Z autostrady 140km/h GPS mierzyłem chwilowo i z benzyny wyswieltało mi bodajże 7,2l/100 ale nie pamiętam dokładnie (będę miał okazję to pomierzę i się podzielę) generalnie planuję podróż tak żeby się nie śpieszyć - ale wiadomo różnie to bywa

. W czasie tego postoju w Ostródzie ponad 1h silnik włączał się chyba 4 albo 5 razy żeby się dogrzać i podładować EV bo podjeżdżanie na EV było tylko - to zawyżało średnią spalania i zmniejszało średnią prędkość dość znacznie

.
Moje miesięcznie minimum to 4000 km a często jest 5tyś - średnio pewnie 4500? - nie liczyłem dokładnie.
Nie zwracałem na takie zakazy uwagi - przepis swoje, życie swoje (kto nigdy nie złamał jakiegoś zakazu niech pierwszy rzuci kamień

) - ale ostatnio takich zakazów nie widuję (odpowiednia wentylacja w budynku itp.) . Faktem jest, ze w przypadku nieszczelnej instalacji (a to czuć mocno i wyraźnie !!! ) to większe ryzyko mamy we własnym garażu zapalając w nim światło (iskra) rankiem niż w pomieszczeniu o kubaturze tankowca........ nie chcę wchodzić w praworządność i przestrzeganie przepisów BHP bo zdaje sobie sprawę, że w tym wypadku (parkingów) chodzi BARDZIEJ o bezpieczeństwo (i mienie) innych niż nasze, ale ta sama dyskusja może się toczyć na temat np....... czy zawsze jedziesz 50km/h w terenie zabudowanym a przy szkole zwalniasz do 20km/h ?
Wracając do ilości Pb w zbiorniku to uszczegółowię, że zalecenie to brzmiało dokładniej "przynajmniej 1/3" i tak też robiłem - tzn. dolewałem Pb gdy się zbliżałem do tej 1/3 - sporadycznie przez te 8 lat zapaliła mi się rezerwa - praktycznie nie dopuszczałem do takiej sytuacji żeby mi się cokolwiek paliło na wskaźnikach

.
Potwierdziło się: przejechane 585km a do zbiornika weszło 40,64 co daje wynik 6,95 LPG

koszt przejechania 100km - na brudno - niecałe 12zł

Dla niedowiarków zaktualizowałem udostępniony folder ze zdjęciami:
https://goo.gl/photos/VV4hDsMbPUTZ5Rrs6Pełny wlew pod klapką - super wygodna sprawa. Polecam jako ponad 12 letni użytkownik wlewu w zderzaku z odkręcanym korkiem...
Druga trasa 632,8 km(kierowca+pasażer i mały bagaż) weszło do wyssanego do zera zbiornika 41,62l LPG: Lublin,Wawa,Grudziądz,Bydgoszcz,Grudziądz,Nowe trochę wolniej bo nie było odcinków ekspresowych i nie jechałem autostradą - zakresy prędkości jak poprzednio - bez dziadkowania, blokowania pasów i wkurzania innych kierowców, normalna jazda ale z technikami tyle o ile się udawało - spalanie z dystrybutora 6,58 LPG. Po tankowaniu w miejscowości Nowe skasowałem liczniki i przed wjazdem na obwodnicę trójmiasta komputer pokazał średnie spalanie 4,1 Pb, mocne, czyli nie pokazało się na chwilę - co pozwala założyć + 20% = 4,92 LPG (na obwodnicy oczywiście wzrosło do 4,8 v-120/130 km/h) ale jakbym jechał tak dalej do Gdańska przez tereny zabudowane to pewnie by się utrzymało. Tereny zabudowane (Tczew i inne) poza startami spod świateł na silniku to reszta na EV do 70-75km/h. Polecam udostępniony folder, aktualizuję na bieżąco.