Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #810 dnia: 22 Grudnia 2023, 18:41:07 »
Czyli czy to jest TTTM, czy WTTM ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #811 dnia: 22 Grudnia 2023, 19:08:21 »
A niech was gęś kopnie ;) niech se będzie. W sumie to i tak mało istotne. Szkoda, że nie odezwało się tu więcej "Corollowców", tylko "mercedesiarz" i "ravkarz", bo ciekawy jestem czy to masowy objaw, czy tylko pojedyncze przypadki.
A ja to „ravkarz” czy „mercedesiarz”??? :P
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #812 dnia: 22 Grudnia 2023, 19:30:52 »
No, chyba Ty też "ravkarz" ;) Ale dla Twojej bezcennej mordki można wszystko wybaczyć ;)
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #813 dnia: 22 Grudnia 2023, 22:05:00 »
Mercedesy też mam, dlatego się pytam. Dla jasności ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Hellkrit

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #814 dnia: 30 Grudnia 2023, 19:52:27 »
Witam, dzisiaj przestało mi działać gniazdo USB przy schowku pasażera, podejrzewam bezpiecznik. Czy wie ktoś gdzie takowy znajdę. Nie mogę nigdzie znaleźć w rozpiskach
pozdrawiam

Toyota Corolla Hybrid 2019

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #815 dnia: 31 Grudnia 2023, 11:02:03 »
Witamy, witamy...

To gniazdo służy do wymiany informacji z radiem. Sprawdzałeś wkładając pendrive USB czy radio odtwarza mp3?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #816 dnia: 31 Grudnia 2023, 12:20:40 »
Każde sprawne gniazdo usb podaje zasilanie
...niektóre oferują też przesył danych.

Jesli przy załączonym zapłonie podłączysz na kablu telefon to powinien sie ładować.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #817 dnia: 31 Grudnia 2023, 14:03:27 »
To gniazdo ma mocne ograniczenie prądowe zaimplementowane w sofcie radia przy którym się wyłącza. A dedykowane jest do transmisji danych. Nie ma osobnego bezpiecznika.
Nie będzie ładować pradozernych urządzeń bo filozofia Panasonica mocno to ogranicza. Od ładowania są np. ŁADOWARKI do zapalniczki 12V na USB
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #818 dnia: 05 Stycznia 2024, 17:54:44 »
Witam,

w mieście przy prędkości 25-30km/h wjechałem w dużą dziurę na torze przeszkód dla niepoznki zwanej drogą (jeżdżę nią od 7 lat). Coś chrupnęło ale żadnych innych problemów nie zauważyłem więc jadę dalej, Po 500m zapaliła się kontrolka ciśnienia w oponach ale że do końca jazdy zostało 100m, to dojechałem na miejsce. Po ciemku wydawało się, że podejrzana opona jest minimalnie bardziej wybrzuszona niż inna ale zdecydowałem poczekać aż będzie jasno. Gdy zrobiło się jasno był już kompletny kapeć. Zadzwoniłem do znajomego wulkanizatora z prośbą o poradę. Zalecił wezwanie policji i zgłoszenie do właściciela drogi. Tak zrobiłem, miły policjant przyjechał w ciągu godzinki, porobił zdjęcia auta, pojechaliśmy na miejsce zdarzenia, zrobił fotki krateru i powiedział, że zgłoszenie z fotkami pójdzie do właściciela drogi. Ja ze swej strony zgłosiłem na www właściciela drogi roszczenie i załączyłem zdjęcia. Telefonicznie dowiedziałem się, że mają tyle zgłoszeń, że w ciągu 30 dni powiniem się do mnie odezwać ubezpieczyciel (Ergo Hestia). W międzyczasie przyjechał wulkanizator z moimi letnimi oponami, zdjął uszkodzoną zimówkę i powiedział, że tego się nie naprawia (pęknięty bok), niestety zdarty rónież kawałek felgi i tu może uda się naprawić oraz wyważyć a założył mi parę letnich opon.
Na jaką (ewentualnie) kwotę odszkodowania mogę liczyć ? Opony oraz felgi oczywiście używane ale ... jednej opony nie wymienię (zresztą będzie trudno o ten model). Jeśli wymienię tylko dwie to będą prócz róznych modeli to również znaczące równice w rocznikach więc skłaniam się do wymiany 4szt. Gorzej z  felgami - chyba tylko w jednej wersji Corolli był ten model felgi więc może być problem z dostaniem? Kupno 4 nowych felg?
Jak do tego podchodzą ubezpieczyciele (w szczególności Ergo Hestia)? Dostanę propozycję wymiany jednej opony (używka warta pewnie 100zł) i jednej felgi (używka warta pewnie 300zł)? A sam wydam na zimówki średniej klasy 2kPLN oraz felgi tyle samo?
Da się od tego odwołać, walczyć z tym?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

pireus

• Gość
« Odpowiedź #819 dnia: 05 Stycznia 2024, 18:28:43 »
ak do tego podchodzą ubezpieczyciele (w szczególności Ergo Hestia)?
Z tym ubezpieczycielem mam złe doświadczenia. Po szkodzie parkingowej (nieznany sprawca), uszkodzoną felgę jak i przedni błotnik kazali naprawiać. Za naprawę błotnika i wynajęcie na ten czas samochodu, bo przepychanki trwały 2 tygodnie ( ASO pisało pisma o wymianę elementu), zapłacili więcej niż  za wymianę na nowy, ale  swojego stanowiska nie zmienili.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #820 dnia: 05 Stycznia 2024, 20:53:00 »
Ja na twoim miejscu kupiłbym na fakturę 2 nowe opony zimowe. Założenie +wyważenie opon na fakturę.
Pogadasz z wulkanizatorem to może ci dopisze prostowanie felgi na fakturze. W sumie powiedzmy 1400 zł na fakturach.
Gdy odezwie się ubezpieczyciel to na 100% dostaniesz propozycje ugody jesli to bedzie mniej to przedstawiasz mu faktury na poniesione koszty. Jesli wiecej przyjmujesz.
Zakładam że pisałes o felgach stalowych (wulkanizator wciagnął ci na nie letnie opony wiec felga aż tak nie ucierpiała) przepisy mówia o oponach tego samego typu na osi wiec nawet nie zaczynaj wątku 4 szt to go rozbawisz.
A o wymianie 4 felg stalowych na nowe zapomnij w sytuacji gdy na rzekomo uszkodzonej jeździsz i dało sie ja wyważyć.
Do tego rodzi sie jeszcze pytanie czy wskazałeś policjantowi uszkodzenie felgi i jest to udokumentowane czy dopiero zauważył ci to wulkanizator po zrzuceniu opony ?

« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2024, 21:48:14 wysłana przez shark_ »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #821 dnia: 06 Stycznia 2024, 09:53:57 »
Ja na twoim miejscu kupiłbym na fakturę 2 nowe opony zimowe. Założenie +wyważenie opon na fakturę.

Dlaczego tylko 2? Inny bieżnik i kilka lat młodsze... Ma to sens? Chyba lepiej dołożyć z własnych pieniędzy i mieć 4 równe opony?

Pogadasz z wulkanizatorem to może ci dopisze prostowanie felgi na fakturze. W sumie powiedzmy 1400 zł na fakturach.
Gdy odezwie się ubezpieczyciel to na 100% dostaniesz propozycje ugody jesli to bedzie mniej to przedstawiasz mu faktury na poniesione koszty. Jesli wiecej przyjmujesz.

Generalnie zarówno policjant jak i przedstawiciel własiciela drogi sugerowali jak najmniej ingerencji dopóki nie obejrzy likwidator szkody z Ergo Hestii. Za oknem właśnie w nocy spadł śnieg i coraz trudniej będzie jeździć na dwóch letnich i dwóch zimówkach.
Boję się, że im więcej ingenerencji tym więcej będzie mi do zarzucenia...

Zakładam że pisałes o felgach stalowych (wulkanizator wciagnął ci na nie letnie opony wiec felga aż tak nie ucierpiała) przepisy mówia o oponach tego samego typu na osi wiec nawet nie zaczynaj wątku 4 szt to go rozbawisz.
A o wymianie 4 felg stalowych na nowe zapomnij w sytuacji gdy na rzekomo uszkodzonej jeździsz i dało sie ja wyważyć.
Do tego rodzi sie jeszcze pytanie czy wskazałeś policjantowi uszkodzenie felgi i jest to udokumentowane czy dopiero zauważył ci to wulkanizator po zrzuceniu opony ?

Felgi lekkie, w dodatku rzadki wzór. Po założeniu na nie dwóch letnich opon nie odczuwam żadnych niedogodności ale też jeżdżę wolno (felga ma lekko ścięty wewnętrzny rant o kilka milimetrów na długości około 10cm) Czasami jednak trafiają się trasy i tam jadę szybciej a nie chcę, żeby okazało się po ugodzie, że w trakcie trasy coś jednak jest nie tak z felgą. Policjant nie widział felgi ale sam zasugerował żeby w porozumieniu z likwidatorem zaliczyć porządny warsztat i sprawdzenie całego zawieszenia a nie tylko felgi.

Nie jestem rozszczeniowy ani nie mam zamiaru nikogo oszukać ale delikatna nauczka dla miasta jednak jest wskazana. Droga ta jest wąska bez poboczy czy chodników. Codziennie jeździ nią dziesiątki ciężarówek i setki osobówek plus piesi, rowerzyści i motocykliści. Gdy robiliśmy zdjęcia z policjanetem kojego krateru z jednej z firm przy ulicy wyszedł facet i poprosił policjanta aby dopisał do protokołu który pójdzie do miasta, żeby w końcu naprawili oświetlenie na ulicy. A ulica rzeczywiście w sporej części od zawsze (ja jeżdżę nią codziennie do pracy od ponad 7 lat) wygląda jak tor testowy, co gorsza kanalizacji na części odcinka nie ma, na innych czasem jest zapchana a wszystkich dziur ominąć się nie da. Od czasu do czasu do dziur nasypią kruszywa albo nawet zalepią je asfaltem ale to pomaga na kilka dni albo tygodni.
Gdybym dostał 1400zł a felgę udało się odzyskać, to byłoby chyba w porządku dla obu stron?

Najważanijsze dla mni pytanie czy mogę kupować opony i podjechać do warsztatu, któy oceni możliwość uratowania felgi czy jednak czekać na likwidatora

Zdjęcia dziurki w drodze, felgi ze ściętym rantem i opony :

imag com
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #822 dnia: 06 Stycznia 2024, 10:14:14 »
 To droga publiczna. ?
Jest tam jakieś ograniczenie?
Nie jestem rozszczeniowy
Faktycznie, zamiast nowego auta chcesz tylko 4 nowe opony i 4 nowe alufelgi. A w zwiazku z pogoda do wyjaśnienia sprawy przydało by sie zastepcze auto bo na letnich słabo.

Kolego moim zdaniem uszkodziłes oponę i alufelgę z powodu swojej nieuwagi, niedostosowania predkosci do warunkow drogowych a na końcu dziury w jezdni, Dowodzenie ze jeździsz ta drogą 7 lat dziennie do pracy i nie zauważyłeś krateru w jezdni świadczy o twojej indolencji. Ta dziura jest tam co najmniej od jesieni.
Ugody 800 albo widzimy się w sądzie.
Gdzie pewnie w ciagu paru dni ta dziura bedzie zalepiona
A ty nawet nie udowodnisz jak była głęboka ...

Życżę Ci powodzenia. Daj znać jaki był finał.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2024, 10:15:58 wysłana przez shark_ »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #823 dnia: 06 Stycznia 2024, 11:38:15 »
@shark_ skąd wziąłeś tezę, że On chce z odszkodowania kupić 4 opony i felgi???
@Maciej Loret:
"... Ma to sens? Chyba lepiej dołożyć z własnych pieniędzy i mieć 4 równe opony?"
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2024, 11:40:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #824 dnia: 06 Stycznia 2024, 12:34:35 »
To droga publiczna. ?

Tak.

Jest tam jakieś ograniczenie?

Chyba standardowe 50km/h. Ja nie jeżdżę z takimi prędkościami po takiej drodze, więc nie zwracam na to większej uwagi. Tak naprawdę przydał by się tam znak ograniczenia do 10km/h i miasto mogłoby mieć gdzieś takie zdarzenia raz na zawsze...

Faktycznie, zamiast nowego auta chcesz tylko 4 nowe opony i 4 nowe alufelgi. A w zwiazku z pogoda do wyjaśnienia sprawy przydało by sie zastepcze auto bo na letnich słabo.

Ale z umiejętnością czytania to chyba trochę słabo?

Kolego moim zdaniem uszkodziłes oponę i alufelgę z powodu swojej nieuwagi, niedostosowania predkosci do warunkow drogowych a na końcu dziury w jezdni, Dowodzenie ze jeździsz ta drogą 7 lat dziennie do pracy i nie zauważyłeś krateru w jezdni świadczy o twojej indolencji. Ta dziura jest tam co najmniej od jesieni.

U la la... Panie Jackowski, dlaczego nie zdecydował się Pan napisać pod swoim prawdziwym nazwiskiem? Jakby Pan tam był... Może numery na szóstkę w totka jeszcze dostanę?
Tego krateru nie było 28.12 gdy byłem ostatni raz w pracy. Na pewno była tam mniejsza dziura lub spękanie. Takie dziury pojawiają się tam co kilka/naście dni a ja w firmie jestem znanym zawalidrogą (w lecie Corollą na 17-calowych felgach zużycie paliwa to 4,5l/100km a w zimie  5,5l/100km (21km z czego 80% drogi pozamiejskie, reszta miasto). Jadę tą nieoświetloną drogą przed 6-tą rano drogą zygzakami, uważając na dziury, często nieoświetlonych pieszych i rowerzystów. Dodaj sobie jeszcze w ten konkretny poranek lekki deszcz i oślepienie z powodu pojazdów z naprzeciwka, których światła tańczą w górę i w dół na wybojach i odbijają się w odzie... Niestety każdej kałuży nie da się ominąć a niektóe zawierają w sobie niespodzianki.

Gdzie pewnie w ciagu paru dni ta dziura bedzie zalepiona

A policjant dostanie łapówkę i zezna, że przy pomocy kałacha zmusiłem go do napisania donosu do zarządu dróg a dodatkowo będzie miał świadków, że w tym czasie przechadzał się po chińskim murze...
Jeszcze po Świętach tak Cię trzyma?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl