Autor Wątek: duży problem z autem - EGR? [Camry mk3 -2.2]  (Przeczytany 11473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel27

• Toyot Leżący
  • *
Odp: duży problem z autem - EGR? [Camry mk3 -2.2]
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Sierpnia 2015, 12:34:37 »
Agiless - tak wiem, wydawało mi się nawet, że wklejałem linka do aukcji - na chwilę obecną tak myślę czy wymienić czy zaślepić i skłaniam się ku zaślepieniu, przechodząc jednak do twoich wątpliwości:

- po odkręceniu korka wlewowego oleju - nic się nie dzieje, nie sadzi olejem, jakiejś zauważalnej różnicy w pracy silnika równiez nie ma, ...spod bagnetu też nie sadzi, płyn czysty. Kultura pracy auta bez zmian - cicho i równo, z króćca EGR sadzi lekko na wolnych i mocniej po dodaniu gazu, sadzi gorącym powietrzem .

Auto nie chce się wkręcać w obroty (po za luzem - na luzie bez problemu), na biegu nie ma siły ciągnąć, dusi się (dobija do 3 tyś obrotów i mocniejsze dodanie gazu ewidentnie je dusi). Sytuacja ma miejsce na obu paliwach. Samochód się nie grzeje (temp. nie wzrasta).
Jakieś dodatkowe sugestie?

EDIT: Zakupiłem właśnie używkę, czekam na kuriera
Czy w 2.2 jest jakaś chłodnia spalin? może jakieś zdjęcie podrzucicie poglądowe
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2015, 13:19:49 wysłana przez Pawel27 »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Sierpnia 2015, 16:04:02 »
EGR zawor sluzy do ; kierowania i  przepalania gazow wycechowych jeszcze raz kiedy zdejmujesz noge z gazu. Kiedy zaslepisz automatycznie wyskoczy check engine gdyz zmienia sie jakosc emisji spalin na gorsze.
Pz<dr.Camry 2,2

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Sierpnia 2015, 18:42:57 »
Kiedy zaslepisz automatycznie wyskoczy check engine gdyz zmienia sie jakosc emisji spalin na gorsze.
Kurna,patrz Michał, a u mnie nie wyskoczył :cheesy:

Offline Pawel27

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Sierpnia 2015, 08:18:12 »
W moim przypadku podejrzewam, że Check nie wystąpi, bo po wypięciu wtyczki od EGR też nie występuje. Właśnie doszedł do mnie EGR, ten który przyszedł nie ma wyjścia na elektrykę, dlatego najpierw mechanik spróbuje zaślepić EGR całkiem, a dopiero potem włoży nowy, jeśli coś będzie nie tak. Tylko przyglądając się temu EGRowi to nie bardzo logicznie mogę wytłumaczyć ciśnienie na króćcu - w końcu membrana jest ponad nim. Dla mnie trochę zagadka i boje się jakiejś większej awarii.

Wykluczyłem uszczelkę głowicy - zrobiłem test na obecność spalin w układzie chłodzenia - wyszło negatywnie.

Macie jakieś sugestie?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Sierpnia 2015, 09:00:16 »
Na wolnych obrotach z cienkiej rurki pod EGR' jeśli przyłożysz palec powinieneś czuć przemiennie zasysanie i wydech powietrza.
Zawory były kiedykolwiek ustawiane?

Offline Pawel27

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Sierpnia 2015, 09:04:15 »
To logiczne.....niestety u mnie wali ciśnieniem i to dużym. Tak - zawory były ustawiane 7 tyś km temu, awaria miała charakter nagły - nie stopniowy.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Sierpnia 2015, 09:25:46 »
Nie wiem co dla Ciebie jest logiczne, co nie jest. Raz piszesz, że na wolnych obrotach WALI ciśnieniem, raz że delikatnie. W rurce głównej EGR cały czas jest ciśnienie i logiczne że zależnie od obrotów to ciśnienie wzrasta. Rurka idąca od przepustnicy do górnej pokrywki EGR podciśnieniem steruje membraną i to wszystko. Jeśli faktycznie puściła membrana, to do przepustnicy dostaje się lewe powietrze i prawdopodobnie dla tego problem z wkręcaniem się na obroty. Wymień EGR, zmień rurki na szczelne i dla pewności sprawdź ciśnienie na cylindrach. Masz LPG więc zawory wydechowe lubią się zacieśniać, a nie wiadomo jak majster je regulował i czy w ogóle, bo tu nie pokręci się śrubką jak w innych autach.

Offline Pawel27

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Sierpnia 2015, 09:48:27 »
Przepraszam jeśli nieprecyzyjnie się wyrażam, logiczność dotyczyła zrozumienia twojej poprzedniej odpowiedzi. Uszczegóławiając: ciśnienie w dolnym króćcu jest cały czas, na wolnych mniejsze a po dodaniu gazu większe.
Camrzycę kupiłem jako budżetowe auto zastępcze z powodu sprzedania dotychczasowego daily cara i po zakupie auto przeszło duży przegląd polegający na wymianie filtrów, oleju, wymianie rozrządu, regulacji zaworów a także sprawdzeniu ciśnienia. Mam mechanika, który serwisuje wszystkie moje auta (po za Camry reszta jest zabytkowa) - zresztą znam się z Czerwonym z forum 924.pl, - a one wymagają specjalnej wiedzy i traktowania - mówiąc krótko, mechanik bardzo dobry. Niestety obecnie w szpitalu, więc naprawę EGR będzie robił ktoś inny, do kogo nie mam zaufania, stąd moje pytania do was, aby jak najlepiej zgłębić ten temat. OT dodam, że jestem pod bardzo dużym wrażaniem tego samochodu (to moje pierwsze japońskie auto) i ciągle zaskakiwało mnie na plus, komfortem (nie wiele ustępującym a8 d3 które posiadałem do tej pory), jakością wykonanie (materiałami niestety nie) no i bezawaryjnością. Wierzę, że po wymianie EGR będzie wszystko śmigać.
Dzięki za odpowiedzi.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Sierpnia 2015, 19:17:02 »
Wystarczy jak usczelnisz rurke ktora doprowadzajaca  gazy gorace do EGR zaworu i wentyl sterowany podcisniem zamyka przeplyw albo otwiera..Jezeli pociagniesz ustami do siebie te mala rureczke to mebrama winna sie ruszyc ale jezeli sie nie rusza to nalezy te os oczyscic z nagaru i jezeli nie jest mechanicznie uszkodzona zacznie pracowac.Dawniej sie wyciagalo caly EGR na i rozbieralo osobno czesc z stali nierdzewnej czyli rurka do goracych spalin i czesc z mebrama i mozna sie bylo bawic w lewo i w prawo.Te rurke mozna bylo kupic nowa reszte sie dalo uroznic oczyscic i funkconowalo.
Pzdr.Camry 2,2

P.S  Camry z tych lat to byla ostania najlepsze konstrucja  samochodowa na swiecie.Niestety dzisiejsza juz nie to samo.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2015, 19:19:16 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline Pawel27

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Sierpnia 2015, 14:03:47 »
A więc tak....
EGR był dobry, padł za to jego zawór sterujący, no ale w zasadzie nic w pracy silnika się nie zmieniło. Dolot sprawdzony, przepustnica wyczyszczona i ostatnia myśl - zapchał się kat. No i jest winny...w poniedziałek umówiłem się u tłumikarzy na wywalenie kata i zastąpienie
go strumiennicą lub jakimś tłumikiem - zobaczymy.

Dzięki za pomoc - może komuś moje doświadczenia się przydadzą.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Sierpnia 2015, 14:32:14 »
strumiennicą lub jakimś tłumikiem
Zapodaj tłumik przelotowy.Strumienice sobie odpuść.

Offline Pawel27

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Sierpnia 2015, 13:28:15 »
Zaprowadziłem dziś auto do tłumikarzy, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mechanicy poprzedni wyczyścili przepustnicę, ale dziś prowadząc auto niemile się zaskoczyłem. Obroty są wysokie ok 1.700 a jak złapie temp to 1300-1400, na gazie 1.200. Chodzi równo, nie faluje. Czy da się jakoś ręcznie obniżyć obroty przy silniku 2.2?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Sierpnia 2015, 13:36:54 »
. Mechanicy poprzedni wyczyścili przepustnicę
Po przejechaniu iluś tam km, powinny wrócić do normy samoistnie.Normalka po czyszczeniu w/w.
Możesz zresetować kompa.Nie kombinuj z ustawianiem obrotów na razie.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2015, 13:48:01 wysłana przez MAREK100 »

Offline Pawel27

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Sierpnia 2015, 14:04:04 »
Okej, tak zrobię. Ps. resetuje się kompa poprzez wyciągnięcie bezpiecznika?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Sierpnia 2015, 14:05:44 »
Dokładnie.Można też przez zdjęcie klemy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl