Autor Wątek: Wyciszenie nowego Aurisa TS  (Przeczytany 35942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wyciszenie nowego Aurisa TS
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Marca 2014, 19:48:01 »
Odczucia z Aurisa 1.6 Hatchback są podobne. Powyżej 70 Km/h zaczyna szumieć. Ogólnie auto jest dobrze wyciszone tylko słychać szum spowodowany ruchem. Na początku myślałem że to zdyskwalifikuje to auto szczególnie po przesiadce z Verso (ten model tego nie ma). Jednak da się do tego przyzwyczaić i auto fajnie śmiga  :hug:

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Marca 2014, 20:35:35 »
to nie tak.. Szum przy wyższych prędkościach to rzecz normalna. Tutaj chodzi nie o szum a o GWIZD, który się pojawia przy prędkości ok.120  :o  niedawno jechałem i tak sobie myślę, że przywyknąć do tego chyba nie dam rady. Jak pisałem wcześniej - do Aurisa przesiadłem się z Rav4, gdzie ten problem nie istniał...Jeśli ASO w dalszym ciągu będzie sprawę bagatelizować i nic z tym gwizdem nie zrobi to coś mi mówi, że użytkownikiem Aurisa za długo to chyba ja nie będę, niestety :( a szkoda, bo Wszystko inne jest OK!

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Marca 2014, 22:34:33 »
Nie wiem teraz już o jakim Aurisie gadamy, ale w starym przy siedemdziesięciu jest totalna cisza, nic nie gwiżdże i nic nie szumi. Przy 120 może trochę szumi, ale nie przeszkadza. Jestem również pewien że przy 180 nic nie gwiżde.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Marca 2014, 22:57:12 »
Patrząc na temat to zapewne o nowym.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2014, 11:23:46 »
to nie tak.. Szum przy wyższych prędkościach to rzecz normalna. Tutaj chodzi nie o szum a o GWIZD, który się pojawia przy prędkości ok.120  :o  niedawno jechałem i tak sobie myślę, że przywyknąć do tego chyba nie dam rady. Jak pisałem wcześniej - do Aurisa przesiadłem się z Rav4

Jak rozpędzę sie do tej zabójczej prędkości to dam znac czy tez tak mam. >:D
U mnie ten szum jednak denerwował mnie przy 80 km/h.
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2014, 10:39:38 wysłana przez Filu »

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Marca 2014, 08:49:24 »
Wczoraj korzystając z luki pomiędzy tirami rozpędziłem Toyotkę TS do 150 i nic nie gwizdało, czyli to nie jest tak że ten typ tak ma. Czy jesteś pewien, że to drzwi/szyba. Mi też coś popiskiwało przez pewien czas. Okazało się, że to hamulec, pomagało leciutkie przyciśnięcie pedału podczas jazdy.

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Marca 2014, 21:26:29 »
tak, jestem pewien, że przy prędkościach 120+ z bocznej szyby kierowcy, tak od góry,  zaczyna u mnie dobiegać charakterystyczny gwizd (poza szumem powietrza, co jest jak najbardziej normalne). Wysłałem maila z zapytaniem o ten problem do TMP. Ciekawe, co odpiszą, pewnie, żeby się zwrócić do ASO, a tak Pan mówi, że wszystko jest okej, a jak jest okej, jak "świszczy"...I to naprawdę wqurza, bo zamiast czerpać radość z jazdy nowym, posiadanym od tygodnia, autem, to ja tylko nasłuchuję i już nawet podświadomie zaczynam się niepokoić.  :-(I chyba nigdy do tego nie przywyknę. <zalamka>  Ja rozumiem - kupić używkę, powypadkową, kombinowaną...Ale nówka z salonu, z przebiegiem 600km i żeby  gwizdało? :thumbdown:

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Marca 2014, 23:45:52 »
Trzeba jasno powiedzieć, iż Auris zarówno nowy czy ten starszy czy też Verso nie są dobrze wyciszonymi samochodami ot takie typowe średniaki. Jeżeli naprawdę ktoś ceni ciszę i spokój podczas jazdy to tylko Avensis. Porównując natężenie hałasu przy 130-140 w Ave odpowiada to szumom przy 100km/h w Aurisie itd. Naprawdę dzień a noc. Nie mówiąc już o lepszym wyciszeniu odgłosów toczenia i podwozia. Najprościej to sprawdzić na skrzyżowaniu w Aursie czy Verso słychać wszystkie tiry i większe samochody w Avensis'e tylko je widać. Szkoda bo np. taka skoda w nowej Octavi  zastosowała wyciszenie nie wiele gorsze od Ave a samochód klasy Aurisa. Na pocieszenie mogę dodać iż nowa mazda 6 jest praktycznie tak samo słabo wyciszona jak Auris a kosztuje 2x więcej. Piszę tutaj o subiektywnych odczuciach bo na papierze Auris czy Verso wypada całkiem całkiem jednak podczas jazdy już tak słodko nie jest.

Na koniec polecam jeśli ktoś ma okazję przejechać się Lexus'em to jest dopiero odpoczynek podczas jazdy nawet po naszych szczerbatych drogach.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Marca 2014, 08:20:09 »
wiem, jeździłem przed odbiorem Ayrisa 3 dni nowym IS250. Ideał na kołach i tyle w temacie.

44hisname

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Marca 2014, 12:36:51 »
Witam. Ja również stałem się posiadaczem Toyoty Auris w wersji kombi. Można powiedzieć, że jeszcze nie zatraciłem przyzwyczajeń ze starego samochodu (Peugeot 407 SW), więc zwracam uwagę na to co innego, fajnego lub wkurzającego jest w Aurisie TS. I co do wyciszenia to mam spore zastrzeżenia. Porównując do Peugeota mam wrażenie jakbym jechał samochodem bez jakiegokolwiek wyciszenia (oczywiście przesadzam). Szum podczas jazdy przy większych prędkościach jest znacznie bardziej słyszalny niż w Peugeot, ale do zniesienia. Natomiast bardzo denerwuje mnie szum (a w zasadzie tarcie) dobiegający od kół przy hamowaniu. Sprawdziłem, że nie jest to wina klocków ani tarcz, które są dobre. Ba, nawet jechałem nową Corollą, w której ten szum jest identyczny. Zdaję sobie sprawę, że zasada działania hamulców na tym polega, ale w Peugeot w ogóle nie słyszałem takiego tarcia (chyba że założyłem całkowicie nowe klocki, które musiały się dotrzeć). Dlatego generalnie wyciszenie samochodu oceniam jako średnie, chociaż do zaakceptowania.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Marca 2014, 19:51:58 »
Obawiam się, że tańsze Toyoty (o ile można powiedzieć, że Auris za 70-80k to tańsza Toyota) nie mają wyciszenia nadkoli. Pewnie jakby nadkola były wyciszone to poziom hałasu byłby o wiele mniejszy. Teoretycznie niezbyt wysokim kosztem można wyciszyć samochód (drzwi, klapa bagażnika, nadkola i ewentualnie dach), ale wiem że robienie tego w nowym samochodzie mogłoby bardzo zdenerwować i rozczarować właściciela.

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Kwietnia 2014, 16:56:21 »
byłem w niezależnym serwisie (bo w ASO nie widzieli problemu, a raczej NIE CHCIELI zobaczyć) i gość okleił całkowicie wszystkie szczeliny wokół drzwi, lusterko i przez 3 godziny jeździł i po kawałku odklejając szukał przyczyny gwizdu. W końcu skończyło się na zwężeniu szczeliny między przednimi a tylnymi drzwiami, i to pomogło! i jest lepiej. nie idealnie, ale lepiej.
Poza tym wynalazł jeszcze jeden problem: po opuszczeniu szyby i ponownym wysunięciu, ona jest w innej pozycji niż na początku. wykrzywia się.. Stwierdził to po odchyleniu naklejonej taśmy. Dopiero ręką można tę szybę dosunąć do właściwego położenia. Mówił, żeby zgłosić do ASO, ale w sumie jak nie gwiżdże to nie jest jakiś tam wielki problem...Chociaż jednego jestem pewien: żeby Aurisy składali w Japonii, to takich niuansów by nie było, czego przykładem (w sensie: staranności montażu) była moja poprzednia Rav4.

Offline Sagan07

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Kwietnia 2014, 18:10:02 »
Lepiej to zgłoś do ASO bo z czasem się zdeformuje, zacznie gwizdać a będzie po gwarancji i będzie kupa. Jak pracownicy fabryki nie potrafią złożyć porządnie samochodu to niech ich poprawiają. Niestety z obecnych Toyot chyba tylko RAV4 i GT86 produkowane są w Japonii.

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Kwietnia 2014, 20:40:59 »
i Land Cruiser. i Lexy ofkors...

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Kwietnia 2014, 07:20:06 »
Wczoraj zadzwoniła do mnie miła Pani z Toyoty by ustalić wizytę w serwisie na jakąś akcję serwisową i przy okazji podobno mają zająć się zlikwidowaniem świszczenia, dam znać czy operacja się powiedzie akurat dziś będę wracał do domu przez Poznań a więc będę mógł zahaczyć o serwis.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl