Autor Wątek: Sprężyny w Yarisku - ile da wymiana samych sprężyn :?:  (Przeczytany 33562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek_paseo

• Gość
Cytat: CarinaGTI

niom tu suięzgodze, ze eibachy są "takim komprpomisem" pomiędzy standfardowuymi a pomiędzy naprawdetwardymi jak np. OMP, w Y D4D tomka obniżyły o -35mm, w połączeniu z rozpóreczkami dwiema oraz 15" prawie nie do pobicaia mały, lekki pocisk heh

Sama prawde - miałem okazjęjezdzic na takim zestawie - i auto prowadziło sięcałkiem przyjemnie. Oczywiśćie praw fizyki sięnie oszuka i wygląda to mniej więcej tak:

Seryjny Yaris: jak sięjezdzi - pewnie kazdy wie  :| Stosunkowo wąskie oponki, wysoko położony środek ciężkości, tył uciekający w zakrętach.

Seryjny Yaris + szersze, niskoprofilowe opony - 195/50/15, ew. bardziej ekstremalne rozwiazanie 195/45/16 - dużo pewniejsze prowadzanie i znacznie lepsze odczucia przy pokonywaniu zakrętów

Seryjny Yaris + szersze oponki + sprężyny: zaczyna sięrobić ciekawie - auto staje sie niezbyt mocno, acz odczuwalnie twardsze. Na ktortkich nierownosciach nie traci na komforcie, za to jeszcze stabilniej trzyma w łukach. Dzieki temu zabiegowi obniża sięśrodek ciężkości auta - a to ma niebagatelne znaczenie.

Seryjny Yaris + szersze oponki + sprężyny+rozpórki kielichów: do wszystkich poprzednich cechach w tym przypadku prawie zredukowane zostają przechyły boczne. Auto po tym zabiegu nie traci nic na komforcie, natomiast duzo pewniej zachowuje sie takze podczas jazdy na wprost. Ma sie wrazenie, ze w zakretach staje sie mniej podsterowne, auto bez wysilku wchodzi łuk, przód nie chce uciekać na zewnątrz.

Seryjny Yaris + szersze oponki + sprężyny+rozpórki kielichów + sportowe amortyzatory: Tutaj zaczyna sięcała zabawa. Sportowe amortyzatory są niejako "łącznikiem" wszystkich powyższych elementów i dopiero one pozwalają maksymalnie wykorzystać możliwości yarisa. Bardziej harmonijnie, niz seryjne amortyzatory  współpracują z krótrzymi sprężynami, w dodatku większość z nich ma mozliwosc ustawienia poziomu twardości, tak więc - pole do popisu i tysiąc możłiwości :twisted:  Ich wadą jest w zasadzie tylko stosunkowo wysoka cena.

Pozdrawiam :)

z_Yaris

• Gość
Cytat: tomek_paseo
Cytat: CarinaGTI

Seryjny Yaris + szersze oponki + sprężyny+rozpórki kielichów: do wszystkich poprzednich cechach w tym przypadku prawie zredukowane zostają przechyły boczne.

rozórki nie mają nic do przechyłow bocznych, usztywniaja cała konstrukcję, i powodują że auto szybciej i lepiej reaguje na skret kierą, tylna rozpórka w zasadzie nie wpływa na prowadzenie, powoduje jedynuie ze buda może nie zacznie pękać

tomek_paseo

• Gość
Cytat: z_Yaris

rozórki nie mają nic do przechyłow bocznych, usztywniaja cała konstrukcję, i powodują że auto szybciej i lepiej reaguje na skret kierą, tylna rozpórka w zasadzie nie wpływa na prowadzenie, powoduje jedynuie ze buda może nie zacznie pękać

Mozliwe - u mnie było takie subiektywne odczucie.

Bartosz81

• Gość
A czy ktoś potrafi mi powiedzieć o ile skróci sie żywotnosc amorków przy zmianie sprężyn na sportowe??

Crit

• Gość
Cytat: Bartosz81
A czy ktoś potrafi mi powiedzieć o ile skróci sie żywotnosc amorków przy zmianie sprężyn na sportowe??

Moje skonały po 35 tysiącach ;) od założenia sprężyn a miało to miejsce przy przebiegu 3k km, więc możesz być spokojny.

Podsumowując to, co napisali przedmówcy mogęnapisać OBNIŻAJ, bo jeszcze nikt nie powiedział, że jest gorzej, wszyscy sobie to bardzo chwalą, ale uprzedzam apetyt rośnie w miaręjedzenia a to oznacza, że wydasz więcej niż planujesz przez własną chęć posiadania gokarta ;) wiem, co piszę, bo mam 3 rozpórki, walce zamiast kół, super sprężynki i regulowane amortyzatory, kosztowało mnie to górękasy, kupęczasu na kanale i drodze strojąc zawieszenie, ale warto było, bo teraz bardzo ciężko dogonić mnie na krętej trasie czymś, co ma mniej jak 200 koni i dobre kółka, no na prostej to już niestety bywa inaczej ;)
Na szczęście można to robić na raty, więc budżet domowy nie zawali sięod razu :)

z zaświatów pozdrawia CRIT

Crit

• Gość
właśnie podserowność można zlikwidować regulowanymi amortyzatorami, mój był i nad sterowny i pod sterowny, cała zabawa z regulacją polegała na ustawieniu na zero i sięudało, teraz auto wychodzi bokiem z zakrętu a nie przodem czy tyłem, właśnie dlatego regulowane amorki to podstawa inaczej tego nie uzyskasz.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
a ja powiem ze jak na razie nie odczuwam podsterownosci - moze to dziwne ale autko jest dosyc neutralne!!
tzn na tych oponkach jeszcze nie jechalem po zakretach na maximum mozliwosci, ale przy ostrzejszym pokonywaniu zakretow nie czuje aby auto bylo nadseterowne, co w yarisie z normalnymi kolami jest wyczuwalne nawet przy spokojnym pokonywaniu zakretow.........

Cytat: Crit
teraz auto wychodzi bokiem z zakrętu a nie przodem czy tyłem

no to zazdroszcze...................:D - w nowym trzeba sie zabrac za zawieszenie!:)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Hicks

• Gość
Dokładnie - wiele zależy od przednich opon i stanu bieżnika na nich.
No ale nowa, regulowana zawiecha to już wyższa szkoła jazdy dla mnie :) Poza tym w tej chwili czujękompromis między komfortem, a jazdą na granicy.
Zresztą temat wyczerpująco opisał Tomek.

grzybek-r

• Gość
a gdzie z tylu w yarku 1,0 wstawic amorki jak tam sa tylko sprezyny? heheh

z_Yaris

• Gość
jesteś pewnien grzybek-r? bo ja to juz nie wiem, szczerze mówiac pod autem sie jeszcze nie kłądłem...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
jak moze byc sama sprezyna?? - to auto nie mailoby tluminia i odbijalo by sie na tych sprezynach tak ze tyl wyprzedzal by chyab przod i to gora!

oczywiscie nie wyglada to tak jak z przoodu - gdzie amortyzator i sprezyna to jak by 'calosc' - z tylu odzielnie jest sprezyna i amorek
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

z_Yaris

• Gość
chyba pierwszy raz sie zgadzamy red-point :) , pozdro

grzybek-r

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
oczywiscie nie wyglada to tak jak z przoodu - gdzie amortyzator i sprezyna to jak by 'calosc' - z tylu odzielnie jest sprezyna i amorek

qrde jak zmienialem sprezyny to nie widzialem amorkow :)

az dzis obejrze cale auto....

qrde no :)

Hicks

• Gość
Grzybek, weź jakiegoś karczera i daj po tym błocie w nadkolach ;)
Zaraz pokażą sięamorki :)

dEF

• Gość
Cytat: Bartosz81
Mam pytanko
1. czy warto wymienić same sprężyny w Yarisku i ile same sprężyny dadzą przy samym pokonywaniu zakrętów ??

Dadza tyle, ze bardzo szybko rozwalisz amortyzatory. Jezeli zmieniasz sprezyny - to razem z amorkami.
Mozna zrobic odwrotnie - najpierw kupic amorki sportowe, potem dopiero sprezyny.
Jezeli chcesz poczuc sie dobrze w zakretach to wpierw zainwestuj w rozporke. Koszt najnizszy ze wszelkich modyfikacji zawieszenia, a efekt niesamowity.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl