Autor Wątek: Auris Tournig Sport vs Honda Civic Tourer  (Przeczytany 28076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris Tournig Sport vs Honda Civic Tourer
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Kwietnia 2014, 12:29:18 »
Dokładnie tak jak pisze Swoop - jak sie dba, tak się ma. Do wczoraj jezdzilam przez prawie 3 lata dieslem i tez nigdy nie dał mi powodu do zmartwień. Tankować dobre paliwo i cieszyć się jazdą.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Kwietnia 2014, 12:33:06 »
Do wczoraj jezdzilam przez prawie 3 lata dieslem
sprzedałaś Aurisa?
kupiłaś już coś nowego?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Kwietnia 2014, 12:36:45 »
Sprzedałam, własnie jestem w drodze po odbiór nowego :))

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Kwietnia 2014, 13:20:36 »
Mój kolega dba o swojego Multi-Jet Diesla i po roku już w serwisie na wymianie zaworu EGR i innych deperel w środku kabiny. Więc można dbać i nie mieć :)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Kwietnia 2014, 13:22:32 »
Twoich spostrzeżeń patkrz apropos przesiadki (chodzi mi tylko o jazdę) jestem ciekawszy nawet niż Niki, bo miałaś lepszy motor. Także czekamy na opis wrażeń.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Kwietnia 2014, 13:36:50 »
Użylem słowa Nowe O0

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Kwietnia 2014, 13:42:10 »
U mnie jak narazie jedyny diesel o którym mogę powiedzieć że był awaryjny to 2.0 TDI w Pasacie. Zresztą to jedyne auto którym nie dojezdzilem do 120 tyś po 34tys auto wymienione zostało na nowe przez Hertza. Pozostałe Diesle były bez awaryjny a było ich trochę. Wszystkie miałem od nowości najdłużej BMW 330 xd w którym jedyna awaria to pompa wspomagania która padła w dniu sprzedaży przy 147 tyś.

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Kwietnia 2014, 16:11:41 »
Tutaj kolega poruszył ważną kwestie, przebieg. Czy to diesel czy benzyna, ok. 150kkm każde auto powinno przejechać bez większych problemów.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 17 Kwietnia 2014, 17:44:57 »
Przepraszam za mało precyzyjne wypowiedzi. Miałem na uwadze Disle Nowej Generacji. Każdy z nich jest naszpikowany tym samym zestawem elementów określonej żywotności.
Takich jak: koło dwu masowe,  filtr DPF, wtryski oraz turbina. Te elementy kosztują i zawołają o wymianę dużo wcześniej niż sam silnik.
Jak oglądaliśmy samochody w salonie to nawet sprzedawca nie krył że Avensis z D4D kolo 200 tyś km poprosi o sumę koło 10 tyś zł na te elementy.
Po prostu Disel to "wół" roboczy z określoną trwałością.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Kwietnia 2014, 20:00:27 »
Dokładnie tak jak pisze Swoop - jak sie dba, tak się ma

To dlaczego ludziom którzy dbają w 2.2 padają uszczelki pod głowicą?  :o

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Kwietnia 2014, 20:36:10 »
Twoich spostrzeżeń patkrz apropos przesiadki (chodzi mi tylko o jazdę) jestem ciekawszy nawet niż Niki, bo miałaś lepszy motor. Także czekamy na opis wrażeń.
Tego samego jestem ciekawa... ja odczuwam na razie niewielką różnicę na plus, zobaczymy, jak się dotrze i będę mogła go pognębić bardziej  :grin: ale Patka po swoim dwulitrowym dieslu raczej będzie miała mniej ekscytujących wrażeń z jazdy. Niemniej jednak jestem zachwycona elastycznością silnika... trójka zwłaszcza... jedzie przy 1000 obrotów i się nie dławi. Na przykład ciasne ronda... 1.4 D4D przymierał i żądał redukcji do 2, a Nowy jedzie. Domyślam się, że w TS podobnie? Chciałabym posadzić do hatchbacka właściciela TS-a dla porównania.
Żyj i daj żyć innym.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Kwietnia 2014, 20:51:01 »
Ja czuję że patkrz będzie rozczarowana, elastycznością i ogólnie silnikiem. Jeśli jednak będzie inaczej to będę zaskoczony. Kiedyś jak czekałem na przeglądzie gwarancyjnym zagadaliśmy z byłym właścicielem 1.6 VVTi - 124KM, który był wniebowzięty po przesiadce na 2.0 D4D. Tutaj może być pewnie odwrotnie.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Kwietnia 2014, 21:07:06 »
To dlaczego ludziom którzy dbają w 2.2 padają uszczelki pod głowicą?  :o

pewnie tak dbają...

Ja czuję że patkrz będzie rozczarowana, elastycznością i ogólnie silnikiem.

ja po takiej przesiadce rzeczywiście miałem wrażenie, że Auris nie jedzie, ale to tylko dla tego, że z nawyków w ropniaku zmieniałem biegi już przy 3k obrotów

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Kwietnia 2014, 21:21:57 »
Ja czuję że patkrz będzie rozczarowana
Nie będzie rozczarowana. Znajdzie inne walory. Zakocha się. Już się pewnie zakochała  :cheesy:

Mam nadzieje, że nie odbiegamy znacznie od tematu... Nie mamy z Pat Aurisów TS, ale mam nadzieje, że to tylko kwestia centymetrów długości i braku gwizdów  :cheesy:, żeby móc się do Hondy porównać? Auris według mnie ma ciekawszą linię i chwalę sobie ergonomię w środku (za wyjątkiem drążka zmiany biegów, który dla mnie jest ciut za daleko). Nie wiem, jak Honda stoi z jakością plastików, a Aurisie Dynamic oczekiwałabym, żeby plastiki wewnątrz nie drapały się byle draśnięciem paznokcia, czy nie trafieniem kluczykiem w stacyjkę.  Ja trafiam, ale jak córka mi pomaga, to już mam widoczny efekt tej pomocy :grin: Chciałabym usiąść do Hondy, żeby mieć realne porównanie.

Żyj i daj żyć innym.

Offline Adaśko75

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Kwietnia 2014, 21:32:40 »
ytat: dziadek_tadeusz w Dzisiaj o 20:00:27 To dlaczego ludziom którzy dbają w 2.2 padają uszczelki pod głowicą?  :o pewnie tak dbają...
Kolego bzdury opowiadasz! Wszem i wobec powszechnie wiadomo, że silniki 2.0 i 2.2 D4d do 2009r. posiadają wadę fabryczną, która objawia się w postaci erozji bloku silnika, co z kolei wpływa na uszkodzenie uszczelki pod głowicą, co z kolei powoduje mieszanie się płynu chłodniczego z paliwem.
Polecam lekturą np tu:
https://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=12956.
To wszystko piszę z autopsji, jako były posiadacz Rav4 2.2 D4d. TMP w ramach przyznania się do winy za darmo wymienia felerne silniki, pod warunkiem serwisowania w ASO.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl