Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 446980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #150 dnia: 14 Stycznia 2019, 09:05:42 »
Chodziło mi bardziej o fotorelacje xD
Raczej ciężko, temat na tyle banalny, że nie ma co relacjonować. Sondę znajdziesz na rurze od kolektora do katalizatora, tuż przed samym katalizatorem. Zwarcie Te1 i E1 w złączu diagnostycznym pozwoli Ci odczytać numer błędu ale go nie skasuje. Skasujesz poprzez odłączenie akumulatora.
Przekręcam kluczyk i włącza się wentylator chłodnicy
To się nie dogrzejesz za mocno ;)  IMO czujnik temperatury, gdzieś przy termostacie siedzi, albo http://japan-parts.eu/toyota/eu/1999/corolla-hb-lb/ee111l-agmdkw/3_153540_027_/electrical/8401_switch-relay-computer#89428 89428 - nie pamiętam, kojarzę jak przez mgłę, że jeden był dla wentylatora, a drugi dla wskaźnika na desce i ECU.
Ale dziwne, bo powinien wywalić błąd. W każdym razie, jeśli go odłączyć, to wiatrak będzie zasuwał non-stop.
Druga opcja to przekaźnik wiatraka, może się zatrzymał w pozycji włączonej. W skrzynce pod maską siedzi.

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #151 dnia: 14 Stycznia 2019, 21:23:30 »
O to właśnie chodziło - dzięki wielkie! :) <brawo>
To w ojcowskim wagonie nie działa - teraz trzeba chwilę czasu, podjechać, sprawdzić itd - pewnie parę długich dni upłynie. Ale w swojej najpierw popatrzę dokładnie gdzie co jest i jak reaguje.

@Fuszu,
tak jak napisał Problem. A przy kasowaniu błędu pamiętaj, że klemę zdejmuje się chociaż na kilka minut. A jeśli weźmiesz się za wymianę sondy, to sprawdź czy masz podkładkę pod flanszę. Bez też można, ale z podkładką będzie ciszej. Kiedyś dokupiłem na tłumiki.eu - z wysyłką było kilkanaście złotych.
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2019, 21:32:19 wysłana przez mdo »
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Fuszu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #152 dnia: 15 Stycznia 2019, 18:16:46 »
Muszę coś zrobić z sondą bo pali mi 20l/100 benzyny. Co chwila wyskakuje mi checkengine. LPG pali przyzwoicie bo ok 9l/100. Byłem u kolegi podpiąć pod kompa ale nic to nie dało bo na kompie wyskoczyło odnośnie tych zworek i koniec końców nic nie zrobił. Chyba jutro podjadę do normalnego mechanika niech on sprawdzi czy to wina sondy takie wielkie spalanie.

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 16 Stycznia 2019, 08:02:59 »
Co będziesz jeździł i $$ wydawał, sam sprawdź jakie maszbłędy. Wsadzasz drucik/spinacz w Te1 i E1 i patrzysz, co Ci check wymryga po włączeniu zapłonu.
Samą sondę tez zdiagnozujesz, wystarczy zwykły miernik między Ox1 i E1 i patrzysz na ciepłym, czy oscyluje. Już nie pamiętam wartości ale jak nic się nie będzie działo, to jasna sprawa. Przy poprawnym działaniu napięcie powinno wzrastać i spadać, ok 7 razy na minutę.

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 16 Stycznia 2019, 10:01:38 »
Taka mnie jeszcze myśl naszła: nawet bez sondy spalanie 20L to za dużo. Mi się nie udało z padniętą sondą przekroczyć 10L. A w ogóle to o jakim silniku mówimy?

Offline Fuszu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 16 Stycznia 2019, 13:36:50 »
Jest to E10 1.6 77kw automat wersja USA. Dobrze że mam miernik na stanie więc sprawdzę tak jak napisałeś. Wcześniej nie palił tak dużo benzyny. Może to przepustnica czy coś związane z linka gazu?? Bo gazownik nie mógł ustawić gazu dopóki nie rozprawie się z obrotami. Ale za 50 50km jeszcze nie robiłem :)

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 16 Stycznia 2019, 15:24:33 »
Ale za 50 50km jeszcze nie robiłem
Taksówkę zamów :)
A co z obrotami? Za niskie? Falują? Za wysokie? To by była nieszczelność w dolocie, która może przyczynić się do dużego spalania ale to imho i gazu by palił na potęgę.
Zacznij od początku: sprawdź błędy.
Błąd sondy też może być z tego, że za uboga/bogata mieszanka, a niekoniecznie z jej wadliwego działania.

Offline Fuszu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 16 Stycznia 2019, 18:04:50 »
Obroty są za wysokie bo jest spory hałas i nawet auto lekko drga. Zegary mam USA więc obrotomierza nie mam. Ok jutro rano sprawdzę od początku jak polecasz. I dam znać.

Offline drevko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 19 Marca 2019, 15:54:45 »
Cześc.
Zerknijcie proszę na mój pierwszy filmik - test bliźniaczego modelu - aurisa :) z góry dzięki :))Pozdrawiam!

https://www.youtube.com/watch?v=MP2ntlIRo4A&

Offline jaworand

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #159 dnia: 09 Kwietnia 2019, 10:27:08 »
Toyota corolla verso (po lifcie; IIgen; 2008)
montuje glosniki 165; drzwi przód
Od której toyoty dobrac dystanse głośnikowe? toyoty corolla E11czy E12 czy innej

Offline Fuszu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: 09 Kwietnia 2019, 11:14:54 »
Cześć wszystkim. Czy w corolli E10 z tyłu jest poduszka amortyzatora?? Nigdzie nie ma informacji. Nawet na allegro niema takiego przedmiotu. Mam wersję USA i dojście mam dopiero po demontażu tylnego siedzenia. Strasznie mi stuka lewa strona i chciałbym zlokalizować problem. Na diagnostyce nie wykazuje dużych odchyleń między lewym a prawym więc myślę że to jakaś guma się zerwała.

Offline Problem

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #161 dnia: 10 Kwietnia 2019, 07:46:15 »
Jest, tzn nie tylko amortyzatora, tylko całej kolumny.
Nawet na allegro niema takiego przedmiotu.
Co Ty mówisz...?
https://allegro.pl/listing?string=corolla%20e10%20mocowanie%20amortyzatora%20ty%C5%82&bmatch=baseline-var-cl-n-uni-1-1-0312
BTW: E10 czy E11 - bez różnicy.
Poszukiwań przyczyn stukania zacząłbym od łącznika stabilizatora, potem od jego gum.

Offline Dario176

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 01 Maja 2019, 13:39:53 »
Toyota corolla verso (po lifcie; IIgen; 2008)
montuje glosniki 165; drzwi przód
Od której toyoty dobrac dystanse głośnikowe? toyoty corolla E11czy E12 czy innej

Poszukaj dedytkowanych z MDF.

Offline macbed

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #163 dnia: 08 Maja 2019, 20:07:15 »
Potrzebuję pilnej pomocy. Toyota Corolla E15 2007 1.6 benzyna. Rozsypała się skrzynia biegów 5 biegowa. Naprawa jest za droga a nigdzie nie mogę znaleźć używanej
Co robić?

Offline Momek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: 20 Maja 2019, 11:09:11 »
Dzień dobry, czy ta dziura z przodu podwozia ma być zaślepiona?  Z lewej jest z prawej brakuje. Jestem świeżo po konserwacji podwozia i profili i nie chcę żeby tam syfu naleciało

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl