Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 360083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #525 dnia: 14 Lipca 2020, 11:15:20 »
auto-wojownicy.pl

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #526 dnia: 14 Lipca 2020, 11:28:55 »
A ten Energy Gaz Polska to to dobre?

Wysłane z Galaxy S20 przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #527 dnia: 14 Lipca 2020, 11:30:14 »

Wysłane z Galaxy S20 przy użyciu Tapatalka

:thumbdown:

Offline robini6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #528 dnia: 01 Października 2020, 04:27:10 »
Xzesc tu Slawomir ... zart Wiram Robert z tej strony niwy w temacie Toyoty, niwy w temacie hybrydy oraz hybrydy z gazem. Instalacja SRAGa - robi robote i to za 3 tys zlociszy. Pizdrawiam klubowiczow Toyoty, pasjonatow hybryd i czlonkow gangu gazownikow.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #529 dnia: 01 Października 2020, 07:20:45 »
Dobry to oni mają chyba tylko marketing...:(
Ja robiłem w Auto-Dakar. Poleciła ich też kilku osobom. Wszyscy są zadowoleni. Poczytaj sobie na forum LPG.

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #530 dnia: 15 Listopada 2020, 10:48:48 »
Dobry to oni mają chyba tylko marketing...:(
Ja robiłem w Auto-Dakar. Poleciła ich też kilku osobom. Wszyscy są zadowoleni. Poczytaj sobie na forum LPG.
Jasio ile zrobiłeś na LPG? Jaki masz przebieg? Wymieniałeś może proforma pompę wody i termostat?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #531 dnia: 15 Listopada 2020, 11:24:34 »
Zrobiłem około 25 tys. km, może trochę więcej. Bezproblemowo.
Nic nie wymieniałem.  O pompie cos mówił mi gość z Ladi Renzo. Twierdził, że na 100% będzie do wymiany krótko po montażu LPG. Nie pamiętam już czym to uzasadniał. Na forum raczej nic o takich przypadkach nie słychać. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #532 dnia: 15 Listopada 2020, 15:40:28 »
Witam
U mnie niestety po przejechaniu 30 tys na LPG siadła pompa wody nie wiem co było przyczyną aktualnie ma przebieg 307tys , przed wymianą pompy zapalał się raz na jakiś czas powiedzmy co 5 tys km check silnika i ikonka alarmująca o awarii baterii , po odczekaniu 10 - 15 min wszystko wracało do normy czasami check ginął dopiero na 2 dzień rano ale najważniejsze że bateria zawsze po ok 15 min była znowu sprawna. Po wymianie pompy na razie mam spokój .Toyota Prius Plus 2013 r
Pozdrawiam

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #533 dnia: 15 Listopada 2020, 16:54:43 »
Pompa ma po prostu ciężej bo musi  przepychać wodę również przez reduktor. Jest elektryczna więc ma ograniczony zapas mocy. Pompa mechaniczna napędzana paskiem rozrządu nie ma  tego problemu.
Ja niedługo zakładam też instalacyjne dlatego pytam.

Wysłane z mojego LM-G810 przy użyciu Tapatalka

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #534 dnia: 15 Listopada 2020, 18:54:11 »
U mnie niestety po przejechaniu 30 tys na LPG siadła pompa wody

nie wiem co było przyczyną

Sam sobie odpowiedziałeś....
aktualnie ma przebieg 307tys
Toyota Corolla SD 2018

Offline fabirabi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #535 dnia: 17 Listopada 2020, 17:05:56 »
Mam i ja zagazowaną hybrydę. Instalację założyła mi firma Auto-Dakar z Warszawy. Polecam Pana Arka, jest kompetentny i zna się na tym co robi. Najbardziej zależało mi na poprawnym montażu i dobrym wystrojeniu oraz ustawieniach. Ponieważ mam jako taką wiedzę o LPG - zarówno teoretyczną jak i praktyczną to wiedziałem do kogo chcę jechać i zdecydowałem się na podróż z Gdańska do Warszawy - ot taka mała wycieczka  :cheesy: Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Jak się będzie sprawować instalacja czas pokaże. 90% autostrady - prędkość do max 150km/h spalanie LPG wyszło 8,8l/100km

Pozwólcie że podzielę się anegdotką jaka spotkała mnie po powrocie.
Od razu po powrocie do Gdańska zajechałem na stację aby zatankować i sprawdzić spalanie. Podjeżdżam pod dystrybutor na elektryku. Akurat na stacji tankowaniem LPG zajmuje się ochrona. 
Zostałem zaczepiony przez ochroniarza i dialog jaki wywiązał się między nami wyglądał mniej więcej tak:
"Panie ale benzynę to tam się tankuje". Pierwsza myśl jak mi przyszła do głowy: "O rozróżnia hybrydy! Pewnie czyta Auto Świat :good: nie w ciemię bity"
"Wiem, ale ja gaz poproszę" - odpowiedziałem skromnie
"Hybrydę na gaz? Widzę, że poziom intelektualny naszego społeczeństwa jest coraz niższy". I tu mnie zdenerwował "specjalista, czy ja go prosiłem o opinię" pomyślałem.
"Dlaczego?" pytam grzecznie tłumiąc wkurzenie. "Co to go obchodzi do cholery"
"Panie Hybrydę na gaz? Silnik będziesz zaraz wymieniał. Gaz jest to najgorsze paliwo. Jest suche. Ja na szkoleniu byłem w Bydgoszczy"

Tu wywiązała się delikatna dyskusja  miedzy nami zapytałem czy w ogóle miał ekonomię i jak chce to niech tankuje na PB super benzynę - kto mu broni. Zapytałem też czy wie dlaczego może silnik paść i co jest największą przyczyną. Dopiero w domu do mnie dotarło że rozmawiałem z gościem pewnie maks po zawodówce (z góry przepraszam jeżeli kogoś uraziłem), a szkolenie może miał z bezpieczeństwa aby fajek nie palić podczas nalewania paliwa.

I oto rodzi się pytanie: czy mieliście kiedyś nieprzyjemności z powodu tego że macie zagazowaną hybrydę? Historia motoryzacji zna wiele alternatywnych paliw, a odwiecznym pragnieniem człowieka jest skonstruowaniem perpetuum mobile.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #536 dnia: 17 Listopada 2020, 22:34:19 »
Instalację założyła mi firma Auto-Dakar z Warszawy. Polecam Pana Arka, jest kompetentny i zna się na tym co robi.
:good: Ja też. Również polecam.

Offline mechanik77

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #537 dnia: 02 Grudnia 2020, 09:56:30 »
Ja także polecam wycieczkę do Auto-Dakar. W kwietniu zagazowałem moją P4 i jestem mega zadowolony.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline Chris

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #538 dnia: 04 Grudnia 2020, 14:37:00 »
Witajcie :)

Przymierzam się do założenia gazu w swoim PIII 2009r i od jakiegoś czasu szukam informacji w tym temacie.

W sprawie mechaniki i napraw jestem w stanie sobie zawsze poradzić, ale z gazem nie miałem nigdy styczności i jestem kompletnie zielony w tym temacie, dlatego będę bardzo wdzięczy za informacje od osób gazowo-doświadczonych :D

Mam do Was kilka pytań:
1) Jaki warsztat wybrać do instalacji?
         Mieszkam w Bydgoszczy. Na lpg forum zachwalają w kuj-pom Auto-Flesz w Lubiczu. Czy montował ktoś z Was u nich?
         Tutaj na forum zauważyłem, że bardzo często polecacie Auto-Dakar z Wawy.

2) Jaką konfigurację wybrać?
         Wiem, że niektórzy z Was już pisali swoje konfiguracje. Pytam, bo cały czas producenci wypuszczają coś nowego i może jest coś     
          co w tym momencie z chęcią wybralibyście do swoich konfiguracji.

Zaznaczę też, że nie chcę szczędzić na podzespołach czy montażu, bo wiem że to istotne kwestie. Jeżdzę na taxi i zależy mi, żeby auto jak najwięcej mogło pracować, a nie stać u gazownika. Robię w miesiącu ok 5000 km, więc spodziewam się serwisu gazu co 2 msc. I tu nasuwa się kolejne pytanie 

3) Ile średnio wynoszą koszty serwisu gazu?
         - Serwisy okresowe
         - jakieś opłaty do urzędów, za instalację?
         - cokolwiek innego?

Z góry dziękuję każdemu za poświęcony czas na jakąkolwiek pomoc w tym temacie :)

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #539 dnia: 06 Grudnia 2020, 15:15:27 »
Wpis do dowodu w urzędzie komunikacji instalacji Lpg jest bezpłatny.
Serwis LPG co 10tys. km  80-120zł
Przegląd rejestracyjny co rok 160zł nawet pomimo nowego auta
Nigdy nie wymieniałem świec i oleju szybciej niż mówi producent auta.
Na gazie oszczędza się nie przy montażu a przy jeżdzie .
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2020, 15:21:06 wysłana przez edison »
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl