Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447113 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1560 dnia: 06 Sierpnia 2025, 12:45:19 »
Teraz byle naprawa kosztuje dziesiątki tysięcy złotych a nie rzadko są szkody całkowite z powodu zbyt wysokich kosztów naprawy.
Bez AC brałbym się jeździć autem wartym kilkadziesiąt tysięcy złotych.

No i tak to jest wszystko utkane - żeby wyciągać od ludzi jak najwięcej pieniędzy. Wyceny napraw przez ASO są absurdalne i to jest źródło tej patologii. Ja mam prosty sposób, żeby się nie zapisywać do tego klubu: nie kupuję aut droższych niż półroczna wypłata. Choć za Rav4 5 lat temu trochę przepłaciłem.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1561 dnia: 06 Sierpnia 2025, 13:41:53 »
Właśnie dostałem wiadomość z Generali:

"Szanowny Panie,
przyznaliśmy Panu 4 482,18zł brutto - wpłacimy je na wskazane konto do 5 dni. Poniżej znajdzie Pan informację o tym, co składa
się na ustaloną przez nas kwotę."

Mała szkoda parkingowa, lekko wgnieciony i porysowany zderzak (toyota verso 2017)
Naprawa bezgotówkowa z AC tym razem poza ASO Toyota.

Pełen pakiet ubezpieczenia verso to około 2700 na rok.

Wiem że można naprawić to taniej za gotówkę ale chcę aby auto było jak nowe.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2025, 13:43:53 wysłana przez Walianders »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1562 dnia: 06 Sierpnia 2025, 15:28:41 »
Po naprawie tych gniotkow gradowych, po 18 sierpnia, zastanowię się jednak poważnie nad tym AC. Teraz, po 4 latach, cena będzie znacznie niższa, więc mogę się skusić na to AC. A wymiana auta na nowy, którą planowałem w przyszłym roku staje się bardzo problematyczna z powodu tych upierdliwych pakietów bezpieczeństwa, które normalnie w******ją wszystkich, więc może być tak, że jednak zostanę już na długo z tą corollą, więc warto zadbać o ochronę. Pojeździłem już trochę nową Corollą i doświadczyłem, że nowe auto komfort jazdy, ale też strach, obawa i lęk przed wszystkim, nawet przed głupimi gniotkami czy zadrapaniami. Najbardziej komfortowo czuję się w swoim starym, ale niezawodnym peugeociku. Komfort jazdy nie ten co Toyotą, ale olewam wszystko, o nic się nie martwię, nie naprawiam żadnych gniotkow, których peugeocik ma sporo, żaden grad mi niestraszny a nawet kradzież tego autka nie spowodowałaby u mnie jakiejś rozpaczy. Jadę, nim, stawiam gdzie popadnie i mam wszystko w nosie.
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2025, 15:44:36 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Tony

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #1563 dnia: 07 Sierpnia 2025, 09:11:41 »
Witam Was
Wsłuchałem sie ostatnio w silnik na zimnym rozruchu i słychac przez pierwszą minute jak by takie "cykanie", wiem ze mozliwosci jest wiele i ponoc moze byc to normalne ale co sądzicie? Zamieszczam poniżej link do Youtube z rozruchu. "cykanie" trwa około minute po odpaleniu auta, ktore stało przez noc a potem ustaje.
Samochod to Corolla 2020 1.6 + gaz, automat przebieg 142 000, z góry dzieki za sugestie i odpowiedz ;)

link: https://www.youtube.com/watch?v=uMqJ901e1tA

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1564 dnia: 21 Sierpnia 2025, 10:19:36 »
Witam, mam pytanie odnośnie felg stalowych, może ktoś się orientuje - czy do zestawu z tego cennika: https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_sd_2025.pdf , strona 10: 16" felgi stalowe,  opony Dunlop Winter Sport 5 - da się założyć takie dekielki Toyoty?

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #1565 dnia: 21 Sierpnia 2025, 10:47:36 »
Witam, mam pytanie odnośnie felg stalowych, może ktoś się orientuje - czy do zestawu z tego cennika: https://pdf.sites.toyota.pl/spec_corolla_sd_2025.pdf , strona 10: 16" felgi stalowe,  opony Dunlop Winter Sport 5 - da się założyć takie dekielki Toyoty?

Tak wygląda ten otwór, pewnie się da dopasować dekielki. Mam ten sam zestaw zimowek ale z kołpakami

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1566 dnia: 21 Sierpnia 2025, 11:42:23 »
Ja właśnie też mam ten zestaw i trochę żałuję, że nie wziąłem aluminiowych ;) Auto mam białe, więc te czarne stalówki nie wyglądayły źle, tylko ta dziura... ;)

Niefabryczne kołpaki jakie później kupiłem odstawały, a z akcesoryjnymi felgami nie chcę bawic się w dystanse, pierścienie centrujące i osobny zestaw śrub, więc teraz mam zagwostkę, czy olać to i markowe kołpaki ~70zł/szt, żeby to w końcu pasowało, czy może kupić oryginalne felgi 16" po ~700zł/szt... Z tego co pytałem to czujniki ciśnienia da się przełożyć ze stalowych do aluminiowych (ewneualnie trzeba jakieś uszczelki 30zł za komplet).

@vipmleko - te kołpaki masz z Toyoty? Masz może jakieś foto jak to wygląda na samochodzie?

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1567 dnia: 21 Sierpnia 2025, 12:34:22 »
czy olać to i markowe kołpaki ~70zł/szt, żeby to w końcu pasowało

To najrozsądniejsza opcja.

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1568 dnia: 21 Sierpnia 2025, 12:44:03 »
Ja właśnie też mam ten zestaw i trochę żałuję, że nie wziąłem aluminiowych ;) Auto mam białe, więc te czarne stalówki nie wyglądayły źle, tylko ta dziura... ;)

Niefabryczne kołpaki jakie później kupiłem odstawały, a z akcesoryjnymi felgami nie chcę bawic się w dystanse, pierścienie centrujące i osobny zestaw śrub, więc teraz mam zagwostkę, czy olać to i markowe kołpaki ~70zł/szt, żeby to w końcu pasowało, czy może kupić oryginalne felgi 16" po ~700zł/szt... Z tego co pytałem to czujniki ciśnienia da się przełożyć ze stalowych do aluminiowych (ewneualnie trzeba jakieś uszczelki 30zł za komplet).

@vipmleko - te kołpaki masz z Toyoty? Masz może jakieś foto jak to wygląda na samochodzie?
Tak mam toyotowskie kołpaki, niestety zdjęcia nie mam bo robię raczej zdjęcia jak założone alusy ale w moim mniemaniu wyglądają lepiej w tych kołpakach niż bez. Ogólnie zmęczyło mnie przekładanie tych kół i zamierzam kupić wielosezonowe. Te koła wynegocjowałem za 1 zł, a kołpaki dobrałem z bonu tego 1000 zł. Także nie jest mi za bardzo ich szkoda.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1569 dnia: 21 Sierpnia 2025, 12:52:59 »

Moje gnioty gradowe na dachu i masce zaczarowane przez czarodzieja z Lublina. Lakier pozostał oryginalny, wygląd, jak z salonu. Jak ktoś nie zna tematu PDR, to proszę wpisać sobie na FB - Auto PDR - Usuwanie wgnieceń bez lakierowania -. To strona tego czarodzieja, co zaczarował mi auto. Proszę zobaczyć sobie te filmiki na FB. Nie do wiary, co ten chłopak wyprawia z blachami aut. Robił mi dwa dni, auto odebrałem na trzeci dzień. Cena 3500 zł za prawie 300 gniotów na masce i dachu. Wcale nie żałuję tej kasy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1570 dnia: 21 Sierpnia 2025, 21:41:35 »
Fachowiec w pełnym tego słowa znaczeniu. U nas też mamy takiego magika, a nawet dwóch "pewniaków".
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1571 dnia: 22 Sierpnia 2025, 07:24:21 »

Znalazłem kolego dla ciebie zdjęcie, uchowało się jedno

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #1572 dnia: 22 Sierpnia 2025, 09:55:08 »
Ma ktoś namiar na sprawdzone czarne logo Toyoty na klapę do TS 2023---> ? Takie które zastąpi fabryczne chromowane.

Offline KPiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1573 dnia: 22 Sierpnia 2025, 11:05:38 »
Znalazłem kolego dla ciebie zdjęcie, uchowało się jedno

Dzięki wielkie, wyglądają całkiem przyzwoicie. Nie odstają, dobrze się trzymają, nie trzeba żadnej "trytki"? :D

Poprzednie miałem z allegro (150zł/kpl) i trzymały się mocno, ale rant kołpaka odstawał od rantu felgi ponad 1cm :D

W ASO maja tylko jeden wzór 16" (https://pdf.sites.toyota.pl/kat_akcesoria_corolla_ts.pdf str. 16), taki dosyć średni, więc pewnie skończe z kołpakami, ewnetualnie może trafią się jakieś używane w dobrym stanie i finalnie poczekam aż aktualne opony się "zjadą" i kupię cały zestaw na felgach aluminiowych.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1574 dnia: 27 Sierpnia 2025, 11:42:07 »
Hey, kupiłem nową ładowarkę do akumulatorów CTEK MXS 5.0 i wczoraj podłączyłem ją na próbę do akumulatora kwasiaka 52 Ah w Peugeocie. Akumulator nie był rozładowany, miał ok. 12,46 V. Ładowarka pracowała ok. 8 godzin, ładując napięciem ok. 14,45 V. Odłączyłem ładowarkę ok. godz. 23.00. Na drugi dzień ok. godziny 12.00 sprawdziłem mltimetrem napięcie akumulatora, które wyniosło równo 13 V. Skurcze, skąd tyle? Podobno w pełni naładowany aku ma napięcie 12,6 V -12,8 V i tyle było, jak ładowałem do pełna tańszą ładowarką, taką za 100 zł, LTC, a po naładowaniu CTEKiem wyszło na drugi dzień 13 V. Możecie to skomentować?
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2025, 11:45:06 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl