Autor Wątek: Czyszczenie kolektora dolotowego i rurki od zaworu EGR .  (Przeczytany 69188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RIBBONO

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PRIUS 3
Odp: Czyszczenie kolektora dolotowego i rurki od zaworu EGR .
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Kwietnia 2023, 21:23:59 »
zaślepilem egr  nastapiła poprawa, nie mam  szarpania silnika Narazie zrobiłem zbyt mało kilimetrów żeby to ocenic.Muszę  wyczyscic kolektor i wowczas bede mógł cos wiecej napisac.Pewne jesto że ten cały sysem egr w priusie przy większym przebiegu jest  ZMORĄ.Walcze z tym od kilku miesiecy.Na forum   amerykanskim  przeczytałem że kolektor w priusie  3  po liftingu został zmodyfikowny   żeby uniknąc  takich problemów.

Offline stmara

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 13 Listopada 2023, 21:12:57 »
witam wszystkich forumo-priusowiczów.

Użytkuję priusa plusa od 5 lat (nalatane 300 tys.- bezproblemowo) - jednak ostatnio pojawił się problem poruszany w tym wątku (uprzedzając- przeczytałem cały 3 razy). na razie nie interesuje mnie zaślepianie EGRu ale mam pytanie:
CZY jeżeli auto ma znane objawy - telepie się na wolnych obrotach, KOPCI CZASAMI parą wodną- czasami czuć płynem, nie dymi z oleju - choć oleju jednak trochę ubywa, pod korkiem oleju nie ma majonezu, moc chyba ok, nie świeci się check, chodzi równo na obrotach podczas jazdy, silnik suchy, nic nie kapie,
ALE !!! UBYWA TROCHE PŁYNU  - spada głównie po odkręceniu korka i potem musiałem dolewać za każdym razem, przy teście na obecność dwutlenku w zbiorniczku na wolnych obrotach nic, ale po minucie na obrotach wyższych TESTER ZMIENIŁ KOLOR I POJAWIŁY SIĘ BĄBELKI,
CZY TO MOŻE BYĆ PROBLEM EGRu ? czy raczej uszczelka pod głowicą ?
DODAM, ŻE kumpel magik wyczyścił kompletnie zakoksowaną chłodniczkę EGR - ale chyba tylko chłodniczkę, bez czyszczenia innych elementów - rurek, zaworka i kolektora. Jej szczelność sprawdził dmuchajac powietrzem i nic nie stwierdził, wymienione świece i filtry.
wiec pytam sie jeszcze raz - czy dalej brnąć w dokładne czyszczenie całego zestawu EGR ( kupię na wszelki wypadek drugą chłodniczkę) czy objawy (płynu) jednoznacznie wskazują na uszczelkę pod głowicą ?
Liczę na waszą pomoc - nie jestem mechanikiem tylko chcę ograniczać niepotrzebne koszty i pomóc mechanikowi w diagnozie. Od czegoś musi zacząć.
NIE INTERESUJE MNIE TEMAT ZASLEPIENIA - NARAZIE :)
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2023, 21:33:43 wysłana przez stmara »

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #107 dnia: 13 Listopada 2023, 21:32:21 »
Uszczelka
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Prius IV
« Odpowiedź #108 dnia: 24 Listopada 2023, 01:53:08 »
Witam. Zanim zabierzesz się za uszczelkę pod głowica możesz zrobić jeszcze jedna rzecz. W układzie wydechowym jest wymiennik ciepła (Heat exchanger). Znajdziesz go za pierwszym katalizatorem. Pozdlaczone są do niego dwa przewody gumowe z płynem chłodniczym. Zrób cos takiego jak na filmiku
https://youtube.com/shorts/3tLLHd77078?si=FcP7ofbnNHEahqlc
Jeżeli masz tam wyciek to będziesz czul zapach płyny w spalinach. W tym miejscu mogą dostawać się spaliny do płynu dlatego masz pozytywny wynik na obecność CO2 w płynie.
Przy tym przebiegu obstawiam ze masz walnięta uszczelkę ale możesz sprobować zrobić taki zabieg i zaślepić EGR. Jeżdżę Priusem IV gen i Heat exchanger mam walnięty niestety.
Jezeli zdecydujesz się na wymianę uszczelki to niestety ale musisz wymienić tez pierścienie. Dobra opcja jest tez przeprogramowanie pompy wody.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2023, 02:04:00 wysłana przez Pawadam »

Offline Waldemaro

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius Plus
« Odpowiedź #109 dnia: 24 Listopada 2023, 14:04:13 »
Witam . Co to jest : opcja przeprogramowania pompy ?

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 26 Listopada 2023, 03:10:02 »
Witam. Programują ECU silnika tak, ze pompa wody pracuje jakaś chwile po wyłączeniu silnika spalinowego utrzymując możliwie długo ta sama temperature płynu w układzie. Wymyślili taka akcje twierdząc ze szybkie i częste spadki i wzrosty temp silnika powodują odkształcanie głowicy przez ,niby, rozszczelnienie pomiędzy 1 a 2 cylindrem. Nie robiłem tego nigdy wiec to tylko taka ciekawostka która przeczytałem na priuschat.

Offline Waldemaro

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius Plus
« Odpowiedź #111 dnia: 26 Listopada 2023, 08:35:18 »
Dzięki za informacje .

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #112 dnia: 26 Listopada 2023, 12:01:56 »
Sciema
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline stmara

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Listopada 2023, 19:11:41 »
Jeżeli masz tam wyciek to będziesz czul zapach płyny w spalinach. W tym miejscu mogą dostawać się spaliny do płynu dlatego masz pozytywny wynik na obecność CO2 w płynie.

Czy przy tym defekcie było by telepanie silnika ? Jak naprawić taki wyciek - wystarczy wymienić przewody czy coś jest tam jeszcze ukryte ?

Podejrzewam jednak uszczelkę. Wyczyściłem EGR (przyłożyłem się )- zawór, rurkę i kolektor - chlodniczka wymieniona i wyczyszczona a dalej telepie.
Jaki może być koszt wymiany uszczelki przy najgorszych założeniach że krzywa głowica, mikro pęknięcia itp. ? + Pierścienie. Mogą być jakieś niespodzianki i utrudnienia czy raczej standardowa naprawa ?
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2023, 19:14:17 wysłana przez stmara »

Offline Pawadam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Listopada 2023, 23:06:34 »
Witam.
Ja bym na Twoim miejscu tak nie panikował. Jeżeli masz w planie jeździć dłużej tym samochodem to trzeba zrobić generalny remont silnika lub kupić sam słupek (blok i głowica) z samochodu z małym przebiegiem. Ta opacja wydaje się być najtańsza pod warunkiem że trafisz dobry. Ja tak zrobiłem i samochód śmigał bez problemów. Na Twoim miejscu poszukałbym słupka bo znaleźć majstra który porządnie wyremontuje silnik to że świeca szukać, a jak już znajdziesz to cena będzie na pewno wysoka. Pytaj ludzi na forum, może ktoś z Twojej okolicy robił już taką akcje i da namiary na sprawdzony warsztat. Pozdrawiam i powodzenia.

Offline kostasik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 TS
« Odpowiedź #115 dnia: 13 Lutego 2026, 13:34:12 »
Witam, chcę kupić używany komplet zawór egr + chłodniczka  i mam pytanie czy do Aurisa II hybrid pasuje komplet z chr/corolla e21 o nr chlodniczki 25601-0T010-A
nr egr 25620-37140
Wiem ze Aurisa ma inne nr oem ale jest wieksze prawdopodobieństwo ze taki komplet z chr bedzie w lepszym stanie. Cena tez fajna. Proszę o poradę.

Offline kostasik

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21 TS
« Odpowiedź #116 dnia: 17 Lutego 2026, 08:36:05 »
Dobra - już wiem że nie pasuje. Chciałem mieć uszykowany "czysty" zestaw na podmianke, żeby było  szybciej. Na ten moment jeżdżę z odpieta wtyczka egr. I czasem szarpnie przy odpalaniu spaliny jak ogrzewanie chodzi. Ciekawe.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #117 dnia: 17 Lutego 2026, 11:54:57 »
Trzy lata jeździłem z odpiętą wtyczką. Zapinałem ją tylko jadąc na badanie techniczne aby check nie świecił. Po nagrzaniu silnika kiedy EGR zaczynał pracować zaczynało się szarpanie więc odpinałem wtyczkę jednak po trzecim badaniu technicznym mimo podpiętej wtyczki szarpanie nie powróciło i tak jest do dziś czyli od dwóch lat spokój. Samo sie raczej nie naprawiło ale szarpania nie ma, check nie świeci. Taka ciekawostka.

Offline Michał_Sanok

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris III hybri
« Odpowiedź #118 dnia: 17 Marca 2026, 13:30:16 »
Witam. Ktoś podpowie jak się zabrać do czyszczenia dolotu, EGR i chlodniczki w tym silniku, Yaris III 2012r 1.5 hybrid 55KW?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl