Autor Wątek: Ząbkowanie opon  (Przeczytany 18465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

blackninja

• Gość
Ząbkowanie opon
« dnia: 11 Kwietnia 2005, 20:49:25 »
Mam nową ave II 2003 i problem z oemowymi oponami Michelin pilot premacy, wyząbkowały mi się samochód ma przebieg 70tyś i zimowki są cichsze goodyeara od letnich misków co robić? Spotkaliście sie z tym?
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2006, 09:09:15 wysłana przez ayrsen »

serwisSJ

• Gość
Ząbkowanie opon
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2005, 08:07:59 »
Tak, przy tym przebiegu wymieniamy w Ave juz amortyzatory poniewaz to one powoduja ząbkowanie opon.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2006, 09:09:31 wysłana przez ayrsen »

ZACHARY

• Gość
Ząbkowanie opon
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2005, 16:38:44 »
Po 70k km to chyba w ogóle wymieniamy już opony, nie?
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2006, 09:09:59 wysłana przez ayrsen »

luke

• Gość
Ząbkowanie opon
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2005, 19:46:32 »
amorki po 70 tys buhaha skad tacy ludzie sie biora  :o ;D ;D
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2006, 09:10:29 wysłana przez ayrsen »

T.N.

• Gość
Ząbkowanie opon
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2005, 22:20:15 »
Temat ząbkowania tylnych opon to chyba jest bardziej skomplikowana sprawa - skarżą się na to właściciele wielu nowych samochodów, zarówno z zawieszeniem na belce skrętnej, jak i multilink - jeszcze nie wiem, w czym problem, może to kwestia dużej zbieżności tylnych kół (dla poprawienia zachowania tyłu podczas hamowania) i ich sporego pochylenia, może też nowe opony są winne (materiały? - jedno poprawią, co innego spierniczą, albo bieżnik? - dobrze jeździ, ale łatwo ulega ząbkowaniu, a może konstrukcja wewnętrzna opony?). Oczywiście walnięte amorki to klasyczny przypadek, jednak ja na moich oryginałach dojeździłem 190 tys. (chociaż fakt, że nie bujało jeszcze tyłem :) )* i ząbkowania nie miałem na 3 kompletach opon, a po wymianie na nowe (KYB) - pojawiło się, ale tylko w zimówce i tylko po jednej stronie. Z letnimi i starym kompletem zimówek nic się nie działo. Oponiarz w każdym razie twierdzi, że bardzo często widzi lekko schodkujące opony już po kilku-kilkunastu tysiącach przebiegu - różne auta, w różnym wieku, różne gumy.

* swoją drogą ewenement - oryginalne amorki w megance wytrzymały taki dystans i to wcale nieźle, a zaczęły na dobre padać dopiero jak im zrobiłem półroczny crash-test na 3-km drodze dojazdowej do nowego domu. Nieco później poszedł jeden sworzeń kulisty (drugi wciąż działa, mam 249tys. km) i tuleje wahaczy. Końcłwki drążków od nowości nie zmieniane. Za to gumki stabilizatora wytrzymują kilka tysięcy z trudem.
T.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2006, 09:12:44 wysłana przez ayrsen »

blackninja

• Gość
z±bkowanie opon
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2005, 23:22:17 »
ZACHARY   dwa komplety?

ZACHARY

• Gość
z±bkowanie opon
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2005, 00:11:29 »
Cytat: luke
amorki po 70 tys buhaha skad tacy ludzie sie biora  :o ;D ;D

A co w tym dziwnego? Wszystko zależy od tego jak auto jest użytkowane. Można "zabić" amortyzatory znacznie wcześniej niż 70k km.

Cytat: blackninja
ZACHARY   dwa komplety?

Co, dwa komplety? Miałem na myśli opony letnie, chyba że większość wspomnianego przebiegu samochód pokonał na oponach zimowych.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2006, 09:13:46 wysłana przez ayrsen »

Adasko

• Gość
Ząbkowanie opon
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwietnia 2005, 11:58:16 »
Witam

Z autopsji w firmie - dwa Mondeo kombi i w obydwu wyząbkowane tylne opony.

Ze serwisu - przy jeździe nieobciążonym samochodem zmienne naciski na oponę (wynikające z konstrukcji zawieszenia, ktłre zaprojektowane na komfort, tłumienie drgań, minimalizacja hałasu itp.) w miejscu jej styku z drogą powodują nierównomierne zużycie opon tz. ząbkowanie. Równiez złe ciśnienie w oponach, stan amortyzatorłw , jakość drogi i styl jazdy kierowcy mogą wpływać na nierównomierne zużycie opon.

To sum up - w nowych samochodach zawieszenie zapewnia duży komfort i bezpieczeństwo, ale doprowadza do ząbkowania :(

pozd
Adaśko
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2006, 09:15:24 wysłana przez ayrsen »

blackninja

• Gość
Odp: Ząbkowanie opon
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lipca 2006, 10:11:03 »
Kupiłem teraz nowe letnie :) przy 130tysiach. Dunlop SP9000, wyząbkowały się szybciej od michałów ale jest większa frajda z jazdy, nie trzeba hamować tak jak normalnie przed zakrętami  8)
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2006, 09:15:45 wysłana przez ayrsen »

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2006, 23:02:16 »
A ja się od dwóch tygodni zastanawiam co mi tak koła wyją w Stilo. A fakt, że facio w warsztacie mówił, że lekko wyząbkowane... Przebieg 60 kkm, Dunlop. Dzwięk tak donośny, że umówiłem się na sprawdzenie łożysk. Pozdr.

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipca 2006, 10:02:17 »
Opony na 100%, to właśnie od tych ząbków, jak nie masz kierunkowych to pomoże przełożenie tak żeby kręciły sie w druga stronę w czasie jazdy, ten myczek trochę pomoże ale efekt nie zginie.

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipca 2006, 10:11:49 »
W większości przypadków za ząbkowanie opon odpowiadają zużyte amortyzatory. Dopompuj powietrza do kół wg instrukcji, zrób test amorkom na trzepaczce i zobaczysz co jest grane. Mi właśnie wylały trzy z czterech, a na przeglądzie około 8tkm temu miały sprawność od 55-68%. Ząbków w zasadzie jeszcze nie ma (no może mają poniżej milimetra, ale jak amorki są całkiem padnięte, ro opony zajeździsz za 20tkm.. Teraz nowe leżą już w bagażniku i czekają na wymianę, to jest i tak tańsze i bezpieczniejsze rozwiązanie niż wymiana opon co dwa lata.

blackninja

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipca 2006, 10:25:44 »
Amory są sprawne , ciśnienie sprawdzone.

giepe

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Lipca 2006, 18:43:52 »
Witam,

czy ktoś z kolegów, którzy cierpią na ząbkowanie opon mógłby zrobić zdjęcie (o ile w ogóle jest szansa zobaczyć to zjawisko na fotografii) takich opon?

Proszę o to tak poznawczo. Próbowałem szukać zdjęć poprzez google -- niestety mimo sporej liczby wypowiedzi mówiących o tym problemie w różnych markach samochodów nigdzie nie natknąłem się na ilustracyjne zdjęcia.

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam
Grzesiek

lukrobax

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Października 2006, 10:33:49 »
czy ktoś z kolegów, którzy cierpią na ząbkowanie opon mógłby zrobić zdjęcie (o ile w ogóle jest szansa zobaczyć to zjawisko na fotografii) takich opon?

Proszę o to tak poznawczo. Próbowałem szukać zdjęć poprzez google -- niestety mimo sporej liczby wypowiedzi mówiących o tym problemie w różnych markach samochodów nigdzie nie natknąłem się na ilustracyjne zdjęcia.

Jeśli nie zdjęcie, to czy chociaż ktoś mógł by opisać jak wygąda wyząbkowana opona? Na czym dokładnie polega problem?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl