopada 2024, 17:09:55 »
Dzień dobry.
Mam takie błahe pytanie, ale trochę mnie to ciekawi. Toyota Yaris 2024 z BLE42. Dlaczego nieraz przy zamykaniu, kierunkowskazy zamiast mignąć raz, czy tam dwa razy, migają pięć albo sześć razy? Nie pamiętam dokładnie, ale na pewno kilka razy. Raz na jakiś czas tak się zadziewa. Dzięki.

Offline Chellini

• Początkujący
  • Samochód:: Auris 1.6
« Odpowiedź #8312 dnia: 30 Listopada 2024, 18:53:18 »
Witam Wszystkich na forum,od niedawna stałem się posiadaczem Aurisa 1.6 z 2014 roku,
i mam do Was takie pytanie ,przy zmianie oleju zginęła mi ta blaszka co blokuje filtr oleju.
Możną jezdzić bez niej?

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #8313 dnia: 01 Grudnia 2024, 20:36:10 »
Nie ma potrzeby, aczkolwiek jeśli bardzo chcesz
Dzięki.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8314 dnia: 04 Grudnia 2024, 09:20:34 »
Witam, auris 2015r hybryda, problem z manetka od wycieraczek, dam na auto (raz w dół) machnie kilka razy i nie macha już wgl. Nawet jak dam potem 2x do góry (czyli standardowe jedno machnięcie) to wgl nie macha, działała jedynie na przedostatnim i ostatnim 'w dol'. Przerabiał ktoś ten temat? Kostka żadnych błędów nie wywala.

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #8315 dnia: 10 Grudnia 2024, 06:07:26 »
Witam, auris 2015r hybryda, problem z manetka od wycieraczek, dam na auto (raz w dół) machnie kilka razy i nie macha już wgl. Nawet jak dam potem 2x do góry (czyli standardowe jedno machnięcie) to wgl nie macha, działała jedynie na przedostatnim i ostatnim 'w dol'. Przerabiał ktoś ten temat? Kostka żadnych błędów nie wywala.
To wygląda tak jakby manetka była uszkodzona bo w trybie auto i manualnym jest problem więc czujnik deszczu wyklucza .
Mi w trybie auto działa jak zwykle czasówki ,czasem czas włączenia jest nieregularny ,muszę polać woda i sprawdzić ale na prawie suchej szybie potrafi machać a jak się nazbiera wody na szybie to niekoniecznie.
Dziwi mnie że w trybie auto jest jednocześnie ustawianie czasu czyli tradycyjne pokrętło , na cienkiej lini włącza się rzadziej a na grubszej częściej,w Mitsubishi miałem na odwrót.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8316 dnia: 10 Grudnia 2024, 10:10:15 »
Z Avensis kojarze, ze to nie jest ustawianie czasu tylko czułości układu. Gruba kreska to większa czułość czyli pośrednio częstsza praca wycieraczek. W Auris zapewne jest tak samo.

Offline Krzysztofik1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris 2013 HSD
« Odpowiedź #8317 dnia: 11 Grudnia 2024, 16:02:10 »
Auris hybrid, prędkość w trybie EV była do 50 km/h ,teraz jak zrobiło
się zimniej spadła do ok 35 km/h .
W ogóle silnik spalinowy włącza się częściej ale to chyba związane z tym że się wychładza szybciej i układ zapobiega przeciążeń zimnego silnika ?
Dużo łatwiej jest teraz naładować baterię prawie do pełna niż wcześniej jak było cieplej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8318 dnia: 11 Grudnia 2024, 16:26:49 »
Ciepło, ciepło...ogrzewanie. Wyłącz ogrzewanie wnętrza a auto będzie jeździło jak w lecie poza początkowym dłuższym rogrzewaniem silnika cocjest oczywiste. Skoro silnik spalinowy pracuje by nagrzać wnętrze to i bateria jest częściej ładowana.

Offline mick989

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II FL HSD
« Odpowiedź #8319 dnia: 14 Grudnia 2024, 21:24:58 »
Ciepło, ciepło...ogrzewanie. Wyłącz ogrzewanie wnętrza a auto będzie jeździło jak w lecie poza początkowym dłuższym rogrzewaniem silnika cocjest oczywiste. Skoro silnik spalinowy pracuje by nagrzać wnętrze to i bateria jest częściej ładowana.

Może niekonieczenie wyłącz, ale na pewno obniż pożądaną temperaturę. Czasem wystarczy zbić o stopień. Ale optymalnie zimą jest mieć 17/18° ustawione, wtedy chodzi faktycznie jak w lecie ( no chyba że jakaś dalsza trasa, wtedy warto sobie zagrzać wedle upodobań)
Auris II FL HSD '18; Aygo I FL '14

Offline mick989

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II FL HSD
« Odpowiedź #8320 dnia: 15 Grudnia 2024, 17:06:52 »
To wygląda tak jakby manetka była uszkodzona bo w trybie auto i manualnym jest problem więc czujnik deszczu wyklucza .
Mi w trybie auto działa jak zwykle czasówki ,czasem czas włączenia jest nieregularny ,muszę polać woda i sprawdzić ale na prawie suchej szybie potrafi machać a jak się nazbiera wody na szybie to niekoniecznie.
Dziwi mnie że w trybie auto jest jednocześnie ustawianie czasu czyli tradycyjne pokrętło , na cienkiej lini włącza się rzadziej a na grubszej częściej,w Mitsubishi miałem na odwrót.

w trybie auto nie ustawiasz czasu, tylko czułość reakcju na sensorze. A co do linii - w przeważającej większości samochodów, działa to tak jak tu, więc chyba mitsubishi jest raczej wyjątkiem :)
Auris II FL HSD '18; Aygo I FL '14

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8321 dnia: 31 Grudnia 2024, 17:24:16 »
Możesz mieć "uchwyt do bagażnika". "Hak" z odpowiednią homologacją, czyli zerowym  uciągiem, i często z kulą która uniemożliwia podpięcie trzyczepki.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Nb. taki uchwyt (niehak) nie jest wpisywany do dowodu rejestracyjnego
Corolla TS HEV 2.0 Executive

Offline Rophoe

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris E15
« Odpowiedź #8322 dnia: 28 Stycznia 2025, 23:15:36 »
Przy spryskiwaniu tylnej szyby wycieraczka się na załącza, na pozostałych trybach działa normalnie. Wg. instrukcji powinna normalnie kręcić. W Toyocie się walnęli czy manetka płata figle? Dużo z tym roboty?

Offline Rophoe

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris E15
« Odpowiedź #8323 dnia: 28 Stycznia 2025, 23:16:26 »
Przy spryskiwaniu tylnej szyby wycieraczka się na załącza, na pozostałych trybach działa normalnie. Wg. instrukcji powinna normalnie kręcić. W Toyocie się walnęli czy manetka płata figle? Dużo z tym roboty?

IMG-20250128-231054" border="0

Offline Gregorymc

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #8324 dnia: 03 Lutego 2025, 19:03:20 »
Cześć. Mam Aurisa z 2015r. Od kilku dni w czasie jazdy co jakiś czas piszczy i świeci na pomarańczowo przycisk, ten który miga pulsacyjnie, gdy zamykam samochód pilotem (przycisk jest w tej linii co jest m.in. przycisk ustawiania lusterek, wyłącznik czujników parkowania).
Czy możecie powiedzieć co to może być? Czy w ASO mi to naprawią lub jestem w stanie sam to ogarnąć?
Dodam, że kupiłem ten samochód rok temu jako używany i do tej pory było wszystko dobrze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl