Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 446964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1635 dnia: 02 Stycznia 2026, 15:26:55 »
Tak nawet bez jazd próbnych i osobistego porównania? :) Szybko można Cię przekonać :D
To zależy, w czym przekonać. Są dziedziny, że nikt mnie nie przekona, a są i takie, że łatwo dam się przekonać.Tu akurat sprawa jest prostsza, bo od dawna wiadomo, że napędy hybrydowe Toyoty są najlepsze na świecie, więc po co pchać się w coś gorszego?  Myślałem, że napęd Hondy, Japończyk, to będzie też coś niezłego, ale koledzy wyżej wyjaśnili, że to jednak nie to. Co mi więc da jazda próbna? Poza tym te kilka, kilkadziesiąt kilometrów jazdy próbnej pozwoli ocenić auto? Raczej tylko połowicznie, nie do końca, bo dystans i czas za krótki. Ja zresztą nigdy dotychczas nie korzystałem z jazdy próbnych. Dla mnie to bez sensu. Auto, jak każde, wystarczy mi by jechało i było niezawodne, a reszta to duperele, wszelkie wyposażenia, pakiety, nie zwracam prawie na to uwagi. Wybieram konkretny silnik, o którym wiem, że dobry, niezawodny, godny uwagi i kupuję auto bez żadnej jazdy próbnej i jakoś dotychczas nigdy nie byłem niezadowolony. Ja po prawdzie celowałem w najnowszą toyotę 2026, ale boję się nowego, nieznanego silnika, a i cena może być dość wysoka, więc tak na poczekaniu rozglądam się za czymś innym, ale wygląda, że zostanę przy Toyocie, może CHR? Zobaczymy w marcu.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 15:42:33 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1636 dnia: 02 Stycznia 2026, 16:27:50 »
Skoro uważasz, że napędy Toyoty są najlepsze na świecie, to po co to pytanie o Hondę?  :) Napęd to nie całe auto. Serce, ale liczy się całość.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 16:31:19 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1637 dnia: 02 Stycznia 2026, 16:40:02 »
najnowszą toyotę 2026
Ja na ten moment chce zmienić auto początkiem przyszłego roku i czekam co pokaże Toyota w sprawie Corolli. Uwielbiam HB i chciałbym zostać z tą bryłą ale 12 generacja to jest dramat pod względem miejsca z tyłu, ktoś postradał zmysły skracając rozstaw osi tak drastycznie względem TS i Sedana. Mam nadzieje że 13 poprawi ten problem, albo Sedan stanie się Liftbackiem typu Octavia, choć moja teoria jest taka że nowe będą jedynie TS i HB a Sedan dostanie pokazany ostatnio w Chinach lifting, bo wydaje mi się że zdecydowanie za dużo pracy w niego włożyli aby zaprzestać produkcji za jakiś rok. Mocno boje się tych nowych silników, ale liczę że moja teoria z Sedanem się sprawdzi, wtedy będzie dalej opcja zakupu 1.8 Hybrid. C-HR nie nadaje się na taxi, nie mam ochoty tłumaczyć nietrzeźwym jak otworzyć drzwi, też mam przeczucie że długość i kształt tylnych drzwi będzie powodować uszkodzenia w otoczeniu :grin:
Jak pokażą jakiś paździerz, jak np. nowa RAV4 gdzie (przynajmniej na filmach) wnętrze wydaje się tandetne i plastikowe jak Dacia, to trzeba będzie patrzeć na Camry, może na MY2027 dostanie nowe multimedia i stanie się autem idealnym, no dobra poza rozmiarem ale co zrobić...
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 16:44:46 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1638 dnia: 02 Stycznia 2026, 17:27:28 »
Skoro uważasz, że napędy Toyoty są najlepsze na świecie, to po co to pytanie o Hondę?  :) Napęd to nie całe auto. Serce, ale liczy się całość.
Już wyjaśniam. Coś ludzie pisali, że w silnikach 1,8 w wersji 140 KM zmienili coś w pompie chłodziwa, zmniejszyli łopatki wirnika chyba i te pompy jakby szybciej się psują, czy silniki się przegrzewają. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale to już dla mnie lampka ostrzegawcza. Natomiast silniki 2.0 mają problem z przybywaniem oleju i coś tam z nagarem. A z kolei silnik toyoty 2026 to nowy, niesprawdzony produkt, więc ryzyko zakupu jest. Dlatego więc spróbowałem rozejrzeć się w innej, dobrej, japońskiej, bo bliskiej Toyoty marce, no ale to rozejrzenie się wypadło słabo, za sprawą kolegów, co mnie oświecili, i dalej już nie chcę drążyć tematu Hondy.
Dla większości liczy się całość, zgadza się, ale akurat dla mnie najważniejsze jest serce + zawieszenie, a reszta jest drugorzędna do której ja się dostosowuję.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 17:35:07 wysłana przez fynooh »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1639 dnia: 02 Stycznia 2026, 17:34:36 »
Nie wiem, ile w tym prawdy
Zero, takie absolutne zero. Jedyna informacja powiązana z tym tematem to chyba tik-tok jakiegoś warsztatu z UK który jedyne co zrobił to pokazał że takie było kiedyś a takie jest teraz z mocną sugestią że jest gorzej, choć wątpię że jest w stanie sensownie to ocenić, jedyne co zrobił to zastosował chłopski rozum że mniejsze i lżejsze to gorsze.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1640 dnia: 02 Stycznia 2026, 17:36:42 »
No, to extra Konrad62. Dobrze, że jesteś :-)

Offline lukchg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #1641 dnia: 14 Stycznia 2026, 22:44:09 »
Cześć, dzisiaj jak gasiłem auto i otwierałem drzwi to coś piszczy do zamknięcia drzwi, co to może być za sygnał jak nie wyświetla się żaden komunikat? Przed wczoraj raz po zgaszeniu był komunikat żeby wymienić baterie w kluczyku i później się nie pojawiał. Corolla hybryda 2019 1.8.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1642 dnia: 15 Stycznia 2026, 19:17:06 »
Toyota wyłączyła dostęp do zdalnego uruchamiania klimatyzacji i ogrzewania. I po co to było włączać, zachęcić ludzi i teraz zabierać?

https://www.msn.com/pl-pl/motoryzacja/wiadomosci/100-tys-toyot-straci%C5%82o-zdalne-ogrzewanie-polski-importer-wyja%C5%9Bnia/ar-AA1Uhyox?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=69692db1d6ba4f659efc190d94b7a282&ei=20

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #1643 dnia: 15 Stycznia 2026, 20:41:40 »
Doczytałeś chociaż że na terenie Niemiec?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1644 dnia: 15 Stycznia 2026, 21:39:32 »
Nie doczytałem, sorry :-(

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1645 dnia: 16 Stycznia 2026, 07:04:34 »
Tylko że u nas obowiązują analogiczne przepisy...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1646 dnia: 16 Stycznia 2026, 07:59:09 »
To prawda.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1647 dnia: 18 Stycznia 2026, 17:47:18 »
Jak pokażą jakiś paździerz, jak np. nowa RAV4 gdzie (przynajmniej na filmach) wnętrze wydaje się tandetne i plastikowe jak Dacia,

Ja zamówiłem Ravkę własnie. Będa w domu dwie toyoty. Wnętrze dla mnie jest bez zarzutu. Lepsze niz w poprzedniej wersji.
Jest już gdzieś do macania? Bo na jednym filmie widziałem jak kierowca pokazywał jak głośny potrafi być ten rewolucyjny podłokietnik czy też kompletnie plastikową deskę rozdzielczą.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1648 dnia: 29 Stycznia 2026, 15:15:38 »
Mam pytanie do właścicieli Corolli 2023, przeglądając ogłoszenia trafiłem na Sedana po liftingu z 6 czujnikami parkowania z przodu oraz 6 z tyłu, co te dodatkowe czujniki robią skoro pozbyli się systemu automatycznego parkowania równoległego z liftingiem?
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1649 dnia: 29 Stycznia 2026, 21:40:53 »
Zapewne od radarów ruchu poprzecznego i monitorowania martwych stref.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl