Sprawdzenie zawieszenia bez stacji diagnostycznej (bez szarpaków) wykonuje następująco:
1. WSZYSTKIE niepotrzebne rzeczy wyciągam z auta tzn. monety, luźne śrubki, podnośnik, zapasowe żarówki, jakiekolwiek narzędzia, jakieś grube książki, smartfony...no długo bym wymieniał....w skrócie wszystko co nie "pracuje" w (oraz z) samochodzie należy wyjąć.
2. Najpierw bujam na boki chwytając za słupek B, potem za nadkola.
3. Bujanie wzdłużne – otwieram bagażnik i chwytam na próg bagażnika i bujam z całej siły. U mnie skrzypiały sprężyny – popsikałem środkiem penetrującym do gum i do metalu i cisza od kilknastu miesięcy.
4. Podnieść auto do góry podnosnikiem albo wjechać jedną stroną auta na wysoki (i szeroki dla opon) krawęźnik i wejść pod auto.
5. Dokładne sprawdzenie polega na bezpośrednim poruszaniu (nie uderzaniu) w elementy zawieszenia np. długim i grubym śrubokrętem lub łomem. Poruszamy i mocujemy się tak aby nie uszkodzić gumowych tulei. Ruszamy poprzecznie i podłużne nie używając zbyt dużej siły (z wyczuciem ale też nie z lekkością np. 5 Nm ;-)).
6. Sprawdzamy wszystkie elementy zawieszenie jak również OSŁONY (wydechu, tarcz hamulcowych i inne). U mnie poluzowała się osłona tarczy hamulcowej i po przymocowaniu jest ok.
7. Sprawdzamy wszystkie widoczne brackety (mocowania innych komponentów) np. bracket do mocowania końcowego tłumika.
8. Górne łożyska amortyzatorów osi przedniej sprawdzamy podczas skręcania kołem kierowcy. Nie uderzamy młotkami (nawet gumowymi) w osłonę tłoczyska amorka !
Sprawdzanie zawieszenia na stacji diagnostycznej:
Punkty 1-3, 5-8 jak wyżej + szarpaki
Szarpaki muszą umożliwiać szybkie przemieszczenie koła w płaszczyźnie poprzecznej i wzdłużnej auta. Na wielu stacjach szarpaki są już stare (wyrobione) i przemieszczenie jest zbyt wolne i zbyt małe.
Co ważne: podczas sprawdzania szarpakami, diagnosta (lub użytkownik auta) POWINIEŃ złapać ręką za „przemieszczany” element zawieszenia i czuć stukanie, które NIE zawsze słychać i nie zawsze widać luzy gołym okiem !
Mam nadzieję że powyższa instrukcja będzie pomocna nie tylko dla opisywanego w temacie problemu…lecz także podczas sprawdzania zawieszenia auta przed zakupem.
Niech Wam dobry Bóg błogosławi !
Pozdr.
J.