Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246426 razy)

Adam716

• Gość
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #255 dnia: 12 Listopada 2019, 21:28:10 »
Wielkie dzięki, tego mi brakowało - "wybieranie aktualnego zestawu", teraz już rozumiem :) Dzięki!
Podpinam się pod temat - w jaki sposób, mając zaprogramowane 2x4 czujniki, wybiera się zestaw kół zima- lato... w ASO dostałem informację, że konieczna jest wizyta w serwisie aby przełączyć programowo komplet czujników... myślę że trochę to bez sensu (po co wprowadzaliby możliwość zaprogramowania 2 kompletów czujników w pamięci); czy przełączanie odbywa się za pomocą przycisku do kalibracji/zerowania układu? jest jakaś konkretna sekwencja, czy wystarczy przytrzymać przycisk aż mignie lampka ciśnienia?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 12 Listopada 2019, 21:51:44 »
W yarisie trzymam przycisk chyba 15s.
W instrukcji obsługi pojazdu masz to dokładnie opisane.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #257 dnia: 13 Listopada 2019, 07:15:12 »
W Corolli działa 3 krotne naciśnięcie tego przycisku w ciągu 3 s :) - przy włączonym zapłonie.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #258 dnia: 13 Listopada 2019, 08:35:41 »
Podpinam się pod temat - w jaki sposób, mając zaprogramowane 2x4 czujniki, wybiera się zestaw kół zima- lato... w ASO dostałem informację, że konieczna jest wizyta w serwisie aby przełączyć programowo komplet czujników... myślę że trochę to bez sensu (po co wprowadzaliby możliwość zaprogramowania 2 kompletów czujników w pamięci); czy przełączanie odbywa się za pomocą przycisku do kalibracji/zerowania układu? jest jakaś konkretna sekwencja, czy wystarczy przytrzymać przycisk aż mignie lampka ciśnienia?

Mi ostatnio w Auris zadziałało to co kolega opisał tutaj :

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39765.msg573902.html#msg573902

Pzdr.

Adam716

• Gość
« Odpowiedź #259 dnia: 13 Listopada 2019, 10:17:27 »
W yarisie trzymam przycisk chyba 15s.
W instrukcji obsługi pojazdu masz to dokładnie opisane.
Dzięki za info. W instrukcji nie znalazłem nic na temat przełączania zapisanych w pamięci 2 kopletów czujników "lato-zima"; nawet nie ma nic o możliwości zaprogramowania 2 kompletów (8 czujników); jest tylko procedura kalibracji/zerowania

W Corolli działa 3 krotne naciśnięcie tego przycisku w ciągu 3 s :) - przy włączonym zapłonie.
Dzięki za info - wypróbuję jeśli i nie zadziała standardowa procedura kalibracji/zerowania opisana w instrukcji

Mi ostatnio w Auris zadziałało to co kolega opisał tutaj :
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39765.msg573902.html#msg573902
Pzdr.
Dzięki za info. Czy możesz potwierdzić że masz 2 komplety kół i zapisane w pamięci 8 czujników i  nie musiałeś jeździć do ASO aby przełączyć na drugi komplet czujników? Jeśli tak, to oznacza że panowie w ASO mają mizerne pojęcie o samochodach własnej marki...  <zalamka>
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2019, 11:27:57 wysłana przez fazibazi »

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #260 dnia: 13 Listopada 2019, 10:52:19 »
Dzięki za info. Czy możesz potwierdzić że masz 2 komplety kół i zapisane w pamięci 8 czujników i  nie musiałeś jeździć do ASO aby przełączyć na drugi komplet czujników? Jeśli tak, to oznacza że panowie w ASO mają mizerne pojęcie o samochodach własnej marki...  <zalamka>

Potwierdzam - kupiłem kompletne felgi z zimówkami przed ostatnią zimą w ASO i od razu zaprogramowali ten komplet czujników. Nie potrzebowałem żadnych wizyt w ASO przy wymianie felg/opon.

Pzdr.

Adam716

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: 13 Listopada 2019, 16:01:55 »

Potwierdzam - kupiłem kompletne felgi z zimówkami przed ostatnią zimą w ASO i od razu zaprogramowali ten komplet czujników. Nie potrzebowałem żadnych wizyt w ASO przy wymianie felg/opon.
Pzdr.
[/quote]
Dzięki za pomocne informacje; wynika z tego że mogę spokojnie skompletować drugi zestaw kół i nie będę musiał korzystać z ASO podczas wymiany kół  :good:

Offline jacson77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #262 dnia: 13 Listopada 2019, 17:11:40 »
Witam. Procedura przełączania wygląda następująco:
1. uruchomić silnik
2. 3-krotnie w ciągu 1 sekundy wcisnąć przycisk kalibracji ciśnienia w kołach.
3. potwierdzeniem przełączenia się na drugi zestaw czujników jest trzykrotne długie mignięcie lampki ostrzegawczej ciśnienia w ogumieniu.
4. po przełączeniu się pomiędzy zestawem czujników przeprowadzić standardową procedurę kalibracji.

Powodzenia.

ps. Taką instrukcję dostałem w serwisie jak kupowałem drugi zestaw kół i wgrali mi drugi zestaw czujników - u mnie działa.

Adam716

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 13 Listopada 2019, 18:35:45 »
Dzięki!  :good:

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #264 dnia: 18 Listopada 2019, 14:21:36 »
Czy ktoś się orientuje czy da się wyłączyć na stałem TPMS  żeby nie świeciła się kontrolka  ?
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #265 dnia: 18 Listopada 2019, 15:21:30 »
Czy ktoś się orientuje czy da się wyłączyć na stałem TPMS  żeby nie świeciła się kontrolka  ?

Odłączyć podświetlenie kontroli ;)
Tak serio, bo w kompie chyba nie ma takiej opcji.
Spalanie - Motostat.pl

Adam716

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 18 Listopada 2019, 22:10:42 »
Czy można w jakiś sposób odczytać ciśnienie w oponach bez drogiego, specjalistycznego sprzętu? To niezrozumiałe, że Toyota przy tak wysokich cenach czujników  nie  umożliwia podglądu ciśnienia na ekranie systemu multimedialnego lub środkowym ekranie LCD. Jeżeli zapali się kontrolka ciśnienia to nie wiadomo w której oponie wystąpił spadek ciśnienia.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #267 dnia: 19 Listopada 2019, 00:15:27 »
Czy można w jakiś sposób odczytać ciśnienie w oponach bez drogiego, specjalistycznego sprzętu? To niezrozumiałe, że Toyota przy tak wysokich cenach czujników  nie  umożliwia podglądu ciśnienia na ekranie systemu multimedialnego lub środkowym ekranie LCD. Jeżeli zapali się kontrolka ciśnienia to nie wiadomo w której oponie wystąpił spadek ciśnienia.
Parę lat temu dyskutowaliśmy o tym, parę złotówek więcej i pomiar by był. Lata minęły, a zmiany są, głównie w reklamach - więcej koloru i emocji plus "najnowocześniejsze" rozwiązania, ale średnio dobrze działające (nie używam przekleństw w publicznym miejscu). Na dodatek wszyscy nowocześni  (czyt. młodzi i postępowi) podziwiają, ale kompletnie nie wiedzą co i jak. Reklama i ciemnota rządzi, cywilizacja już zawróciła jakiś czas temu. Adam, to nie do Ciebie, tylko tak ogólnie, mam jakieś bóle poznawcze dzisiaj.
Czujniki ciśnienia wprowadzono po to, abyś bulił 4x200 zł plus zimówki 4X200 zł. O niezbędnych zimówkach na nizinno-wyżynnych terenach, gdzie sól wpier!@# podwozia regularnie, nie wspomnę.  No chyba, że jesteś z ciemnogrodu jak ja, to nie zrozumiesz. Jak w zamierzchłych czasach przejechałem grube  tysiące km na nie wiadomo jakich oponach (Dębica, czy Stomil Ol, lato czy zima), zaspy były, a sól używano raczej tylko do zupy, a samochód ... jechał! Takie dziwy.
(A te resztki opon na poboczach po TIR-ach  - to wcale nie jest efekt posiadania  (raczej nie posiadania) czujników ciśnienia). Po 3-ch latach wysiadły mi dwa czujniki T-Pro (wtedy po 210 PLN), teraz po 180 plus programowanie. Kasa ma się zgadzać (nie Tobie).

Adam, jeśli trochę ogarniasz, kup za kilkadziesiąt PLN interfejs OBD z BT, zainstaluj na początek Tire Assistant (wiadomo na czym i skąd), dowiesz się o ciśnieniu w poszczególnych oponach, a potem znajdziesz pare innych fajnych zastosowań takiego interfejsu. Może być Vgate iCar2 z BT (Pro).

Spalanie - Motostat.pl

Adam716

• Gość
« Odpowiedź #268 dnia: 20 Listopada 2019, 17:45:42 »
@KoMarek
Dzięki za komentarz i podpowiedź. Mam podobne odczucia jak Ty... Mógłbym olać czujniki ale skoro producent je zamontował (bo musiał) to warto wykorzystać ich możliwości. Widzę że na Allegro cena iCar2 Vgate jest ok. 50 zł, więc całkiem przystępna dla rozwiązania tego tematu.
PS. Jeżeli zapala się tylko kontrolka bez wskazania które koło i jaka jest wartości ciśnienia to producent mógł pozostać przy pośrednim pomiarze bez czujników (jak w tańszych samochodach Aygo) ale rozumiem (?), że w wyższej klasie łatwiej ściągnąć kasę od klienta za bezpośredni pomiar i obsługę niepotrzebnych czujników  :o

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #269 dnia: 20 Listopada 2019, 18:59:22 »
Zanim kupisz interfejs, rozejrzyj się. Osobiście mam iCar2 Pro z Amazona za coś 140 zł. Jeśli temat ma szansę Cię bardziej zakręcić, to warto kupić wersję nowszą i mocniejszą. W necie znalazłem inne fajne gotowe rozwiązanie dla ogarniających Arduino. Ma to wyświetlacz i pokazuje poszczególne ciśnienia bez udziału elektroniki samochodu, prosto z "eteru".
https://www.hackster.io/jsmsolns/arduino-toyota-uk-tpms-tyre-pressure-display-b6e544
Sam testowałem jeszcze inne rozwiązanie oparte na Rasperry Pi i odbiorniku RTL-SDR.COM v3. Trochę to mało mobilne, ale się da. Projekt wziąłem z github i nazywa się RTL_433. Można nawet pomierzyć oczujnikowanym sąsiadom temperaturę i ciśnienia w kołach parkujących lub przejeżdżających samochodów (różne marki), a nawet wilgotność i temperaturę w ich mieszkaniach, o ile używają bezprzewodowych stacji pogodowych. Ten projekt nawet wywołał moją irytację, bo okazuje się, że czujnik TPMS za dwie stówy nie chwali się napięciem baterii, a czujnik ze stacją pogodową za kilkadziesiąt złotych często stan baterii podaje.
A dylemat miałem kilka dni temu taki. Wysiadły mi dwa czujniki z kompletu zimowego po ponad 3 latach mało intensywnego używania. I co robić? 1. olać TPMS; 2. kupić dwa nowe czujniki 2x180zł; 3. a może wymienić wszystkie 4x180zł, skoro dwa wysiadły, to może za chwilę siądą dwa pozostałe. Gdybym miał dostępny pomiar napięć czujników, mógłbym wymianę zrobić rozsądnie, wiedziałbym czy sprawne czujniki są na krawędzi i siądą za tydzień/miesiąc, czy za jakieś 2-3 lata (po prawdzie tyle jeszcze powinny trzymać). Dylemat przerodził się w nowy pomysł: wymieniłem na nowe dwa niesprawne czujniki, natomiast niesprawne poddam reanimacji poprzez wymianę baterii. Kłopot jest taki, że oryginalnie do T-Pro wkładają CR2050HR, które to są bardzo mało popularne i jest kłopot z zakupem (może ktoś pomoże znaleźć). Stare czujniki wydłubałem i przetestowałem, dadzą się zreanimować, ale po wymianie baterii muszą być na nowo zaprogramowane profesjonalnym przyrządem, bo gubią wszystko wcześniejsze po zaniku zasilania.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 20:01:40 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl