Autor Wątek: Spalanie i wolne obroty w Carinie E (F)  (Przeczytany 41161 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wlodek

• Gość
Odp: Spalanie i wolne obroty w Carinie E (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lipca 2004, 22:49:27 »
moja Carinka pali benzyna ok 8 l, LPG 10 l jazda mieszana za miastem w okolicach 140 km/g obroty jakieś 750-800 Czasem potrafia spasc gwałtownie do jakiś 500 i znowu na miejsce ale zauważyłem że zależy to od gazu raczej tankuje na BP wtedy nie ma kłopotu silnik 1,6 16 V z learn brum

navigator

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Lipca 2004, 10:57:28 »
Własnie - z tymi obrotami to mam tak samo : normalnie to jakieś 700-800 i czasmi mu spadnie na 500 a po chwilce zowu normalnie. Zastanawiałem sięczy to zalezy od jakosci gazu, ale to moze być też (już przy takich częstych skokach) wina przewodów wysokiego napiecia.Podobno.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lipca 2004, 10:59:47 »
latającego obroty to oprócz jakości gazu również przepustnica(zwłaszcza jeśli ktoś ma sportowy filterek to radze czyścić ją co ca.15-20kkm) a wiadomo że przy przepustnicy jest regulatorek obrotów na biego jałowym  :mrgreen:

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lipca 2004, 11:37:39 »
Cytat: arkady2222
Perzan: To mnie trochęuspokoiłeś. A jak jest u innych z tymi obrotami na zimnym silniku ? :?: Przypomnę,że chodzi o CarinęE 1.6 16v

umnie przy takiej samej Carinie 1,6 na zimnym nie doskakuje do 1500 a potem schodzi poniżej 1000 tak około 900 i  tak już zostaje

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lipca 2004, 14:27:16 »
ja do siebie dodam że u mnie jest :
1. zima 1800-1900 na bardzo zimny z rana później do 1500 a ostatecznie ustawiłem sobie by schodził do 1000 na ciepłym
2. w pozostałe normalne dni do 1400-1500 później do 1000 na ciepłym
czyli pdoobnie jak u Perzanka :D

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lipca 2004, 19:30:29 »
Cytat: Ambrozy
Powinieneś jechać na regulacje obrotów.... w sumie drobna sprawa...

Ale w tym silniku nie ma regulacji obrotów biegu jałowego...;)i co teraz?:)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lipca 2004, 17:01:13 »
Cytat: serwisSJ
Cytat: Ambrozy
Powinieneś jechać na regulacje obrotów.... w sumie drobna sprawa...

Ale w tym silniku nie ma regulacji obrotów biegu jałowego...;)i co teraz?:)

niop jest jedynie czujnik biegu jałowego :D
a tak na serio to rozkręcić, przeczyścić,dokręcić i jeździć- przepustnicę

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lipca 2004, 19:18:01 »
JA byłem przepustnice czyścić i poprzedni użytkownik mojej Cariny powiedział,ze obroty były niestabilne od początku i że niema sięczym przejmować

coti

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Lipca 2004, 10:39:18 »
Chcialbym dostac lepke  Klubu Toyota. Jak moge ja uzyskac?

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Lipca 2004, 12:46:30 »
Cytat: coti
Chcialbym dostac lepke  Klubu Toyota. Jak moge ja uzyskac?
Musisz sięzwrócić do Ambrożego, mi załatwił lepki i podkładki.

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lipca 2004, 23:15:51 »
Mi pali w mieście 13  a w trasie ...też 13 litrów gaziku. Akurat wróciłem dziś z nad morza i to była moja pierwsza dłuższa trasa carinką.
Odbyłem ją w 4 osoby + full bagar. Wynik uważam za dobry ponieważ całą trase katowałem fure ile sie dało .
Poszła z górki 200 zapakowana po dach ::szczena::  :aeeeu pozatym nonstop używałem kickdowna (czyli podłoga) ,no i to automat...
Przypuszczam ,że gdybym sobie pyrgał tak w granicach 120-140 to by mogła spokojnie spalić conajmniej litr mniej.
Co do obrotów to u mnie od zawsze (czyli od pół roku) te obroty sobie chodzą  jak chcą...
Czasem podczas stania sięwachają,czasem nie ,czasem po odpaleniu wskakują na te 1500  zaczynają spadać szybko i trzeba pyknąć gaz żeby sie dławić nie zaczął. Naprzykład nad morzem jak postał 3 dni (padało) to po wczorajszym odpaleniu ciągle gasł przy wytracaniu obrotów(też już oddawna z tym walcze(reduktor)) No a dziś odpaliłem ,ruszyłem w trase do domu i wszystko w porządku.Czasem też jest tak że jak wolniutko jade i leciutko docisne gaz to niereaguje odrazu tylko spadają obroty zamiast rosnąć , sie odtyka jakby i dopiero przyspiesza itp. itd.
Podsumowując IMO ,mając LPG nieda rady tak zrobić żeby obroty były równe jak na benzynie .
No chyba że ja trafiam tylko na samych partaczy którzy nie potrafią mi tego gazu
tak poprawić ,żeby dobrze było :awallbash .Co do jazdy na benie to sie  niewypowiem bo po
3 dniach od kupna carinki założyłem gaz...

pozdrawiam...

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Lipca 2004, 16:21:51 »
Carinka 2.0 obroty u mnie też pływają w granicahc 1000 z klimką 1400 :)
co od spalania na gazie to około 15 litrów w miescie z klimką nawet do 16 a na trasie full obciażony przy 180 z klimką w granicahc 12-13 gazu
p.s. panowie o jakich reduktorach mówicie (firma i do jakiej mocy) ze wam tak mało biorą i jaki jest koszt ich wymiany

vip

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Lipca 2004, 11:08:29 »
A ja już chciałem linkęod gazu wymieniać bo sądziłem że mi sięprzycina jak jest zimno. A rozkręca mi sięna zimno do 1500 obr dopoki wskaźnik temperatury nie wskoczy do 1/3 skali. Na gazie jak nie jest rozgrzany potrafi sięprzydusić do ok. 500 obr, ale to może być też przyczyna regulacji i wymiany filtrów które zamierzam przeprowadzić. A propos wymian jakie świece polecacie do wersji 2.0 benzynka/gaz. Ile kosztują kable wysokiego napięcia?

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Lipca 2004, 11:15:22 »
ja mam 200kkm i kable sa w bdb stanie wiec jesli nie masz strzalow na gazie to kabli nie trzeba wymieniac, co do swiec to polecam serie Silver starczaja na 100-110kkm kosztuj okolo 150-180zl

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Lipca 2004, 12:52:04 »
Cytuj (zaznaczone)
Carinka 2.0 obroty u mnie też pływają w granicahc 1000 z klimką 1400
co od spalania na gazie to około 15 litrów w miescie z klimką nawet do 16 a na trasie full obciażony przy 180 z klimką w granicahc 12-13 gazu
p.s. panowie o jakich reduktorach mówicie (firma i do jakiej mocy) ze wam tak mało biorą i jaki jest koszt ich wymiany

Ja mam reduktor Landi ,niestety niewiem do jakiej mocy ale chyba raczej za mały jest....
Na twoim miejscu bym chyba został przy tych 15 litrach jeśli pozatym pracuje rzyleta :smileface
Inna sprawa że to sporo bo u mnie te 13 to wychodzi przy kacie(więcej napewno nie spali ,najwyżej mniej) a na przyspieszeniu chyba nic nie traci(o ile oczywiście akurat ma dobry dzień  :roll: )  zato zdarza sie cała masa innych fajnych wybryków.....

Cytuj (zaznaczone)
co do swiec to polecam serie Silver starczaja na 100-110kkm kosztuj okolo 150-180zl

Ja mam platiniumy ,też na 110 kkm. Koszt chyba ok.210 za cztery.

pozdrawiam...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl