Autor Wątek: Podświetlenie tylnego znaczki Toyota  (Przeczytany 22391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dajnos

• Toyot Leżący
  • *
Podświetlenie tylnego znaczki Toyota
« dnia: 07 Stycznia 2015, 20:45:01 »
Witam forumowiczów,

ostatnio złapałem zajawkę na małe poprawki (LEDowe) dla mojego Aurisa. Wpadło mi w oko podświetlenie LED tylnego znaczka Toyoty (w moim Aurisie 2007 jest to 10x15cm). Uznałem, że jest to tak nie duży koszt, że zakupiłem sobie taki bajer na jednym z zagranicznych serwisów aukcyjnych. Pytanie jest takie: jak sądzicie, jak się ma takie podświetlenie do legalności na polskich drogach ? A może ktoś z Was miał lekkie ulepszenia zewnętrzne i niestety dostał za to mandat?

Poniżej zamieszczam 2 zdjęcia. Pierwsze to przypadkowe zdjęcie z internetu jak to wygląda, natomiast drugie jak taka lampka wygląda przed założeniem (montuje się to pod logo, a logo nakleja na ramkę tej lampki, wszystko na taśmę dwustronną która już jest na podświetleniu).

Czekam na Wasze opinie, bo zamontować na pewno zamontuje ale pytanie czy bawić się w dodatkowy przełącznik czy od razu do kabli od tablicy rejestracyjnej :)

Offline piotr pl

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podświetlenie tylnego znaczki Toyota
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2015, 23:01:35 »
Witam,
fajnie to wygląda. Wg mnie najlepiej podjechać na stację diagnostyczną i upewnić się co do legalności świetlika  :-)
Wiesz w tym kraju przepełnionym absurdem i paranojami bywa....  :thumbdown:
Jeśli ci nie przejdzie w noc tak jechać, to bez przełącznika się nie obejdzie (w dzień to tylko lekkie podświetlenie na pewno nie będzie przeszkadzać).
Póki co trzymam kciuki za efekt końcowy i daj fotkę po skończeniu.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2015, 08:42:55 »
Każdy ma swoje upodobania, ale jak dla mnie to pachnie to wieś-tuningiem, sorry

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2015, 08:50:19 »
Nie wygląda to jakoś tragicznie na tym Priusie... :D

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2015, 10:14:13 »
IMHO problemem jest kolor podświetlenia. Niebieski zwyczajowo należy do służb i chyba o to chodzi. A czy to ładne? Rzecz gustu...
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2015, 10:40:54 »
nie wydaje mi się żeby to było nielegalne i że mogły by być jakieś problemy z tym zawiązane  :o
jak dla mnie to fajnie wygląda  :-)

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2015, 10:41:51 »
a tak swoja drogą to gdzie to można kupić???

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2015, 11:00:03 »
@dajnos - O gustach się nie dyskutuje tylko się ja ma. Co do legalności takiego podświetlenia mam pewne wątpliwości, a wizualnie to akurat mi się nie podoba.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline dajnos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2015, 20:18:01 »
@ hais3333 Masz rację co do upodobań. Dla mnie wieś-tuningiem są naklejki z dziurami po kulach, pierdzący tłumik i bezsensowne spoilery. Natomiast jakbyś chciał wnieść coś bardziej konkretnego do tematu byłoby super. Na przykład o tym czy miałeś jakieś styczności z policją odnośnie tuningu czy wieś-tuningu ? Wiesz, informacja która może przydać się innym.

@Rafels Ja mam zakupiony biały kolor LEDów, na Priusie jest niebieski (są jeszcze czerwone). Dobrze, że poruszyłeś temat koloru bo nie wpadłem na to z tym niebieskim należącym do służb.

@Fasiol Właśnie ja też mam wątpliwości bo gdzieś doczytałem, że prawnie opisane są wszystkie światła zewnętrzne które może posiadać samochód osobowy, natomiast każde źródło światła które nie jest zawarte w tym spisie jest nielegalne.

Ogólnie do tematu - gusta i guściki, jednym się podoba drugim nie. Ja uważam, że taka forma upiększenia samochodu jest ciekawa i bardzo rzadko spotykana. Nie chodzi mi o tuning Aurisa poprzez dokupowanie progów, felg czy innych drogich bajerów. W ogóle nie myślałem o zamontowaniu tego podświetlenia jako tuning a jako pierdółkę przy której będę mógł pomajsterkować i podłubać przy samochodzie. Zakupiłem sobie do tego podświetlenia znaczka jeszcze żarówki do środka LEDowe. Na zagranicznych aukcjach są to groszowe sprawy a zabawy sporo. Natomiast najbardziej zastanawiam się nad legalnością takiego podświetlenia bo wolałbym za przedmiot warty 20 zł nie dostać mandatu 10x większego albo i gorzej :)

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2015, 21:01:19 »
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Stycznia 2015, 21:18:39 »
Ciężko stwierdzić jak nasi stróże prawa będą to interpretować. Ktoś opowiadał mi kiedyś, że na początku dodatkowe światło stopu np. w górnej części klapy bagażnika było u nas w kraju długo surowo zabronione. Jestem ciekaw czy da się to podświetlenie znaczka włączyć tylko gdy auto jest zaparkowane. Bo przecież gdy auto nie porusza się to można chyba nawet podświetlać sobie podwozie, gdy pojazd jest w ruchu takie podświetlenie jest zabronione.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Stycznia 2015, 21:46:30 »
http://superauto24.se.pl/auto-porady/legalne-kolorowe-zarowki-za-nie-nie-dostaniesz-mandatu_363146.html

jak widać, delikatnie można problem obejść...  :)
Chyba sobie takie sprawię.Niby stówkę trzeba wyłożyć ale lepsze to niż jakiś podświetlany fajans z tyłu na klapie  :cheesy:

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Stycznia 2015, 17:57:51 »
DOrzuce się do tematu. Panowie z postkomunistycznej milicji nie dyskutują na temat czy te światła są legalne czy nie. Zabierają dowód i wlepiają mandat a Ty się potem odwołuj jeśli chodzi o światła... Bo niestety mój mechanik światła do jazdy dziennej mi zamontował do stacyjki i świeciły w nocy z mijania. A to dziwne bo nawet ich nowe milicyjne kia czy nowe fordy etc po zmroku również mają włączone światła do jazdy dziennej włącznie z mijania. Nie wiem co to za reguła :/

Co do postoju to można mieć cuda. Mam loga toyoty na postoju wyswietlane na ziemi z przodu pod zderzakiem jako hologram i kilka innych dupereli do tego Panowie policjanci się nie czepiają jeśli silnik jest wyłączony.

A co do podświetlanego loga też je kupiłem tyle że na allegro. I wydaje mi się że jest to legalne gdyż ostatnimi czasy widziałem kilka samochodów może nie z poświetlanym logiem a grillem na kolor fioletowy. Coś w ten deseń. Sam już zakupiłem światełka i na wiosne to sobię założę.
http://fotki.tuningforum.pl/di-FK3Y.jpg[/img]]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl