Autor Wątek: Yaris II 1.33 - wymiana prawie całego silnika  (Przeczytany 93311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vadero

• Prawie Toyot
Odp: Yaris II 1.33 - wymiana prawie całego silnika
« Odpowiedź #45 dnia: 12 Czerwca 2014, 16:22:41 »
W mnie w yarisie mkIII 1.33 po okolo 70kkm miałem wymieniane praktycznie to co autor wątku - zasadniczo poza blokiem silnika wszystko.
W Yarisie II 1.33 217kkm i spokój. ALE - Yaris II jeździ na gazie - problem w autach na LPG nie występuje bo LPG nie produkuje nagaru. Po cichu zalecili nam żeby sobie do mk3 tez gaz zamontować - tak tez zrobiliśmy...

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Czerwca 2014, 17:00:14 »
W Yarisie II 1.33 217kkm i spokój. ALE - Yaris II jeździ na gazie - problem w autach na LPG nie występuje bo LPG nie produkuje nagaru. Po cichu zalecili nam żeby sobie do mk3 tez gaz zamontować - tak tez zrobiliśmy...

Nagar odkładający się na gniazdach/zaworach ssących nie pochodzi z paliwa (ani benzyny ani LPG), tylko z oparów oleju silnikowego (z samego paliwa może być najwyżej osad).
Skrzynia korbowa jest odpowietrzona poprzez odmę do kolektora ssącego - i tak wędrują opary oleju które w wysokiej temperaturze stopniowo odkładają się (o ile paliwo ich nie zmywa na bieżąco) i zamieniają w nagar.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Czerwca 2014, 14:46:59 »
Co do prawdziwej przyczyny występowania nagaru to z informacji od źródła (od mechaników składających mój silnik) wynika, że to przez źle dobraną dawkę paliwa. Pytanie skąd źle dobrana dawka paliwa? Ano stąd, iż jak samochód był nowy (przejechane kilkaset kilometrów) to jak był zimny to nie odpalał (stał przez całą noc w garażu, w którym nawet jak jest -20 na zewnątrz to jest dodatnia temperatura). Naprawa gwarancyjna polegała na wgraniu zmodyfikowanego oprogramowania sterownika silnika - na 100% było majstrowane coś z dawką paliwa. Ja mam inne pytanie. Czy jest osoba, która dwa razy robiła remont silnika z powodu odkładającego się nagaru? Z tego co mi mówili w serwisie, to podczas remontu zamontowali jakieś zmodyfikowane części i że teraz powinno być OK.

Offline lewis36

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8h TS
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Marca 2015, 16:12:40 »
Piszę, aby zapytać was, jak sprawuje się silnik po wymianie przez serwis zmodyfikowanych części ? Pytam,ponieważ podczas dzisiejszej wizyty, na ostatnim przeglądzie gwarancyjnym stwierdzili błąd w komputerze (coś z uruchamianiem silnika ) i zdecydowali o naprawie silnika.Koszt takiej naprawy po gwarancji to ponad 8 tyś.Stwierdziłem że nie ma sensu się nie zgadzać.Z tego co mi powiedzieli robili już kilka takich napraw i nikt nie zgłaszał już problemów ( widać że to nie odosobniony przypadek,sporo ludzi o tym nie pisze bo nie ma ich na forum ). Interesuje mnie opinia osób po naprawie silnika i ich odczuciach.Z góry dziękuję za każdą opinię.
lewy

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Stycznia 2016, 23:57:16 »
witam, okazuje się że mogę mieć ten sam problem, trzy może pięć razy i najczęściej po tym jak przy ruszaniu samochód zgasł, silnik miał problem z odpaleniem, tz kręcił i bez dodania gazu nie odpalał (dodam że odpalam kluczykiem na tak zwany dotyk). W zasadzie pierwszy raz zauważyłem to w maju 2013 i nie mam niestety jakiś większych spostrzeżeń. YII LPG 1.33 2009, 88 000 km

Dawno nikt tematu nie odgrzewał. Powiem krótko. Potwierdzę motyw z odpalaniem samochodu. Mam tak samo. Rozrusznik kręci, a silnik nie chce zaskoczyć. Dopiero druga, bądź trzecia próba skuteczna. Model ten sam, z tym, że u mnie bez LPG. Dalej, po przeczytaniu tego wątku od deski do deski przynajmniej dwa razy dochodzę do wniosku, że juz co najmniej 2 razy powinienem robić silnik. Wynika to z tłumaczenia ASO, że niby paliwo złe, że niby styl jazdy nieodpowiedni. Ja swoją yariską jak mi sie nie spieszy to max 80 km/h, a jak tłok to i cały dystans z domu do pracy i z powrotem (23 km) 60 km/h. Poza tym większych problemów nie było. Odpalanie standardowo na dotyk, silnik pracuje bez zarzutu zarówno zimny jak i ciepły. Czasem zamulił mi przy ruszaniu jak z 1 na 2 przełączyłem (zimny).

Za to teraz inny problem, ale to osobny już temat
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2016, 00:29:40 wysłana przez wapniak »

Offline vadero

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Listopada 2016, 17:27:59 »
Piszę, aby zapytać was, jak sprawuje się silnik po wymianie przez serwis zmodyfikowanych części ? 

Bez problemu - obecnie 240kkm i leci dalej - tyle ze założyłem LPG ;)
Kilkukrotnie już mi mówiono że w autach z LPG problem nie występuje

Offline Salt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Stycznia 2017, 14:32:14 »
Temat stary, ale niestety ciągle żywy. U mnie w grudniu 2015 wykonano remont silnika w Yaris Dual VVTi 1.33 z powodu omawianego tutaj gromadzenia się nagaru. Widok cylindrów był szokujący - po zdjęciu głowicy w komorach spalania było masę czarnego popiołu, objętościowo tak stołowa łyżka na cylinder. Z tego co mi powiedziano, to nie chodzi o skład czy ilość mieszanki. Przyczyną jest niewłaściwe odprowadzanie oleju z powierzchni cylindra. Wadliwy pierścień nie ściąga go w dół do miski olejowej, tylko wypycha w górę, gdzie jest spalany. Poinformowano mnie, że wymieniono tłoki, pierścienie i korbowody na wolne od wspomnianej wady.

Kuriozalne jest też tłumaczenie, że gdyby auto nie jeździło tylko po miecie - a gdzie ma do cholery jeździć miejskie auto - to problem by nie występował, bo komora spalania lepiej by się wypalała przy dłuższych przebiegach i lepszym rozgrzewaniu silnika.

Teraz najlepsze - dokładnie rok później - w grudniu 2016 - ta sama awaria! Auto aktualnie czeka na wizytę speców z TMP i oględziny silnika.

Czy ktoś ma pomysł gdzie można interweniować poza TMP gdzie wysłałem już paszkwil na piśmie? Przecież to jakiś koszmarny absurd, że firma mieniąca się wzorcem jakości i niezawodności odwala takie numery.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Stycznia 2017, 14:53:34 »
Jaki olej lejesz? Gdzie robili remont?

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2017, 14:56:03 wysłana przez szwagru11 »

Offline Salt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Stycznia 2017, 15:02:39 »
W ASO w Krakowie gdzie robię wszystkie przeglądy. Olej też leją oni więc w to nigdy nie wnikałem.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Stycznia 2017, 15:06:22 »
Na fakturze powinni ci napisać co zalali. Pytam dla swojej wiedzy. Sprawdź i daj znać
Który rok samochodu i jaki przebieg?

Offline Salt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Stycznia 2017, 17:25:29 »
2012, aktualnie 36k przebiegu

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Stycznia 2017, 17:30:01 »
 :shock:
szok, niemożliwe.

a jaki olej lali?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Stycznia 2017, 19:34:50 »
strzelam ze 5w30 bo to nagminne.

Offline szwagru11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Stycznia 2017, 19:46:55 »
Przy 36tys przebiegu drugi raz? Przecież ta wada ponoć była wyeliminowana? Styl jazdy - eco driving poziom mistrz świata (obroty zawsze poniżej 2,5tyś)?
Chyba warto czasem dać ostro w gaz - ostatnio przegoniłem swojego po autostradzie przez 100km z prędkością 160km/h

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Stycznia 2017, 20:38:20 »
strzelam ze 5w30 bo to nagminne.
zależy jaki

lepiej lać 5w-30 np. Orlena XJ gdzie popiołu i siarki jest skrajnie niewiele niż 0w-20 Amsoila gdzie jest na odwrót  :cheesy:
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl