Autor Wątek: Auris 1.2 Turbo  (Przeczytany 140668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline magda89

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris 1.2 Turbo
« Odpowiedź #240 dnia: 23 Listopada 2015, 19:33:36 »
Dyrektywy Unii Europejskiej odnośnie czystości spalin doprowadziły ogólnie rzecz biorac do "wykastrowania silników benzynowych". Na papierze moc jest, a subiektywnie wygląda to jakby część koni "pasła się na łące". Na dodatek dzisiejsze kompakty są dużo cięższe niz ich odpowiedniki sprzed dwudziestu lat. Podejrzewam że Auris valvematic miałby trudności z dogonieniem golfa 3 z silnikie 1.8 mimo że ma on tylko 90kM gdyż jest dużo cięższy. Dlatego aby zdowolić klientów osiągami i spełnić normy czystości spalin (mozliwe że tylko na papierze) producenci samochodów poszli w stronę silników doładowanych. Co do trwałości tych silników trudno póki co wyrokować gdyż większość z tych konstrukcji na rynku jest zbyt krótko ale jeździ sie nimi fajnie( C-Max 1.6 ecoboost) tak że nie dziwię sie osobom które takie silniki wybierają. Jak wprowadzano doładowanie do diesli to też lamentowano a teraz nikt sobie nie wyobraża diesla bez turbiny. Za kilka lat nowych wolnossących benzyn w sprzedaży już nie będzie i dylematu jaki benzynowy silnik wybrać tez nie, a ten 1.2 turbo Toyoty na papierze wygląda przyzwoicie. Pozdrawiam magda89
Toyota Auris 1.6 2010
Prosimy zachować spokój aż do ogłoszenia paniki

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #241 dnia: 23 Listopada 2015, 19:50:31 »
Jak wprowadzano doładowanie do diesli to też lamentowano a teraz nikt sobie nie wyobraża diesla bez turbiny
ale obecnie z turbiną diesla już nikt nie chce a myślę, że bez wielu by kupiło :-)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 23 Listopada 2015, 19:51:16 »
Na papierze wygląda przyzwoicie i bardzo fajnie i lekko sobie jeździ. Bez zadyszek 1.6

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #243 dnia: 23 Listopada 2015, 19:55:58 »
Skrzynia jest taka ze ja jezdzac aurisem II TS 1.6 jezdzilem prawie caly czas na 5ce (mowa o autostradzie).
Na autostradzie na 5 biegu? A po co? Na 6-ce obroty przy 140 km/h przekraczają 3000. I dalej samochód zauważalnie przyspiesza. Mechu, musisz jechać ze swoim Aurisem do mechanika.
No chyba, że nie przekraczasz na autostradzie 100-ki i chcesz mieć pod butem zapas.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #244 dnia: 23 Listopada 2015, 20:47:28 »
A ja tam jestem zadowolony z Valve. Przy lekkiej nodze b.ekonomiczny a jak trzeba to wystarczającą moc da się z niego wykrzesać. Jak będę chciał auto sportowe to wezmę Subi, Suprę lub GT86.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 24 Listopada 2015, 18:04:16 »
A ja tam jestem zadowolony z Valve

Ja w sumie też  :good:

Przy lekkiej nodze b.ekonomiczny

Ja przy "lekkiej nodze" mam aktualnie wg komputera : Vśrednia = ok. 24km/h ; spalanie średnie ok. 8,2 l/100 km (real pewnie 8,7).

A jak jest u ciebie ?

a jak trzeba to wystarczającą moc da się z niego wykrzesać.

Na papierze 132KM (wszyscy robili fiuuuuuuuuuu) , jakoś tego nie czuć   :o  :laugh:

Miałem kiedyś nową Astrę I 60KM i "buta" w mieście miała podobnego  :-) jak nie "wyraźniejszego"  :cheesy:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 24 Listopada 2015, 19:47:47 »
Bez przesady panowie. Nie porównujcie tego do jakiś 60KM. Pewnie pamięć Cię zawodzi albo sentyment się odzywa. Auris do miasta jest całkiem spoko i żwawo do tej setki jedzie. Znacznie gorzej jak wyjedzie się na otwartą przestrzeń.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 24 Listopada 2015, 20:51:22 »
Pewnie pamięć Cię zawodzi

Raczej nie  :-)

sentyment się odzywa

Owszem , wspominam Asterkę z sentymentem  :good:

Auris do miasta jest całkiem spoko

A ja uważam, że wręcz przeciwnie  :cheesy:

(bo moment ma wysoko i jak wyjeżdżam np. ze skrętu ze skrzyżowania ledwo się tocząc , V=ok. 15-20 km/h , obroty tak ok. 1400-1800 rpm , na 2-gim biegu , to nie ma wtedy ani momentu ani mocy żeby w razie potrzeby z "butem w podłodze" uciec w razie sytuacji awaryjnej. trzeba wtedy redukować na 1-nkę , z dwójki nie jedzie  :cheesy: . a z kolei żeby z prędkością dozwoloną 50 km/h jeździć na obrotach powyżej 3000 rpm czyli wtedy kiedy zaczyna się moc i moment to trzeba jeździć na 3-ce. jadąc ekonomicznie na czwórce z kolei obroty są tak niskie że w miejskiej dynamicznej sytuacji nie ma co z tym począć)

W w/w Astrze (8V , 5-biegów) wyglądało to odwrotnie :roll:
Po mieście zbierała się lepiej i paliła mniej.

Auris do miasta jest całkiem spoko i żwawo do tej setki jedzie

Po mieście jeździsz setką  :shock:

Znacznie gorzej jak wyjedzie się na otwartą przestrzeń.

A ja uważam, że wręcz przeciwnie  :good:

Jechałem parę razy załadowany nawet w pięć osób z bagażem na full i po redukcji do 4-ki (a na trójce to już w ogóle) Auris na trasie  idzie "jak torpeda" - w przeciwieństwie do Astry która w takich sytuacjach jak Auris dostawała "zadyszki".
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2015, 20:56:14 wysłana przez tomery »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: 24 Listopada 2015, 22:22:49 »
Nie jeżdże setką po mieście. To tylko przenośnia. Ja na dwójce kulając się nikomu nie zajeżdżałem drogi w mieście ;) Spróbuj z ta piątką pasażerów wyprzedzić coś sprawnie w trasie. Porobi Cię taki trzy tłokowy 1.0 EcoBoost i zrobi to sprawniej. Ja ze swojego doświadczenia powiem że w mieście mi się dobrze 1.6 jeździ, ale każdorazowy wypad poza miasto kończy się moja frustracją i chęcią pozbycia się auta. Za którymś razem poskutkowało  :cheesy:

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 25 Listopada 2015, 09:41:10 »

Ja przy "lekkiej nodze" mam aktualnie wg komputera : Vśrednia = ok. 24km/h ; spalanie średnie ok. 8,2 l/100 km (real pewnie 8,7).

No ja w wakacje w sumie walnąłem 5,5k km z ogromną przewagą trasy to komputer pokazywał 5,9l - stała prędkość 90-100km/h 110 km/h sporadycznie. Czyli bardzo dziadkowe "pyrkanie"

Taki tryb mieszany to mi zwykle wychodzi 7,2l - jazda zgodnie z wskazówkami "eko-drajwingu" - naturalnie z pominięciem jakichś podjazdów bo podczas podjazdów dla zdrowotności silnika daję wyższe obroty okolice 2500-3000rpm. - czyli bardzo dziadkowe pyrkanie.

A jak nie robię dziadkowego "pyrkania" to tryb mieszany skacze mi do 7,8 na kompie.

Samo miasto właściwie nie jeżdżę. Do pracy śmigam Solarisem lub Mercedem :P

Jak porównywałem z wskazaniami z dyspozytora to tak około różnica jest około 0,2l względem komputera

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #250 dnia: 25 Listopada 2015, 12:59:49 »
Slavarok. Wcześniej mówiąc o podjazdach na autostradach miałem na myśli takie gdzie nie dawałem rady przebić się na poszczególnych biegach i osiągnąć max. mom. obrotowego (przy 4400 obr.) bo samochód nie chciał przyspieszać (4 osoby na pace i bagaż). Konieczna była za każdym razem redukcja biegów i obroty w okolicach 4 - 6 tys. obrotów. Jednym słowem aby poruszać się 1.6 Valve po autostradach sprawnie chłapie to i hałasuje jak głupie. Nie mówię tutaj o jeździe 100km/h, tylko o jeździe w okolicach 140km/h

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #251 dnia: 25 Listopada 2015, 13:02:24 »
Ale nie, nie nie piłem do tych wcześniejszych wypowiedzi. Z góry napisałem o redukcji biegu, co by się inspektorzy forumowi nie czepiali :P

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #252 dnia: 25 Listopada 2015, 14:20:23 »
Slavarok. Wcześniej mówiąc o podjazdach na autostradach miałem na myśli takie gdzie nie dawałem rady przebić się na poszczególnych biegach i osiągnąć max. mom. obrotowego (przy 4400 obr.) bo samochód nie chciał przyspieszać (4 osoby na pace i bagaż). Konieczna była za każdym razem redukcja biegów i obroty w okolicach 4 - 6 tys. obrotów. Jednym słowem aby poruszać się 1.6 Valve po autostradach sprawnie chłapie to i hałasuje jak głupie. Nie mówię tutaj o jeździe 100km/h, tylko o jeździe w okolicach 140km/h
To ty na autostradzie tak musisz wajchować aby auto jechało?
Ja na A2 to uważam abym nie zasnął taka monotonia, stała prędkość i zero problemów z wyprzedzaniem, bez redukcji na 5tym biegu.........
Obi

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #253 dnia: 25 Listopada 2015, 15:07:24 »
AurisBeast, nie wiem dlaczego, ale po Twoich opisach Twój Auris  to jakieś zupełnie inne autko od mojego, a mam też 1.6. Najmłodszy to ja już nie jestem i kilka aut już przetestowałem. Fakt, Auris 1.6 to nie jest wyścigówka, niemniej zbiera się przyzwoicie i w trasie nie jest tak źle. Fakt, że jak chcesz innych z lewego pasa pogonić, a autko jeszcze nierozbujane, to coś tam trzeba zredukować, a nie na szóstce cisnąć, ale tak naprawdę to większej różnicy pomiędzy autami o podobnej mocy którymi jeździłem to nie ma. Natomiast bezawaryjność - bezcenne :-), no może lepiej było tylko w przypadku Cariny I 2.0D (atmosferyk)  :good: 0.7 mln. km przebiegu jak poszła na złom, u mnie przez ostatnie lata swojego życia bez awarii, umarła od rdzy :-(, ta to dopiero uczyła pokory jeśli chodzi o osiągi;-)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #254 dnia: 25 Listopada 2015, 15:12:42 »
Cariny I 2.0D (atmosferyk) 
a co to takiego bo znam tylko Toyota Carina II 2.0D :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl