Autor Wątek: Wymiana płynu (oleju) w przekładni  (Przeczytany 168213 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wymiana płynu (oleju) w przekładni
« Odpowiedź #165 dnia: 04 Czerwca 2021, 16:58:49 »
Dzięki,

Tam jednak termin po 23 czerwca a ja potrzebuję na środę, są jakieś zamienniki

Offline Hex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 04 Czerwca 2021, 19:55:33 »
Chłopie nie przesadzaj, te podkładki są wieczne. Dlatego tak trudno je dostać. Ich się nie wymienia. Mam 30 letniego forda który ma aluminiową podkładkę w misce olejowej. Od jedenastu lat zmieniam w nim olej co rok. Nigdy nie wymieniałem podkładki, cały czas ta sama. Nic nie cieknie. Jej się nie dowala jak miedzianej. Ona nie ma być zgnieciona. W dwóch priusach zmieniałem olej w cvt, stare podkładki zostały, nic nie cieknie.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #167 dnia: 04 Czerwca 2021, 20:30:23 »
Jak jest tak jak mówisz to ok a podkładkę na spuście olejowym ? Zmieniałes

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #168 dnia: 05 Czerwca 2021, 10:18:27 »
Jak jest tak jak mówisz to ok a podkładkę na spuście olejowym ? Zmieniałes

tak jak juz wczesniej pisalem nie musisz ich wymieniac (tych od cvt) tam ani nie ma cisnienia duzego ani strasznych temperatur ja zmienilem tak z nudow. (starosc i duzo czasu) :-)))

podkladka od miski olejowej (spust oleju -korek) moim zsaniem zawsze do wymiany ona jest z tworzywa i czesto sie przykleja do miski jak bedziesz robil sam to zobacz dokladnie zebys nie dal dwoch :-)))

pozdr.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 11 Czerwca 2021, 13:19:47 »
RAVENOL ATF T-WS LIFETIME 4l t n olej, będzie dobry do cvt w Priusie czy  jednak kupić oryginalny Toyoty ATF ws

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #170 dnia: 11 Czerwca 2021, 13:52:25 »
Ten ravenol to jest to sam też go kupiłem do swojej skrzyni.

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: 06 Września 2021, 11:40:35 »
Mam pytanie do forumowiczów, czy ktoś stosował do cvit płyn LIQUI MOLY ATF 1800 1L 3687 T-WS Toyota / Lexus ? Poza kolorem wydaje się, że parametry są dobre.

Offline vvicio83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: 09 Września 2021, 21:46:24 »
Czy macie jakieś informacje na temat wymiany płynu w przekładni? Nie mogę znaleźć konkretów w instrukcji, jest jedynie mowa, że to taki płyn Toyota Genuine ATF WS ale wymiana tylko w serwisie. Ok ostatnio byłem na wymianie płynów ale nikt nie wspomniał o płynie w przekładni. Czy to się w ogóle wymienia?

prawda jest taka ze jak kupujesz nowe auto na dotarciu po 5 tysiacach powinienes wymienic olej w przekladni... chocby dlatego ze czesc elementow skrzyn biegow pokryta jest filmem materialow podnoszacych jej wytrzymalosc... te scieraja sien a dotarciu i pracuja potem w oleju w postaci mikro czastek...jak papier scierny... oczywiscie z wiadomych wzgledow nikt nie mowi o tym w serwisie... w europie.... a w USA jezeli samochod ma mozliwosc ze w okresie gwarancji pierdyknie duza ilosc kilometrow... juz wymiane oleju zaleca sie po 90000... olej do skrzyni kupisz w necie.. oryginalny z toyoty... raczej nie podrabiaja ich bo sie sprzedaje ich zbyt male ilosci, oryginalne plyny warto kupowac i zalewac... bo maja w sobie mieszanki nie tylko smarujace ale rowniez pielegnujace... np uszczelnienia.... kupujac plyn spelniajacy normy smarowania, lub je przekraczajacy  jak do samochodowow wyczynowym.. mozesz spowodowac korozje np aluminium lub uszczelnien gumowych...czego oczywiscie domyslam sie ze nie chcesz, miedzy innymi dlatego warto jest rowniez trzymac sie terminow wymiany plynow w terminie... bo  z czasem zmieniaja swoje wlasciwosci i moga powodowac korozje i zniszczenie uszczelnien silnika, skrzyni czy ukladu hamulcowego badz chlodniczego

« Ostatnia zmiana: 09 Września 2021, 21:48:36 wysłana przez vvicio83 »

Offline bulon1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 28 Września 2021, 11:42:41 »
W weekend miałem troszkę pracy z wymianą chłodnicy, a że osłona silnika zdjęta to i wymieniłem olej w silniku oraz płyn w przekładni. Zastosowałem ori Toyota atf ws (czerwony), nie wiem kto i dlaczego wymyślił, że nie powinno lub nie ma konieczności wymiany. U mnie przy 300 tys płyn w skrzyni był nie czerwony, a czarny. Koszt chyba około 200 zł (wchodzi mniej niż 4 litry), więc moim zdaniem raz na te 60 czy 80 tyś warto wymienić, tym bardziej, że w tej przekładni sama wymiana jest banalna (dwie śruby na imbus + duża strzykawka do napełniania - tak ze 400ml).

Offline abalus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: 07 Listopada 2021, 18:47:23 »
Jak by ktoś szukał tutaj jest filmik jak zmienić olej i płyn chłodzący.

https://youtu.be/DXOYLrN4xOc

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #175 dnia: 26 Lutego 2022, 18:30:10 »
Wymieniłem olej skrzyni ecvt w swoim Priusie. Wlałem oryginalny Toyota WS, różnica w cenie nie była wystarczająco duża, by wlewać zamiennik.
Przebieg mojego Priusa to 170 tys.km., tego co wypłynęło, nie można nazwać płynem, to była ciemna breja udająca płyn. Obowiązkowe wymiany co 90 tys.
Przy okazji zmiana oleju na 0w20 shell sp. Filtr oleju, powietrza i kabiny.
Jak się trochę cieplej zrobi, to wymienię świece, płyny chłodzące i hamulcowy.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: 19 Kwietnia 2022, 08:24:26 »
Hej wczoraj rowniez wymienilem plyn w skrzyni... SAmochod ma 180 000 km zrobione i to byla pierwsza wymiana oleju w przekladni... Bylem bardzo zaskoczony gdyz plyn nie wiele roznil sie od nowego!!! Wizualnie byl w bardzo dobrym stanie!!

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #177 dnia: 19 Kwietnia 2022, 16:30:41 »
Dlaczego Cię to dziwi? Ten olej ma niewiele do roboty. To nie jest automatyczna skrzynia biegów.

Offline blarau

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #178 dnia: 21 Kwietnia 2022, 13:29:30 »
Wielu wstawia zdjecia czarnego zuzytego oleju co u mnie najwidoczniej nie nastapilo. Dlatego sie zdziwilem.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #179 dnia: 21 Kwietnia 2022, 20:46:19 »
Dla wszystkich co uważają że jak ASO twierdzi że oleju w przekładni cvt się nie wymienia i im wierza dodaje te zdjęcia,takie coś zlalem 2 godziny temu z mojego Aurisa HSD ma ten olej jak i auto 156727 km.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl