Autor Wątek: Wymiana płynu (oleju) w przekładni  (Przeczytany 168290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wymiana płynu (oleju) w przekładni
« Odpowiedź #135 dnia: 21 Lutego 2020, 15:24:21 »
Katowice olej z wymianą 350zł, kawa, rachunek i miła atmosfera. Do p2 wchodzi 3.5 litra. W obskurnym serwisie chcieli ode mnie 100zl, a inni w ogóle nie chcieli się podjąć mimo ze tłumaczyłem, że to nie jest typowy automat, ostatecznie decyzja była prosta. Z tanich rzeczy, które warto zlecić to geometria i wymiana płynu hamulcowego.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2020, 15:29:03 wysłana przez arthi »

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 03 Marca 2020, 20:51:58 »
Z racji, że mój Prius II generacji przekroczył niedawno 231000km (ponad 8km u mnie od sierpnia 2019), będę w nim wymieniał oleje (silnikowy oraz przekładniowy). Spodziewam się, że samochód w Niemczech (kraj pierwszego właściciela) nie miał wcześniej robionej wymiany oleju przekładniowego... więc domyślam się, że z przekładni poleci "coś", ale olejem już bym tego nie nazwał.  :roll:

Co do oleju silnikowego to już mam wybrany, pisałem w temacie dotyczącym oleju silnikowego.
Jeśli chodzi o przekładnie to nie będę wychodził przed szereg - poleci Genuine Toyota ATF WS. Mam tylko jedno pytanie:

https://allegro.pl/oferta/oe-toyota-atf-ws-olej-przekladniowy-cvt-1l-7246070819

Czy ktoś kupował kiedyś ten olej (lub inne) od tego sprzedawcy? Lepszej ceny za ten olej w internetach nie znalazłem  :o

Odpowiadając na pytania: do najbliższego ASO mam trochę nie po drodze, a jeśli tutaj (na aukcji) też dostanę oryginalny olej to wolę zamówić na Allegro.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 03 Marca 2020, 21:12:41 »
Wymieniać trzeba. Podczas wymiany w naszym PII olej wyleciał całkiem czysty (100 tys km) jednak na magnesie w korku było sporo opiłków. Na wymianę poszedł olej Millersa. Skrzynia pracuje jak przedtem. Moim zdaniem każdy ATF WS będzie dobry. To nie są problemowe skrzynie.

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 03 Marca 2020, 22:15:06 »
Wymieniać trzeba. Podczas wymiany w naszym PII olej wyleciał całkiem czysty (100 tys km) jednak na magnesie w korku było sporo opiłków. Na wymianę poszedł olej Millersa. Skrzynia pracuje jak przedtem. Moim zdaniem każdy ATF WS będzie dobry. To nie są problemowe skrzynie.
W żadnym wypadku nie kwestionuję zasadności wymiany.
Tak naprawdę to chciałbym jedynie znać opinię na temat wymienionego w moim linku sprzedawcy (czy ktoś od kupował od niego oleje i może polecić).

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: 04 Marca 2020, 13:59:40 »
w ameryce zalecany okres wymiany co 90000, w europie niby nie zalecaja ale ja kupilem olej  orygilnalny z toyoty i wymienilem przy 160 000, byl juz przepracowany wizualnie, i organoleptycznie,

https://www.priuswiki.de/index.php?title=Getriebe%C3%B6lwechsel

tumasz ladnie opisana wymiane przez niemieckich kolegow pasjonatow, lacznie z podgladem oleju zlanego z nowym, caly zabieg nie trwa wiecej niz godzine jak sie dobrze przygotujesz, olejow do przekladni raczej sie nie podrabia bo za malo ich zchodzi z polek, ja mieszkam w de wiec wogole nie mam podejzen co do jakosci kupowanych olejow, o to dba juz panstwo zeby byly oryginalne.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2020, 14:03:57 wysłana przez vvicio83 »

Offline Gorek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 11 Marca 2020, 13:59:53 »
Koledzy,

Bardzo dziękuję za porady dotyczące wymiany płynu w przekładni, jednak ja pytałem w sumie tylko o opinię na temat wymienionego przeze mnie sklepu  <regulamin>

Niestety jej nie uzyskałem, ale zdecydowałem się, że kupię olej ze wspomnianej w linku "Motostacji" :cool:. Olej już u mnie jest (jeszcze nie wymieniałem)... wszystko wygląda w porządku, więc jeśli ktoś się zastanawia to polecam - zawsze to zaoszczędzone 20zł. :good:

Olej(e) będę wymieniał w weekend, zamierzam zrobić badania oleju po wymianie (pod mikroskopem), jeśli wyniki będą ciekawe to się nimi podzielę :)

Offline Stanisław Chwalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 14 Marca 2020, 16:03:17 »
Właśnie też chciałem wymienić olej w przekładni Prius III, korek spustowy jest natomiast tego zalania skrzyni nie widzę.
Może ktoś podpowie w jaki sposób ewentualnie można to zrobić.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Marca 2020, 17:39:27 »
prosze bardzo .

https://www.youtube.com/watch?v=6Zt9foOrbks

emocjonujacy serial :-)))))))))))))
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline prusak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 14 Marca 2020, 21:33:01 »
Kupowałem już ten olej przekładniowy jakiś rok temu  u tego sprzedawcy do priusa żony a także filtry,świece jak i olej silnikowy i wszystko jest w porządku.
W tym roku  także  zrobiłem zakup oleju ATF WS  dla swojego prusaka bo  akurat tak się złożyło że w rodzinie 2x p2 :grin: i polecam tego  sprzedającego

Offline prusak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 14 Marca 2020, 21:35:18 »
Czy ktoś kupował kiedyś ten olej (lub inne) od tego sprzedawcy? Lepszej ceny za ten olej w internetach nie znalazłem  :o

Odpowiadając na pytania: do najbliższego ASO mam trochę nie po drodze, a jeśli tutaj (na aukcji) też dostanę oryginalny olej to wolę zamówić na Allegro.

Kupowałem już ten olej przekładniowy jakiś rok temu  u tego sprzedawcy do priusa żony a także filtry,świece jak i olej silnikowy i wszystko jest w porządku.
W tym roku  także  zrobiłem zakup oleju ATF WS  dla swojego prusaka bo  akurat tak się złożyło że w rodzinie 2x p2 :grin: i polecam tego  sprzedającego

Offline Stanisław Chwalisz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 15 Marca 2020, 09:26:36 »
Znalazłem sposób warsztatowy bez leżenia pod samochodem.
https://www.youtube.com/watch?v=uRyNLp0ynpM

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 15 Marca 2020, 13:51:19 »
hihi no tak, jak się ma w garażu profesjonalny podnośnik to nie trzeba leżeć pod samochodem :grin:

Znalazłem sposób warsztatowy bez leżenia pod samochodem.
https://www.youtube.com/watch?v=uRyNLp0ynpM
Prius 2

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #147 dnia: 15 Marca 2020, 14:43:31 »
mozna jeszcze wezyk i lejek od gory lac .

ale stary olej trzeba jakos spuscic .

moze jakies najazdy zamias kobylek.  (lub bardzo bardzo plaski brzuszek :-))))))

prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline alamsok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 05 Kwietnia 2020, 16:38:03 »
Spoglądając na filmiki z USA postanowiłem wymienić olej w przekładni P2 z2007 i 95 tyś mil.Kupiłem taki i wymieniłem,cała operacja 0.5 godziny z kanałem.- https://allegro.pl/oferta/olej-mitasu-atf-ws-japonia-oryginal-4l-aisin-8356917752?snapshot=MjAyMC0wMi0xOFQwODoyMTo1OS44MTZaO2J1eWVyO2YzZGIzYjIzOWNiYjVkY2UxNDRjODMxMjc4MGZlYWM1ZDQzMTc5ODY0YmE2YTE0YTZjNmEzMTA2ZWI3MDU1Yjg%3D

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 16 Czerwca 2020, 22:32:00 »
Postanowiłem wymienić olej w cvt w moim P3. Wiem, że nie ma takiej potrzeby, spodziewałem się, że będzie czarny ale nie wiem czy on tam ma jakieś zadanie po za chłodzeniem podzespołów. Pracuje chyba w wyjątkowo korzystnych warunkach.
W każdym razie przejrzałem temat i nie znalazłem żadnych ilustracji, w innym temacie były ale jakaś inna przekładnia niż moja. Generalnie użyłem do tego dwóch korków, od strony silnika. Jeden umiejscowiony pod półosią a drugi nad. Od czoła samochodu żadnego korka nie znalazłem. Wylałem i weszło podobnie, ok 4l oleju, wlałem Ravenol atf ws.
P3 2009 205/55 16

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl