Autor Wątek: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy  (Przeczytany 84593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline siubuk

• Toyot Leżący
  • *
Odp: [Auris II FL] Silnik 1,6 132 Km-technika jazdy
« Odpowiedź #105 dnia: 29 Sierpnia 2016, 18:58:30 »
Twierdzenie, że Auris 1.6 "nie jedzie" przy redukcji biegów (o 2 biegi sic!), świadczy wg mnie tylko o tym, że nie umiesz nim jeździć.
Potwierdzam!!!! Nie wiem kompletnie o co chodzi z tym "1.6 nie jedzie", nie jedzie w dolnym zakresie. Jaki to problem zredukować do 4 czy 3-ki wkręcić na chwilę na 5-6 tys. wyprzedzić co trzeba i dalej jechać z obrotami 3,5-4 tys. Przecież wyprzedzanie nie trwa 15 minut tylko kilka-kilkanaście sekund. Trzeba zrozumieć, że taka jest charakterystyka tego silnika. Chcesz jechać oszczędnie, traci na tym dynamika. Chcesz jechać dynamicznie wciskasz pedał, trzymasz i jest dobrze. Tydzień temu zrobiłem pierwszą trasę autostradową do Międzyrzecza (za Poznań). Starałem się trzymać "trochę" ;-) powyżej licznikowego 140 (obroty trochę mniej niż 4 tys. na 6 biegu). Gdy trzeba było zwolnić do 120, zwalniałem, później redukcja 5 lub 4-kę dobicie do przelotowej i szóstka "140" ;-). Spalanie 9.1 l. Coś za coś. Ludzie nauczcie się używać tego silnika i koniec z biadoleniem. Te silniki nie popsują się od obrotów, nie ma się czego bać :-). Nie, nie jest to firmówka, tylko moje prywatne autko o które dbam i nie uważam, że wysokimi obrotami je katuję, wszystko w granicy rozsądku. Wcześniej zrobione 200 tys. corollą 1.4 VVt-i, traktowane tak samo, zero problemów. Skodą też jeździłem 4 lata 1.6 (102 KM), kompletnie ten silnik mi nie odpowiadał, kompletny brak góry w obrotach. Wiadomo, 200 KM było by lepsze ale wszystkim można pojechać bez zawalania drogi :-). Ja jestem bardzo zadowolony, silnik kupiony z pełną premedytacją, nie chciałem żadnych dieseli i benzyn "turbinowych". Jeszcze dodam, że brat ma ten sam silnik w Avensis i nigdy nie mówił, że ma jakieś problemy, żeby na autostradzie poruszać się lewym pasem ;-).

ale kazdy sie boi wcisnac pedal do konca. nie wiem jak jest u was bo mam automat i wedlug mnie wcale tak zle nie jezdzi. moze nie wiecie ale pedal gazu przynajmniej u mnie ma dwa stopnie. mocniej docisniesz oboroty w sekunde robie sie 6 tys i auto jedzie. nawet z pakiem ciezkim na dachu jedzie calkiem niezle i 4-oma osob na pokladzie. fakt pali i ma kiepski star ale jak sie rozchusta mozna pojechac. zanim kupilo sie samocohod trzeba bylo wziac sobie na testy ten sam model. 

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: 29 Sierpnia 2016, 19:58:27 »
Czy wy, krytycy silnika 1,6 Valvematic naprawdę wydaliście kilkadziesiąt tysięcy złotych ot tak bez sprawdzenia tego co kupujecie. Przecież powszechnie wiadomym jest, że tego typu silnik z założenia nie będzie miał takich osiągów (przyśpieszenia) jak silnik z turbosprężarką, nieważne benzynowy czy diesel. Nie rozumiem tego narzekania. Chciało się zaoszczędzić kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy zł. więc teraz możecie narzekać tylko na siebie a nie na silnik. Ja przed zakupem pojeździłem Aurisami 2.0 D4D (1,4 zupełnie nie brałem pod uwagę), hybrydą i 1,6 Valvematic.   Oczywiście, że te 2 pierwsze były znacznie bardziej dynamiczne, ale jeżeli miałbym wydać ponad 90 tyś na samochód to nie był by to z pewnością Auris. Dlatego wybrałem 1,6 i jak dotąd nie mam powodu do narzekań.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #107 dnia: 29 Sierpnia 2016, 20:36:09 »
Przecież powszechnie wiadomym jest, że tego typu silnik z założenia nie będzie miał takich osiągów (przyśpieszenia) jak silnik z turbosprężarką, nieważne benzynowy czy diesel.

Wcale nie wypada źle na tle konkurencji o podobnych mocach.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 29 Sierpnia 2016, 21:15:17 »
Przyciśnijcie trochę pedał w valvematicu i 1.4 D4D nie ma szans (12.5 s do setki - przecież to wieczność). Tam gdzie na obrotomierzu 1.4 się kończy 1.6 zaczyna żyć. Jeśli ktoś chce benzyną bez turbo jeździć tak ja dieslem to powodzenia, już wiem dlaczego takie korki na autostradach ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #109 dnia: 29 Sierpnia 2016, 21:39:31 »
Jak bym mial wybierac pomiedzy valve a d4d to bym wybrał hybryde ;)
I to jest bardzo dobra koncepcja  :good:

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Sierpnia 2016, 21:54:27 »
Jak bym mial wybierac pomiedzy valve a d4d to bym wybrał hybryde I to jest bardzo dobra koncepcja   
Też się zastanawiałem nad takim wyborem, odstraszyła mnie prędkość maksymalna 175 km/h. Da się tym jechać na autostradzie oczywiście niemieckiej non stop licznikowe np. 170 km/h czy to już zażynanie samochodu?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Sierpnia 2016, 22:51:00 »
Jak bym mial wybierac pomiedzy valve a d4d to bym wybrał hybryde I to jest bardzo dobra koncepcja   
Też się zastanawiałem nad takim wyborem, odstraszyła mnie prędkość maksymalna 175 km/h. Da się tym jechać na autostradzie oczywiście niemieckiej non stop licznikowe np. 170 km/h czy to już zażynanie samochodu?

Bez problemu się rozpędza do takiej prędkości, natomiast do utrzymywania na stałe dla mnie to jest to już trochę niekomfortowo, zwłaszcza w kombi, które jest bardziej czułe na podmuchy.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Sierpnia 2016, 22:56:54 »
.... Da się tym jechać na autostradzie oczywiście niemieckiej non stop licznikowe np. 170 km/h czy to już zażynanie samochodu?
Każde urządzenie techniczne użytkowane regularnie na granicy swoich parametrów ma obniżoną żywotność i niezawodność. Nikt rozsądny Ci tu nie poda o ile, bo tego nie robi się metodą trzepania z rękawa. Konstruktorzy zwykle starają się zastosować margines bezpieczeństwa (np. poprzez "odcięcie" silnika), ale marketingowcy chcą się chwalić najlepszymi parametrami. Reszta zależy od użytkownika - patrz pierwsze zdanie. Na autostradzie w zasadzie napęd jest tylko spalinowy - 99 KM max, to tyle co w benzynie 1,33, szybkość maksymalna też ta sama. Jednak w hybrydzie silnik jest mniej wysilony, bo ma 1,8 l. Mimo to raczej wróć do pierwszego zdania, będziesz lepiej spał. Myślę, że nie powinieneś przekraczać 140 km/h, to jakieś 80% maksimum, powinno być bezpieczne.
Hybrydy nie mam, ale to są problemy ogólnotechniczne - zwykle wszędzie takie same.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Sierpnia 2016, 22:57:26 »
Bez problemu się rozpędza do takiej prędkości, natomiast do utrzymywania na stałe dla mnie to jest to już trochę niekomfortowo, zwłaszcza w kombi, które jest bardziej czułe na podmuchy.

Dzięki.
Muszę przyznać, że w moim hb nie mam problemów z podmuchami, sam się zdziwiłem, że jest tak dobrze lub jeszcze nie trafiłem na podmuchy na autostradzie.
Z minusów to chyba tylko straszny szum z okolic słupka A, nie słychać silnika tylko ten szum. Wydaje mi się ale może to subiektywne odczucie, że w corolli i octavii nie słyszałem tego. Tam było słychać silnik. Ciężko się odnieść tak naprawdę.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Sierpnia 2016, 23:03:15 »
Dzięki KoMarek. Ja też tylko teoretycznie pytałem. Bardzo logiczna odpowiedź.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Sierpnia 2016, 08:15:43 »
Panowie. Ktoś wyżej napisał że spalił oszczędnie jadąc 4,8L/100km to nadziwić sie nie mogę. A czy to była trasa na rozgrzanym silniku i tylko ze wzniesienia ? Absolutnie nie  mogę uwierzyć w takie spalanie tym silnikiem. Mi się udało w 2 osoby przy prędkościach 80-100km/h ustanowić licznikiowe 5,8 czyli spod dystrybutora wyszło 6,2L/100km. Nie wiem może mój ma tak fatalny wsp. oporu powietrza że jest różnica między tym Aurisem 2. W każdym razie dla mnie wynik nie do osiągnięcia .
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2016, 08:20:31 wysłana przez Thing »

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Sierpnia 2016, 08:23:04 »
Czytając wypowiedzi niektórych malkontentów o tym jak Auris 1,6 Valvematic "nie jedzie", "tym się nie da wyprzedzać" "to muł" itd zastanawiam się czy rozmawiamy o tym samym samochodzie. Mi jakoś często i to bez wielkiego żyłowania silnika udaje się wyprzedzać wszelkiej marki pojazdy rodem z Niemiec, Czech, Francji i innych narodowości. Wiele z nich nosi dumne napisy TDi TSI i inne TD coś tam. Wyprzedzanie Tirów również nigdy nie powoduje jakichś specjalnych emocji.

Offline Gerry_29

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 30 Sierpnia 2016, 09:07:50 »
Mam wrażenie, że Ci którzy narzekają na dynamikę silnika 1.6 valve ulegają subiektywnym odczuciom które w silnikach diesla daje turbina podczas przyśpieszania. Benzyna - może nie przyśpiesza w subiektywnym odczuciu jakoś spektakularnie, ale to robi, diesel przyśpiesza odczuwalnie ale przez krótki czas. Sam przesiadłem się z 1.4 D4D (Corolla) na 1.6 valve i brakuje mi tego uczucia "odjazdu", ale benzyna 1.6, mimo że nie czuć, to naprawdę przyśpiesza  :-)
Corolla 1.4 D4D (Terra) -> Auris 1.6 Valve (Premium)

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 30 Sierpnia 2016, 09:15:28 »
U mnie jedyne co mi przeszkadza to wrażenia pasażerów jak przy 80km/h wrzucam 3 bieg mam 4 tys obrotów i wyprzedzam to wszyscy się łapią czego się da w aucie bo tak "zapieprzam". A tak naprawdę szału nie ma.
Wymagania macie za duże - to jest zwykłe 1.6 w ciężkim aucie, silnik nie do tego samochodu. Co nie zmienia faktu, że jakoś wszelakiej maści drogami 170 tys km udało mi się zrobić i nie narzekałem.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 30 Sierpnia 2016, 10:12:27 »
MarekW2
Ja kiedyś z ciekawości na trasie próbowałem dotrzymać kroku Golfowi 1.2TSi czyli 105KM. Niestety silnik kręcony wysoko (także nie gadać mi tu że nie potrafię jeździć moim wozem) co się zdało na nic. Golf powoli mi odjeżdżał. Powiem Ci apropos tych dumnych TDi. Spróbuj dotrzymać kroku takiemu Audi A4 131KM. Powiem Ci tak. Na trasie zbiera się to lepiej z 4 osobami na pokładzie i pełnym bagażnikiem niż Auris z jednym chuderlakiem na pokładzie. W kilka chwil mieliśmy na liczniku 230 km/h. Po tej trasie sobie uswiadomiłem jak przyjemnie można podróżować cały czas na szóstym biegu bez żadnych redukcji. Dlatego od jakiegoś dłuższego czasu Aurisem już nie wybieram się na trasy. Za wolny i za słaby po prostu.
Jarod ja mam podobny efekt u siebie. Jak zapieprzałem 150 km/h Aurisem to mi krzyczą że zapieprzam. Jak jadę drugim moim wozidłem 180km/h to nic nikomu nie przeszkadza, bo po prostu czują się bezpieczniej pasażerowie, silnik tak nie wyje choc juz go słychać.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2016, 10:48:37 wysłana przez Thing »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl