Mam pytanko
1. czy warto wymienić same sprężyny w Yarisku i ile same sprężyny dadzą przy samym pokonywaniu zakrętów ??
Dadza tyle, ze bardzo szybko rozwalisz amortyzatory. Jezeli zmieniasz sprezyny - to razem z amorkami.
.
Def, z całym szacunkiem, ale u kilku producentów istnieją modele sprężyn które zgodnie ze specyfikacją
są przystosowane do użytkowania z seryjnymi amortyzatorami. Zazwyczaj są to sprężyny progresywne. Na przykład u
Eibacha taką linią modelową są sprężyny
Pro Kit.
Sam w swoim Yarisku założyłem takie sprężyny, na nowe seryjne amortyzatory. Auto naprawdęzaczęło lepiej trzymać sięw zakrętach, choć reakcje na nierównym asfalcie mogłyby być lepsze - tutaj faktycznie przydałyby sięteż sportowe amortyzatory. Dodatkowo pomógł obniżony środek ciężkości. Carina GTI może potwierdzić - jechał Yarisem tuż przed i po zamontowaniu sprężyn.
Po 15 tys. km robiłem test sprawności amortyzatorów - i nie wykazały zużycia odbiegającego od normy po takim przebiegu. Warto jednak podkreślić, że jeśli zakłada sięsportowe sprężyny do amortyzatorów, które jakiś czas jezdziły już ze zwykłymi sprężynami (wtedy niejako przyzwyczajają sięod określonej wartości siły tłumienia), efekty mogą być gorsze.
Pozdrawiam.