witam wszystkich forumo-priusowiczów.
Użytkuję priusa plusa od 5 lat (nalatane 300 tys.- bezproblemowo) - jednak ostatnio pojawił się problem poruszany w tym wątku (uprzedzając- przeczytałem cały 3 razy). na razie nie interesuje mnie zaślepianie EGRu ale mam pytanie:
CZY jeżeli auto ma znane objawy - telepie się na wolnych obrotach, KOPCI CZASAMI parą wodną- czasami czuć płynem, nie dymi z oleju - choć oleju jednak trochę ubywa, pod korkiem oleju nie ma majonezu, moc chyba ok, nie świeci się check, chodzi równo na obrotach podczas jazdy, silnik suchy, nic nie kapie,
ALE !!! UBYWA TROCHE PŁYNU - spada głównie po odkręceniu korka i potem musiałem dolewać za każdym razem, przy teście na obecność dwutlenku w zbiorniczku na wolnych obrotach nic, ale po minucie na obrotach wyższych TESTER ZMIENIŁ KOLOR I POJAWIŁY SIĘ BĄBELKI,
CZY TO MOŻE BYĆ PROBLEM EGRu ? czy raczej uszczelka pod głowicą ?
DODAM, ŻE kumpel magik wyczyścił kompletnie zakoksowaną chłodniczkę EGR - ale chyba tylko chłodniczkę, bez czyszczenia innych elementów - rurek, zaworka i kolektora. Jej szczelność sprawdził dmuchajac powietrzem i nic nie stwierdził, wymienione świece i filtry.
wiec pytam sie jeszcze raz - czy dalej brnąć w dokładne czyszczenie całego zestawu EGR ( kupię na wszelki wypadek drugą chłodniczkę) czy objawy (płynu) jednoznacznie wskazują na uszczelkę pod głowicą ?
Liczę na waszą pomoc - nie jestem mechanikiem tylko chcę ograniczać niepotrzebne koszty i pomóc mechanikowi w diagnozie. Od czegoś musi zacząć.
NIE INTERESUJE MNIE TEMAT ZASLEPIENIA - NARAZIE