Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #570 dnia: 20 Stycznia 2022, 16:31:03 »
dla ogółu Polaczków
Nie ładnie tak pisać o innych.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2022, 16:35:25 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline QI3A

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #571 dnia: 14 Lutego 2022, 22:44:43 »
Siema,

jestem w trakcie kupna RAV 4 2016 Hybrydka, więc chciałem pomyśleć już o instalacji gazowej. Śmigałem CHRką bez gazu, ale po wypadku (niestety poszła całka) dostałem zastępczą Corolle Hybrydę 1,8 z 2020 z gazem, i spalanie 5-5,5 l gazu po Warszawie mnie pokonało psychicznie i dalej uważam, że to powinno być karalne, tak mało płacić za paliwo :) Więc z automatu nie wyobrażam sobie smigać Ravką bez gazu po tym jak płaciłem od 10 do 15 zł za 100 km do 40 zł. Instalacje w Corolli jest fantastyczna, zrobiłem przez rok 80 tys i śmiga jak zła. Mam kontakt do Firmy która zakładała instalację w Warszawie, Klinika Auto-Gaz przy Wale Miedzeszyńskim. I teraz najważniejsze pytanie, czy to, że Corolla 1,8 chodzi świetnie z automatu przełoży się na to, że Ravka 2,5 w tym samym zakładzie będzie ogarnięta, czy może w Wawie znacie jakiś inny zakład poza Auto Dakar o którym sporo ludzi wspomniało gdzie bez problemu mogę dać samochód. Przy okazji wiem, że przy instalacji z tej firmy bez problemu mogłem robić przegląd auta w Toyocie i przy okazji sprawdzili też instalację gazową. Czy to jest normalny proceder czy potrzeba konkretnej instalacji lub wykonania jej w konkretnym zakładzie, żeby Toyota dała zielone światło i ogarniała wszystko na miejscu ?

Z góry dzięki i pozdrawiam. Wiem, że to podforum Priusa, ale widzę, że ze wszystkich tematów na forum ten był najbardziej aktywny.

Z góry dziękuję
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2022, 23:25:24 wysłana przez QI3A »

Offline skroch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #572 dnia: 21 Marca 2022, 12:58:28 »
Cześć wiem że to nie ten temat ale może ktoś kto gazował swojego priusa III ma takie coś na zbyciu?? Po wsadzeniu butli z gazem w koło zapasowe ten plastik jest bezużyteczny. Może komuś zalega w garażu?? Interesuje mnie sam plastik bez lewarka, klucza itp.

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #573 dnia: 25 Marca 2022, 10:15:48 »
W jaki sposób można zwerifkowac stan instalacji LPG przy kupnie używanego Priusaka 2?

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #574 dnia: 25 Marca 2022, 10:20:50 »
Pojechać albo samemu zrobić diagnostykę. Jednak jak ma już 5lat to przyjąć że wtryski, reduktor i może komputer jest do wymiany i na 5 lat kolejne spokój

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #575 dnia: 25 Marca 2022, 10:22:26 »
Samemu to tak trochę słabo trzeba podjechać do gazownika niech instalacje wepnie w kompa i ci sprawdzi. Samemu możesz tylko sprawdzić jakie wtryski jaki parów i i jak przewody i butla wyglądają.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #576 dnia: 25 Marca 2022, 10:27:50 »
Jak ktoś ma interfejs i wie na co patrzeć to może samemu a jak nie zna się to tylko diagności. I nie doszukiwać się ideału w kilkuletniej instalacji, ideałem będzie dopiero jak się wymieni co potrzeba na nowe lub zrobi regeneracje gdzie się ją da robić. Podstawa to dobry gazownik co potrafi idealnie ustawić instalacje a więc i zarazem ją doskonale zdiagnozować, zresztą i silnik jako taki też zdiagnozuje bo bez jego idealnego działania to i lpg nie będzie chodzić idealnie.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #577 dnia: 25 Marca 2022, 11:44:04 »
W jaki sposób można zwerifkowac stan instalacji LPG przy kupnie używanego Priusaka 2?

reduktor i listwa powinny starczyc na okolo 70-100 tys.km

nawet jak cos zdechnie to listwa 150-200 , reduktor tez kolo 200 pln.  (chyba nie ma sensu bawic sie w regeneracje -ale to moje zdanie)

mysle ze podstawa to filterki od gazu co 10 tys.km wymiana (gaz mamy zanieczyszczony)

swiece zaplonowe musza byc w stanie dobrym zawsze. (w p3 ja wymieniam co 50tys.km irydowe)

no i jak wczesniej napisano - dobre lub bardzo dobre wystrojenie instalacji (bo niektorzy robia tylko na postoju)  sa instalki co czerpia dane z obd2 , ale tez warto zerknac podczas jazdy i obciazeniem .

to tylko moje zdanie i szanuje to ze ktos sie z nim nie zgadza  (ja wszystko robie sam bo mam paranoje :-)))

good luck.

ps. mozesz zobaczyc na zimnym,cieplym silniku jak sie przelacza czy nie szarpie czy nie smierdzi gazem pod maska (na ile jeszcze lat butla) czy z wydechu nie zabardzo czuc gaz  (mozna analizator spalin podlaczyc i interfejs tez zeby cisnienie na reduktorze nie spadalo zbytnio powinno byc okolo 1 bara .
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2022, 11:49:07 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline michciu94

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #578 dnia: 25 Marca 2022, 14:55:05 »
Dzięki za porady. A ile warto dać za przedlifta z zamontowanym LPG ok 250 tys przebiegu?

Offline smiecho84

• Toyot Pełzający
  • **
    • Spalanie
« Odpowiedź #579 dnia: 25 Marca 2022, 15:33:44 »
@sirkris55 jakieś dotryski PB ustawiłeś czy full zakres obr./obciążenie na LPG ??

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #580 dnia: 26 Marca 2022, 09:53:46 »
Jak instalacja dobrze dobrana to żadnych dotrysków nie potrzeba w silnikach jakie mamy czyli z pośrednim wtryskiem.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #581 dnia: 26 Marca 2022, 13:17:19 »
@sirkris55 jakieś dotryski PB ustawiłeś czy full zakres obr./obciążenie na LPG ??

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

az taki odwazny nie jestem zeby grzebac przy mapie sam  (dotrysk benzyny jest raczej wylaczony bo tu nie dochodzisz do obrotow 5-6 tys.)  teoretycznie wiem co i jak ale nie ulepszam moj zestaw ma okolo 50 tys.km przejechane i jest wszystko ok  (stag qbox basic) w01 listwa i reduktor tez zwykly zintegrowany z filtrem-elektrozaworem i to jest czasem klopot elektrozawor trzpien trzeba czyscic (no i filtry czesto 10tys. max ja tak robie ) filtry dwa ciekly i lotny (lotny zalozylem podwojny moze teoretycznie lepiej)

ps. kolega jeden kupil 09r za 34  a drugi o9r  za 36
calkiem ok oba nie ulepione przebiegi okolice 260-270 od prywatnych osob jeden holandia drugi belgia .
aaa  oba bez gazu .

chyba wole sam zalozyc gaz niz kupic z gazem ale to tylko moja opinia (sprawdzac instalacje zeby nie bylo ubogo bo pozniesz trzeba szukac glowicy drugiej lub motoru)
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2022, 13:21:39 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline Priu plus Łódz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Priu Plus
« Odpowiedź #582 dnia: 24 Marca 2023, 11:11:50 »
Koledzy ile wam spala lpg ? Ja mam priusa + , instalację KME i zawsze spala mi 8.5 l , czy to normalne czy nie za dużo ? Jak założyłem instalacje to przed ustawieniami palił mi 6 litrów lpg i 2-2.5 pb , teraz inny gazownik mi przestawił i pb spala tylko przy porannym rozruchu , egr , przepustnica wyczyszczona, świeczki nowe , nie wiem czy jeszcze gdzieś jechać czy poprostu spalanie 8.5 lpg po mieście to normalne?

Offline mihnik1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #583 dnia: 24 Marca 2023, 22:14:30 »
Koledzy ile wam spala lpg ? Ja mam priusa + , instalację KME i zawsze spala mi 8.5 l , czy to normalne czy nie za dużo ? Jak założyłem instalacje to przed ustawieniami palił mi 6 litrów lpg i 2-2.5 pb , teraz inny gazownik mi przestawił i pb spala tylko przy porannym rozruchu , egr , przepustnica wyczyszczona, świeczki nowe , nie wiem czy jeszcze gdzieś jechać czy poprostu spalanie 8.5 lpg po mieście to normalne?
Mój P+ (2016r) pali w mieście od 6 do 7 litrów. Ale jeżdżę kilkadziesiąt km dziennie. Taxi.

Offline Priu plus Łódz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Priu Plus
« Odpowiedź #584 dnia: 28 Marca 2023, 05:21:42 »
Ja też jezdze na taxi i robie ok 150 km dziennie , a tak się spytam, gdzie tankujesz lpg ? Na jakich stacjach ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl