Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Lutego 2016, 14:31:18 »
Fajnie, chętnie Twoje doświadczenia poznam, zobaczymy co przyszłość przyniesie.
Co do jazdy w tunelu to jestem z tym ostrożny, tirowcy są często nieobliczalni... Dzisiaj a Antyradiu podawali przykład wypadku, gdzie tirowiec twierdził, że on ma pierwszeństwo, a nie pociąg...
Trochę tras robię, innym autem, i już nieraz tirowcy zaskoczyli mnie albo bezmyślnością, albo złośliwością. Nie chcę generalizować, ale wolę być ostrożny ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Lutego 2016, 14:38:30 »
A to potwierdzam z tirowcami w trasie + dochodzi do tego ewentualność otrzymania strzała kamykiem :cheesy: (w mazdzi z tego powodu wymieniłem 2 razy szybę przednią i oszczędzanie sie skończyło  :laugh: )Teraz na tę ewentualność mam ubezpieczenie z pakietu dealerskiego  <kawusia> :cool:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Lutego 2016, 21:56:14 »
No ja w służbówce mam dwa strzały, szyba do wymiany. Jak brałem w leasing Aurisa, to wykupiłem dodatkowe na szyby. Przednia to pikuś, ale nich mi coś dach stłucze, to 4k nie moje... ;)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Lutego 2016, 14:20:17 »
https://goo.gl/photos/VV4hDsMbPUTZ5Rrs6

Fotki w katalogu powyżej. Zaraz dorzucę PEŁNY wlew pod klapką. Wrażenia z jazdy takie same jak na benzynie a raport spalania dodam po weekendzie. Zbiornik 630/190 (nominał 44,5l) i to jest MAX co wejdzie no chyba ze chcemy się bawić w dziurawienie i spawanie  :shock: . Parownik i FFC przy lewej lampie a FFL powyżej, na fotkach widać oba. Zimny start na benzynie, po osiągnięciu odpowiedniej temperatury - tylko LPG. Jutro popracuję nad dopasowaniem wkładki - trzeba jednak dziurawić i pokombinować - ale praktyka modelarza mam nadzieję się przyda  :grin: . JEDYNY minus i mam nadzieję ostatni to plastik - przykrywka silnika przeszkadza wtryskiwaczom gazowym i też wymaga modyfikacji - a jak będzie szpecić to będę jeździł bez niej...
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2016, 14:30:06 wysłana przez fazibazi »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Lutego 2016, 18:29:19 »
Przepraszam ze wątek pod wątkiem ale dodałem parę zdjeć do katalogu z linka powyzej. Wycięta kuweta i kolejne kroki to wykonanie denka z filcu i podklejenie/podczepienie go do ramki z kuwety tak zebym w razie co (sprzątanie,powódź albo chęć zajrzenia do srodka butli LPG) mógł sobie tam łatwo dotrzeć..... :beer: Na razie bedzie kocyk...
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2016, 18:31:11 wysłana przez fazibazi »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Lutego 2016, 22:07:49 »
+ ewentualna 1/3 baku benzyny na wypadek przeliczenia się
Tak z doświadczenia zawodowego - mając zagazowane auto, powinno się utrzymywać pełny stan baku benzyny.
Przy niepełnym baku, na ściankach skrapla się woda, która potem miesza się z benzyną i przez to katujesz zimny silnik rozcieńczonym roztworem.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Lutego 2016, 09:42:03 »
Jak rozcienczyc benzyne woda? Nobel bedzie za to zapewne :)

сделано в сарае

Offline Gutek021

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Lutego 2016, 17:39:30 »
Mnie parę osób jeżdżących priusa mi na gaz mówiło,że powinno być około połowy baku/ tyle podobno jest ok/

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Lutego 2016, 20:10:25 »
Może się skraplac - żeby tego uniknąć trzeba by mieć pełny zbiornik. Ale benzyna też się starzeje. Jak będziesz miał wodę w zbiorniku to tego nie poczujesz do momentu az będzie jej na tyle dużo ze pompa ją pociągnie - z racji że woda jest na samym dnie top najpierw może się to pojawić np na ostrych zakrętach lub podjazdach pod górkę (zalezy od konstrukcji zbiornika).

сделано в сарае

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Lutego 2016, 21:28:22 »
Są środki chemiczne np Archoil dodawane do paliwa w celu zapobieżenia jego starzenia się.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Lutego 2016, 09:18:04 »
Jest ok. Na zbiorniku zatankowanym w Gdyni , podjazdem do pracy i zajechaniem do rodziny pod Płońskiem dojechaliśmy (4ro osobowa rodzina) do Lublina co prawda na rezerwie LPG ale jeszcze się na benzynę nie przyłączył. Prędkość na ekspresowych 120 km/h na liczniku (116 gps), poza terenem zabudowanym 100 km/h, zabudowany większość szybowanie na baterii z 70km/h. Średnie z komputera 5,3 ( realne pewnie 5,5) ale to mogę tylko zakładać bo spalanie Pb mnie już średnio interesuje. Dokladne spalanie gazu podam pewnie dzis wieczorem bo planujemy przejażdżkę pokazową i przy okazji sprawdzę kiedy przelaczy mi sie na Pb czyli teoretycznie opróżnię zbiornik LPG. Poznam wtedy jego prawdziwą pojemność i wyliczę średnie spalanie z tego przejazdu. Zakładałem 40litrów i 7l/ 100km co dawałoby zasięg 571km. Obecnie mam na liczniku 567 z czego rezerwa LPG pali się już od 102km (do regulacji - dziewiczy rejs). Prawda wyjdzie przy dystrybutorze co prawda nie tym samym co bylo tankowane ale cos będziemy wiedzieć więcej. Srednia prędkość z komputera 59km/h stalismy w Ostrodzie ponad godzinę - expo jakieś rolnicze,kupa ludzi + budowa s7 <zalamka>
A propos paliwa i jego ilosci w zbiorniku to 8 lat jeździłem z zaleceniem 1/3 zbiornika zeby pompa paliwa się nie zatarła. Resztę raczej bym pominął ale dziękuję za zainteresowanie :good:
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2016, 09:26:49 wysłana przez fazibazi »

Offline pafocie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Lutego 2016, 09:53:03 »
Fajne spalanie, aczkolwiek jestem bardziej ciekawy jakie wyjdzie z autostrady i 140km/h według GPS, oraz jazdy w mieście na kilkukilometrowych odcinkach. Rzadko udaje mi się poruszać z prędkościami 80-100, ale jak tak, to wtedy spalanie przekracza lekko 4 litry, do 4.5.
Ile robisz kilometrów miesięcznie? Co z parkingami podziemnymi z zakazem wjazdu pojazdów z zasilaniem LPG?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Lutego 2016, 20:05:42 »
Z autostrady 140km/h GPS mierzyłem chwilowo i z benzyny wyswieltało mi bodajże 7,2l/100 ale nie pamiętam dokładnie (będę miał okazję to pomierzę i się podzielę) generalnie planuję podróż tak żeby się nie śpieszyć - ale wiadomo różnie to bywa  :| . W czasie tego postoju w Ostródzie ponad 1h silnik włączał się chyba 4 albo 5 razy żeby się dogrzać i podładować EV bo podjeżdżanie na EV było tylko - to zawyżało średnią spalania i zmniejszało średnią prędkość dość znacznie  :embarassed: .
Moje miesięcznie minimum to 4000 km a często jest 5tyś - średnio pewnie 4500? - nie liczyłem dokładnie.
Nie zwracałem na takie zakazy uwagi - przepis swoje, życie swoje (kto nigdy nie złamał jakiegoś zakazu niech pierwszy rzuci kamień  :cool:) - ale ostatnio takich zakazów nie widuję (odpowiednia wentylacja w budynku itp.) . Faktem jest, ze w przypadku nieszczelnej instalacji (a to czuć mocno i wyraźnie !!! ) to większe ryzyko mamy we własnym garażu zapalając w nim światło (iskra) rankiem niż w pomieszczeniu o kubaturze tankowca........ nie chcę wchodzić w praworządność i przestrzeganie przepisów BHP bo zdaje sobie sprawę, że w tym wypadku (parkingów) chodzi BARDZIEJ o bezpieczeństwo (i mienie) innych niż nasze, ale ta sama dyskusja może się toczyć na temat np....... czy zawsze jedziesz 50km/h w terenie zabudowanym a przy szkole zwalniasz do 20km/h ?
Wracając do ilości Pb w zbiorniku to uszczegółowię, że zalecenie to brzmiało dokładniej "przynajmniej 1/3" i tak też robiłem - tzn. dolewałem Pb gdy się zbliżałem do tej 1/3 - sporadycznie przez te 8 lat zapaliła mi się rezerwa - praktycznie nie dopuszczałem do takiej sytuacji żeby mi się cokolwiek paliło na wskaźnikach  <kawusia>.

Potwierdziło się: przejechane 585km a do zbiornika weszło 40,64 co daje wynik 6,95  LPG <taniec> koszt przejechania 100km - na brudno - niecałe 12zł  :cool: <kawusia> Dla niedowiarków zaktualizowałem udostępniony folder ze zdjęciami:

https://goo.gl/photos/VV4hDsMbPUTZ5Rrs6

Pełny wlew pod klapką - super wygodna sprawa. Polecam jako ponad 12 letni użytkownik wlewu w zderzaku z odkręcanym korkiem...

Druga trasa 632,8 km(kierowca+pasażer i mały bagaż) weszło do wyssanego do zera zbiornika 41,62l LPG: Lublin,Wawa,Grudziądz,Bydgoszcz,Grudziądz,Nowe trochę wolniej bo nie było odcinków ekspresowych i nie jechałem autostradą - zakresy prędkości jak poprzednio - bez dziadkowania, blokowania pasów i wkurzania innych kierowców, normalna jazda ale z technikami tyle o ile się udawało - spalanie z dystrybutora 6,58 LPG. Po tankowaniu w miejscowości Nowe skasowałem liczniki i przed wjazdem na obwodnicę trójmiasta komputer pokazał średnie spalanie 4,1 Pb, mocne, czyli nie pokazało się na chwilę - co pozwala założyć + 20% = 4,92 LPG (na obwodnicy oczywiście wzrosło do 4,8 v-120/130 km/h) ale jakbym jechał tak dalej do Gdańska przez tereny zabudowane to pewnie by się utrzymało. Tereny zabudowane (Tczew i inne) poza startami spod świateł na silniku to reszta na EV do 70-75km/h. Polecam udostępniony folder, aktualizuję na bieżąco.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2016, 17:49:19 wysłana przez Filu »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Czerwca 2016, 10:26:00 »
Jest jedna niedogodność z gazowania hybrydy :( Mianowicie chodzi o diagnostykę. TORQUE na bieżąco i jazda z bezpiecznie ustawioną instalacja LPG raczej odpada (ale nie jest niemożliwa), bo jeżeli mamy instalację z korektą z OBD (komputer gazowy bierze z ECU dane) to przy WŁĄCZONEJ instalacji LPG (u mnie STAG QNEXT) nie jest możliwe zrobienie diagnostyki (jakiejkolwiek) bo komputer gazowy połączy się szybciej z ECU niż jakikolwiek kabel diagnostyczny (nawet z ASO - sprawdzone  :cool:). Rozwiązanie:
1 - czasowe, na bieżące ustawienia: to po uruchomieniu samochodu, normalnie z LPG -  wyłączenie instalacji LPG (normalnie przyciskiem) i ponowne uruchomienie samochodu już na samej benzynie z wyłączoną instalacją LPG - czyli tylko czysta benzynka. Jak skończymy "grzebanie" to normalnie włączamy instalację LPG fizycznie guzikiem.
2 - stałe, czyli dla hardcorów: odpięcie/odcięcie kabelka z OBD od LPG lub fizyczne wyłączenie korekt po OBD w komputerku LPG - czego nie polecam bo tracimy dużo danych, korekt, gwarancję na instalację LPG itp.itd.

Osobiście stosuję rozwiązanie pierwsze do bieżących ustawień, chcąc korzystać z np. torque i podglądu na bieżąco musiałbym jeździć na benzynie lub z wyłączonymi korektami OBD ale na razie maszyna śmiga bez zarzutu to nie mam takiej potrzeby i oby nie było  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2016, 10:28:20 wysłana przez fazibazi »

Offline anikiej

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Lipca 2016, 11:34:33 »
Witam,
Mam Priusa 1,5 2004 rok.
Znalazłem gaz do niego oparty o :
Instalacja AG Centrum Zenit Pro + wtryskiwacze HANA + reduktor KME Silver
cena ok 2600
Macie jakieś doświadczenia z tym ? Instalacja w Eco - Tech

Dziękuję za odpowiedź.