Autor Wątek: Wymiana przegubu (F)  (Przeczytany 33314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafik

• Gość
Wymiana przegubu (F)
« dnia: 31 Marca 2005, 17:38:05 »
Stuka mi jeden przegub i postanowiłem  że cos z tym zrobię. No i tu napotkałem przeszkodę. Moja carinka to japonczyk, sedan, rocznik 92, silnik 1.6, z ABSem.. Otoz do serwisu po przegub nie jadę bo pewnie zapłacę z 1500zł, a w sklepach JC i innych mają przegub ale tylko do wersji bez ABS. W JC sprzedawca ze stoickim spokojem mowi mi  że on pasuje, tam jest podtoczenie i wystarczy przełożyć pierscien ABSu ze starego przegubu i już.
No właśnie, przełożyć pierścien ABSu, czy tak właśnie się robi, czy facet mnie wypuszcza, jeżeli nawet się da przełozyć to czy jest to bezproblemowe (odkrecany jest) czy to typowa robota dla mechanikow "spryciarzy" i łatwo to zepsuć.
Czy ktos już przerabiał ten temat. Proszę o podpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2007, 15:28:04 wysłana przez Miche »

Wlodek

• Gość
Wymiana przegubu (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marca 2005, 22:11:40 »
Rafik spokojnie przełożysz ten pierścien Tylko rowno trzeba podważyć po obwodzie Najwyżej się dogadaj z sprzedawcą  że jak cos to odasz. Robiłem tak w oplu vectrze
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2007, 15:28:46 wysłana przez Miche »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Wymiana przegubu (F)
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwietnia 2005, 15:27:56 »
Ja tez wymienialem 2 przeguby i robilem podobnie zbijajac stary pierscien i nakladalem go na nowy element.Nie ma z tym zadnych problemow.

Rafik

• Gość
Wymiana przegubu (F)
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwietnia 2005, 15:36:53 »
Carinus, a na jakiej firmy przeguby wymieniałes? JC, GLO ...?
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2007, 15:28:57 wysłana przez Miche »

Wlodek

• Gość
Wymiana przegubu (F)
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwietnia 2005, 00:21:44 »
W toyocie wymieniałem na GLO ze starych przegubow z tego co pamietam pozostałymi jeszcze osłony w całkiem niezłym stanie. Co do jakości to niesłyszałem  żeby obecny właściciel narzekał a samochodu nie mam już trzy lata no i rok jak ja jeździłem
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2007, 15:29:34 wysłana przez Miche »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
Wymiana przegubu (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2005, 09:50:04 »
Kupowalem oba przeguby JC i dobieralem je od camry bo oryginalnie dedykowanych do cariny GT nie bylo w ofercie.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wymiana przegubu (F)
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2011, 18:48:13 »
Odswiezam temat. Mam problem z halasliwym przegubem w 2,0gli,wersja japan.Gdy tylko samochod postoji na mrozie to wali jeden z przegubow przy skretach z 30 min potem stuki maleja badz calkowicie znikaja.Sytuacja jest troche dziwna bo stuki sa przy skrecie w lewo i prawo.Dodam iz gumy sa cale.Mam problem z diagnoza ktory przegubik jest do wymiany.Istnieje jakis pewny sposob by to sprawdzic ?
Carina 3s-fe!

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2011, 19:09:05 »
Najskuteczniej będzie wymienic oba od razu.Można pokusić się o podniesienie jednego z kół i na odpalonym silniku obracac kołem i skręcac na maxa.Można tez na większym placu lub pustym parkingu robic ciasne skręty i jazdę po okregu w prawo i lewo.Stukanie powinno się pojawić tylko na obciązonym kole.

Offline Jimmy1976

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2011, 19:31:16 »
Zciągasz gume wycierasz smar lekko nagrzewasz opalarką i pierścień abs schodzi jak talala pozatym w JC są przeguby z pierścieniami tylko drogie ponad 200 za szt herbus coś tam firmy
Naprawa aut mechanika,elektryka ,diagnostyka,części nowe w atrakcyjnych cenach dorabianie przewodów hamulcowych na wymiar 728-820-205 ! http://www.autowarsztat.wroclaw.pl              Dzwoń pytaj ! GG 7120040 Wysyłka !

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lutego 2011, 19:32:38 »
Oba od razu to chyba nie jest dobry pomysl,bo po co zmieniac przegub na zapas:) dostep do podnosnika mam, sprobuje ale watpie czy bez obciazenia zastuka.Carinus wspominalem juz ze w obie strony stuka :| Ps. Jimmy1976 chyba nie czytales uwaznie;p
Carina 3s-fe!

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2011, 20:28:40 »
, sprobuje ale watpie czy bez obciazenia zastuka.Carinus wspominalem juz ze w obie strony stuka

Ja tez wspomniałem żebyc zrobił jazdę po okręgu gdzie jadąc w prawo lewe koło jest dociążone a prawe powinno nawet odrywać się od nawierzchni.

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lutego 2011, 20:37:35 »
Miałem podobną sytuację. Stukało przy jeździe na lekkich łukach. Nie mogłem dojść, który to przegub. Podniosłem raz jedną stronę, pokręciłem kołem trzymając za półoś, później drugą. Jeden przegub miał ewidentnie większy luz. Gumy były całe, zero śmieci, ale mimo wszystko stukał.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lutego 2011, 20:42:56 »
Stuki w przegubach nie muszą być przyczyną dostania się syfu przez uszkodzone uszczelnienia.To zwykłe zużycie i zmeczenie materiału lub wada fabryczna.

Offline musznik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2011, 18:36:52 »
Przegub zmienilem. Dostepny w intercarsie byl tylko jeden rodzaj "made in japan" jakies firmy na "N" sprzedawca zapewnia ze to przegub ktory szedl na 1 montaz.Cena po 30 % znizkach 160 zl. Prubowalem jezdzic w kolko by zdiagnozowac ktory to jest w jedna i druga strone niestety stukalo tak samo.Dopiero gdy podnioslem samochod wychwycilem wiekszy luz na lewym i trafilem:) Pozdrawiam.
Carina 3s-fe!

thomaz

• Gość
Jaki przegub zamówić do cariny e 2.0 gli
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Marca 2011, 15:12:26 »
Witam
Zastanawiam się jaki przegub zamówić.Mam carina e 2.0gli 92r.
Jest to wersja japońska więc pewnie się różni od angielskiej rodzajem przegubu
zewnętrznego.Może ktoś już coś zamawiał i podzieli się informacją?
Znalazłem coś takiego
http://motogop.istore.pl/pl/przegub-toyota-carina-e-2-0-d-abs-holzer-zew.html
Będzie ok?
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl