Autor Wątek: Hybrydy w mediach  (Przeczytany 31371 razy)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Hybrydy w mediach
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lutego 2016, 14:28:35 »
Pogratulować  :good:

A'propos mediów to gdzie można znaleźć informacje w jakim mieście hybrydy mają darmowe parkowanie? Z tego co mi się wydaję Gdańsk i Kraków tak.....a reszta?
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Lutego 2016, 16:44:39 »
Ok znalazłem od 19. listopada ubiegłego roku w Lublinie hybrydy i elektryczne parkowanie w Lublinie maja za friko  :good: <taniec> Oby tak dalej. Wszak to nie zwolniena i upusty podatkowe jak na zachodzie ale zawsze coś.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline ultra79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Lutego 2016, 16:49:33 »
Pogratulować  :good: A'propos mediów to gdzie można znaleźć informacje w jakim mieście hybrydy mają darmowe parkowanie? Z tego co mi się wydaję Gdańsk i Kraków tak.....a reszta?

W Toruniu mogą parkować hybrydy ale ...
Auta starszej generacji, które mają świadectwo homologacji w wpisem benzyna bez adnotacji od napędzie hybrydowym nie zaparkują za darmo...
Przerabiałam to i skończyło się mandatem za nieuiszczenie opłaty parkingowej...

Offline ultra79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lutego 2016, 16:57:28 »
Ja myślę, że świadomość ludzi się zmienia. W Warszawie hybryd widać coraz więcej. Jeździ nimi coraz więcej taksówkarzy. Niedawno Polskę obiegła wiadomosć, że PZU budując własną flotę aut zastępczych postawił na hybrydowe Aurisy. Jest kilka innych firm oferujących pracownikom hybrydowe Aurisy. Generalnie jadąc po Warszawie niemal co drugi nowy Auris to hybryda. Do mnie coraz częściej podczas tankowania podchodzą taksówkarze i pytają, czy to naprawdę pali tyle, ile inni mówią (do 6 litrów). Ja swoim Priusem przejechałem już ok. 5.000 km i (oprócz kosztów) jestem bardzo zadowolony również z komfortu podróżowania. Pozdrawiam, @lex

Popieram w pełni. Wystawiłam mojego Priusa tydzień temu z myślą o zakupie nowego auto na wiosnę. Nie spodziewałam się, że dzisiaj sfinalizuję sprzedaż. Będzie kolejny Prius taksówka.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lutego 2016, 17:24:12 »
Bo to mądra kobieta jest... i pewnie ma mądrego męża :)

Hahahaaa, pewnie coś w tym jest, bo sam ci to jej kupiłem... Piwo dla Priusmana  :beer:

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lutego 2016, 23:09:52 »
Prezentacja nowego Priusa. http://moto.wp.pl/kat,125,title,Toyota-Prius-wydajnosc-przede-wszystkim,wid,18171877,wiadomosc.html
Ładny? Cóż ... De gustibus non est disputandum.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Lutego 2016, 21:01:35 »
Akurat miałem okazję zobaczyć go dziś na żywo w jednym z Warszawskich salonów. Byl zarejestrowany, pewnie sprowadzony indywidualnie przez własciciela salonu.

Wyglądu nie chce oceniać bo to rzecz indywidualna, ja go akcpetuje, jest ciekawy. No i raczej widać że poziom wykonania może być lepszy, coś ala Auris ale trzeba to będzie potwierdzić gdy nadejdzie premiera.

Natomiast nie mogę sie powstrzymać żeby nie skomentować co się dzieje w cenniku. Nie wiem czy ktoś z Was miał okazje się z nim zapoznać (jest już dostępny)

Na wstępie powiem że miałem co do tego samochodu wielkie nadzieje i oczekiwania. Jakiś czas temu jeszcze na długo przed światową premierą Toyota poinformowałą że samochód będzie nawet tańszy niż poprzednik a przynajmniej nie droższy. I co się ostatecznie dzieje?
Nie dość że Toyota wypuszcza dziwoląga o gorszych osiągach to jeszcze wycenia go na poziomie kawalerki. Auto w wersji premium kosztuje 140kzł! a startuje dopiero od 120. Zeby jeszcze bylo ciekawiej to w cenniku figuruje pojecie "miekkie wykoncznie deski rozdzielczej" ktory jest zarezerowany dla tych bogatszych wersji. Czyli wg Toyoty samochod za 120 tys jest za tani na lepszy plastik ktory znajac Toyote i tak pewnie do premium sie nie zalicza. Brak słów. Jeśli tak wygląda oszczędność w wydaniu Toyoty to mimo szczerej sympatii do marki chyba sobię odpuszcze :)

I żeby nie było że przesadzam, to za 140kzł można się już ustawiać po Forda Mondeo Vignale który zawstydza tego Priusa na wszystkich frontach i otwiera drzwi do prawdziwej klasy premium a nie tylko z nazwy :)
Spritmonitor.de" border="0

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Lutego 2016, 22:02:36 »
Zapominasz, że prius jest dalej made in japan, to kosztuje. Wszystko się zwraca podczas eksploatacji. Ford zawsze będzie tylko fordem (w rodzinie połowa aut to fordy od dawna, nie ma porównania jeśli chodzi o awaryjność i jakość wykonania).
Za pół roku pewni ceny będą bardziej atrakcyjne.

Poza tym przypominam, że to dla nas "polaków biedaków" jest drogo, bo rząd nas okrada z 85% zarobionych pieniędzy.
W usa będzie standardowo 30 pare tyś dol. To jak dla nas 30tyś zł....
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2016, 22:04:41 wysłana przez wtyku »

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Lutego 2016, 23:46:09 »
Kolega wtyku ma rację. Cena w PL jest zawyżona o horreendalne podatki, cła, akcyzy itp. Ani za PO, ani za PiS-u, ani za żadnej socjalistycznej partii to się nie zmieni. Zostaje nam, jak za PRL (socjalistycznej przecież) czekać na normalność. Jak na zachodzie Europy.

Offline arti-s72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Lutego 2016, 16:18:19 »
I oczywiście ZERO ulg za ekologiczne auto.
Jestem z Wrocławia, kiedyś z ciekawości zadzwoniłem do ZDiUM-u (Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta), bo Wrocław chwali się, że hybrydy parkują za free... Tia... od 2 i 3 strefy...jednorazowa opłata za kwit chyba 10 zł, muszę donieść kwit, że wydziela poniżej ileś tam CO2 na 100 km. Bez kwitu ani rusz, na moją odpowiedź, że mój prusak III właśnie wydziela poniżej tej wartości CO2 i nie ma innej wersji silnikowej w tym aucie Pani przez telefon powiedziała, że kwit musi być...
Nie jeżdżę do centrum jak nie muszę...

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Lutego 2016, 16:22:34 »
I oczywiście ZERO ulg za ekologiczne auto.
Jestem z Wrocławia, kiedyś z ciekawości zadzwoniłem do ZDiUM-u (Zarząd Dróg i Utrzymania Miasta), bo Wrocław chwali się, że hybrydy parkują za free... Tia... od 2 i 3 strefy...jednorazowa opłata za kwit chyba 10 zł, muszę donieść kwit, że wydziela poniżej ileś tam CO2 na 100 km. Bez kwitu ani rusz, na moją odpowiedź, że mój prusak III właśnie wydziela poniżej tej wartości CO2 i nie ma innej wersji silnikowej w tym aucie Pani przez telefon powiedziała, że kwit musi być...
Nie jeżdżę do centrum jak nie muszę...
No widzisz, ja za to mieszkam w. Poznaniu, gdzie nie ma żadnych ulg ;/

Tapatalk @ Sony Xperia Z1

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Lutego 2016, 16:41:00 »
Nie dość że Toyota wypuszcza dziwoląga o gorszych osiągach to jeszcze wycenia go na poziomie kawalerki. Auto w wersji premium kosztuje 140kzł! a startuje dopiero od 120.
ale w Warszawie nie ma kawalerek w tej cenie :cheesy:

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Lutego 2016, 20:49:48 »
No już bez przesady z tą najlepszą jakością Toyoty :) To nie lata 90-te. Czasy się przecież zmieniły i teraz większość marek ma w miare równy poziom (skomplikowania i awaryjności). A ich wybór w zasadzie ogranicza sie do gustu. Owszem Toyota pozostaje liderem wśród hybryd, ale inne marki tez juz powoli próbują swych sił w tym temacie. A Ford ma w tym spore doświadczenie.

A co do ceny. Rzeczywiście, zgadza się - import z Japonii, podatki i tak dalej. Ale dla mnie referencją była cena poprzednika i dalej uważam że P4 jest strasznie drogi. Z drugiej strony samochód jest całkowicie nowy i jeszcze na dobre się nie pojawił. Być może Toyota celowo wywindowała cenę aby wygenerować wyraźny dystans między obecnymi modelami które jeszcze są w sprzedaży (nie w Polsce). No ale nie wiem.

Natomiast wiem że a "stówke" bym się nie zastanawiał ale te 20-30 tys wiecej robi duza roznice, przynajmniej dla mnie. No ale może za jakiś czas coś sie z tymi cenami zmieni. Tylko ile można czekac?... ;/
Spritmonitor.de" border="0

Offline agaes

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lutego 2016, 12:13:50 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl