Mam i ja zagazowaną hybrydę. Instalację założyła mi firma Auto-Dakar z Warszawy. Polecam Pana Arka, jest kompetentny i zna się na tym co robi. Najbardziej zależało mi na poprawnym montażu i dobrym wystrojeniu oraz ustawieniach. Ponieważ mam jako taką wiedzę o LPG - zarówno teoretyczną jak i praktyczną to wiedziałem do kogo chcę jechać i zdecydowałem się na podróż z Gdańska do Warszawy - ot taka mała wycieczka

Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Jak się będzie sprawować instalacja czas pokaże. 90% autostrady - prędkość do max 150km/h spalanie LPG wyszło 8,8l/100km
Pozwólcie że podzielę się anegdotką jaka spotkała mnie po powrocie.
Od razu po powrocie do Gdańska zajechałem na stację aby zatankować i sprawdzić spalanie. Podjeżdżam pod dystrybutor na elektryku. Akurat na stacji tankowaniem LPG zajmuje się ochrona.
Zostałem zaczepiony przez ochroniarza i dialog jaki wywiązał się między nami wyglądał mniej więcej tak:
"Panie ale benzynę to tam się tankuje". Pierwsza myśl jak mi przyszła do głowy: "O rozróżnia hybrydy! Pewnie czyta Auto Świat

nie w ciemię bity"
"Wiem, ale ja gaz poproszę" - odpowiedziałem skromnie
"Hybrydę na gaz? Widzę, że poziom intelektualny naszego społeczeństwa jest coraz niższy". I tu mnie zdenerwował "specjalista, czy ja go prosiłem o opinię" pomyślałem.
"Dlaczego?" pytam grzecznie tłumiąc wkurzenie. "Co to go obchodzi do cholery"
"Panie Hybrydę na gaz? Silnik będziesz zaraz wymieniał. Gaz jest to najgorsze paliwo. Jest suche. Ja na szkoleniu byłem w Bydgoszczy"
Tu wywiązała się delikatna dyskusja miedzy nami zapytałem czy w ogóle miał ekonomię i jak chce to niech tankuje na PB super benzynę - kto mu broni. Zapytałem też czy wie dlaczego może silnik paść i co jest największą przyczyną. Dopiero w domu do mnie dotarło że rozmawiałem z gościem pewnie maks po zawodówce (z góry przepraszam jeżeli kogoś uraziłem), a szkolenie może miał z bezpieczeństwa aby fajek nie palić podczas nalewania paliwa.
I oto rodzi się pytanie: czy mieliście kiedyś nieprzyjemności z powodu tego że macie zagazowaną hybrydę? Historia motoryzacji zna wiele alternatywnych paliw, a odwiecznym pragnieniem człowieka jest skonstruowaniem perpetuum mobile.