Autor Wątek: Auris - drżenie auta  (Przeczytany 15451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Auris - drżenie auta
« dnia: 15 Marca 2014, 14:38:14 »
Zmagam się od kilku dni z dość mocnym drżeniem w moim Aurisie. Cały problem rozpoczął się po zmianie kół z zimowych na letnie.
Objawy są następujące po przekroczeniu 140km/h auto wpada w drżenie i to na tyle duże, że odczuwalne w całym aucie – pierwsze o czym pomyślałem to wyważenie kół. Ponieważ byłem w trasie jedyne co mogłem zrobić  to zamienić koła tylne na przednie – niestety objawy pozostały.
Pojechałem więc do serwisu oponiarskiego i okazało się, że koła są źle lub w ogóle nie były wyważone przez serwis. Po wyważeniu kół okazało się, że objawy pozostały – pojechałem do innego serwisu by upewnić się, że koła zostały dobrze wyważone co się  potwierdziło.
Tak więc problem wciąż jest i nie mam już pomysłu co może być przyczyną dodam iż felgi i opony są nowe – może ktoś z was ma jakiś pomysł lub przytrafiło się wam coś podobnego.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris - drżenie auta
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2014, 14:54:58 »
Objawy są następujące po przekroczeniu 140km/h

Uffffffff , to całe szczęście że dopiero po przekroczeniu 140 km/h , a nie poniżej.
W Polsce jedynie na autostradzie można jechać do 140 km/h więc te objawy nie są uciążliwe dla ciebie.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2014, 14:58:14 »
Są bardzo uciążliwe ponieważ wszystko drży słoneczka wpadają w szał i nic nie można położyć do schowka bo cały czas terkocze, dwa takie objawy świadczą, ze coś jest nie tak i trzeba to wyeliminować bo szkoda innych podzespołów auta.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2014, 15:00:09 »
Objawy są następujące po przekroczeniu 140km/h

Uffffffff , to całe szczęście że dopiero po przekroczeniu 140 km/h , a nie poniżej.
W Polsce jedynie na autostradzie można jechać do 140 km/h więc te objawy nie są uciążliwe dla ciebie.

Są bardzo uciążliwe

Wiesz co to ironia ?

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marca 2014, 15:03:31 »
W Polsce jedynie na autostradzie można jechać do 140 km/h

Plus 10 km tolerancji na radarach, plus jeszcze 4-8 kilometrów, o które licznik przekłamuje w stosunku do faktycznej prędkości. Przynajmniej w moim przy 160 na liczniku navi pokazuje jakieś 153. Wiec jednak istnieje spore zagrożenie dyskomfortu  :cheesy:
Hmmm, dziwne, objawy pojawiły się po zmianie opon, a wszyscy mówią, że z oponami jest ok. Nie ma sensu znów przekładać na zimówki, żeby sprawdzić, czy objawy ustąpią, więc chyba tylko aso zostaje?
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marca 2014, 15:05:07 »
Nie, to dopiero mam na trzecim roku ale podpytam w poniedziałek może ktoś ze starszych  mi podpowie. :-)

Nika - jadę do ASO w poniedziałek choć pełen obaw - ponieważ jak ASO nie potrafiło wyważyć kół to nie wiem czego mogę się spodziewać dalej.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Marca 2014, 15:07:18 »
ponieważ jak ASO nie potrafiło wyważyć kół
Może to nie jest kwestia ich wyważenia, tylko inny feler? Jeździłeś w zeszłym sezonie już na tych kapciach, czy pierwszy raz założyłeś?
Żyj i daj żyć innym.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marca 2014, 15:08:56 »
W Polsce jedynie na autostradzie można jechać do 140 km/h

Plus 10 km tolerancji na radarach, plus jeszcze 4-8 kilometrów, o które licznik przekłamuje w stosunku do faktycznej prędkości. Przynajmniej w moim przy 160 na liczniku navi pokazuje jakieś 153.

:shock:   :wallbash:   :|

Mylisz się paniusiu.
Jeździmy według wskazań licznika , a nie GPS-u i domniemanych przekłamań i tolerancji na radarach  :shock:   :thumbdown:
_____
A może grzeczniej?
//Filu
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2014, 00:45:18 wysłana przez Filu »

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marca 2014, 15:10:54 »
Koła są założone po raz pierwszy na samochód. Auto jest nowe, odbierałem je na zimówkach - opony letnie serwis zdjął założył na felgi zimówki a letnie powędrowały na felgi alu, które założyłem po raz pierwszy na auto

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marca 2014, 15:13:20 »
Nie, to dopiero mam na trzecim roku ale podpytam w poniedziałek może ktoś ze starszych  mi podpowie. :-)
Podpytaj  :good:  .
A na razie :  wikipedia  :) 

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Marca 2014, 15:14:11 »
Wszystko zależy od gumiarza. Sprawdź, czy gość sprawdził rozmiar felg i wprowadził je do wyważarki. Ważna jest również tolerancja jaka jest wprowadzona oraz sam sprzęt. Niech na sucho zakręci kołem bez zakładania osłony na wyważarce. Obawiam się, że masz bicie na obwodzie koła.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Marca 2014, 15:18:45 »
Jeśli bicie jest powyżej 140km/h to pierwsze co bym zrobił, to "test drogowy" czyli wyważenie kół pod obciążeniem i w wyższych prędkościach.
Nie wszyscy gumiarze mają sprzęt do takiego testu.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Marca 2014, 15:22:10 »
Jeździmy według wskazań licznika

Zaraz, zaraz waćpan, jaka paniusiu?   :grin:
Każdy jeździ, jak jeździ, ale radary wybaczają stwardnienie nogi poniżej 10 km przekroczenia, źle mówię?

Koła są założone po raz pierwszy na samochód. Auto jest nowe, odbierałem je na zimówkach - opony letnie serwis zdjął założył na felgi zimówki a letnie powędrowały na felgi alu, które założyłem po raz pierwszy na auto

Czyli i felgi i opony letnie to nówki otrzymane przy zakupie? To raczej mała szansa wykrzywionej felgi, jakiejś buły czy innej ukrytej wady opony. A te drgania są tylko konkretnie przy 140 czy utrzymują się przy każdej prędkości powyżej 140? Na każdej drodze? Może głupie te pytania, ale czasem może sama nawierzchnia ma znaczenie? Ja na swoich kapciach czasem odczuwam drgania na pewnych konkretnych odcinkach drogi, ale nigdy nie były tak upierdliwe, jak opowiadasz. Ja jeżdżę na 15tkach, Ty masz pewnie 17... ale rozmiar pewnie nie ma znaczenia  :cheesy:
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Marca 2014, 15:25:54 »
Rozmiar 15' i od prędkości 140km/h do końca możliwości auta utrzymuje się drżenie połączone z dość specyficznym łomotem - myślałem nawet, że od spodu dostaje się powietrze pod jakiś plastik który uderza gdzieś o inne części karoserii ale pod autem wszystko jest ok.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Marca 2014, 15:27:12 »
Że tak zapytam, felgi są ori do Toyoty?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl