Autor Wątek: Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)  (Przeczytany 63354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

arkady2222

• Gość
Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)
« dnia: 08 Lipca 2004, 15:16:18 »
Może ostatnio trochędużo pytam,ale jeżdżęmoją Cariną dopiero 2 tygodnie więc niektóre pytania rodzą siędopiero podczas użytkowania. A mianowicie. Mam to szczęście posiadać Toyotęz klimą, jednak wedłóg mnie nie działa ona tak jak powinna.Mówiąc krótko, za słabo chłodzi.A oto przykład. Podczas 20 min. jazdy w nagrzanym samochodzie z włączoną klimatyzacją, przy temp.zewn. 26 stopni prawie wcale sięnie odczówa chłodu w samochodzie. Jest co prawda trochęchłodniejsze powietrze,ale nie jest to chłód zwalający z nóg. Czy tak powinna działać klimatyzacja ? wydaje mi się, że powinna chłodzić trochęlepiej. Jakie jest wasze zdanie, a może macie jakieś podpowiedzi ? Pozdrawiam... :?:  :?:  :?:

qlkaprzem

• Gość
Odp: Co z klimatyzacją w Carinie E? (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipca 2004, 16:07:10 »
niestety  :oops: - że sam od niedawna jestem właścicielem Toyoty również z klimą nic ci nie podpowiem, ale ja odnoszępodobne wrażenie w swojej Toyocie tak jakby za słabo chłodziło szczególnie że ostatnio jeździłem Peugeotem 406 kumpla też 7 latkiem i u niego klima chodzi jak ta lala  :athunbsup
dopisujęsięwięc również do twojego pytania może ktos wie coś więcej :anarty  :anarty

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipca 2004, 16:10:48 »
Kolega miał to samo w Carinie E, pojechał do warsztatu, gdzie dolali mu 200 ml gazu chłodzącego do klimy za ponad 150 zł i teraz chłodzi aż miło.

qlkaprzem

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2004, 16:13:59 »
Cytat: Jackal
Kolega miał to samo w Carinie E, pojechał do warsztatu, gdzie dolali mu 200 ml gazu chłodzącego do klimy za ponad 150 zł i teraz chłodzi aż miło.

dzięki Jackal tak myślałem bo podobnie ma mój koleś w swojej Toyocie ale czy przypadkiem instalacja nie puszcza???????

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2004, 16:26:11 »
Drobne nieszczelności w starzejących sięelementach gumowych - nie do uniknięcia.

Cała klima w Carinie ma 700 ml pod dużym ciśnieniem, przez nieszczelności spada ciśnienie i ubywa płynu.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2004, 19:38:04 »
Cytat: qlkaprzem
dzięki Jackal tak myślałem bo podobnie ma mój koleś w swojej Toyocie ale czy przypadkiem instalacja nie puszcza???????

Aby to sprawdzić, goście w zakładzie powinni napełnić klimęczynnikiem z dodatkiem barwnika fluorescencyjnego. (uff.. co za słowo) Wtedy każdy wyciek widać jak na dłoni i wiesz co masz.
A nie wie ktoś przypadkiem ile oleju powinno wejść do klimy w Carinie E ?
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2004, 20:21:51 »
Ja słyszałem,że można także przeczyścić klimatyzację. Na czym dokładnie to polega ?

Ambrozy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipca 2004, 04:14:45 »
mozna zakupic preparat do czyszenia
klimatyzacji samochodowych.Wstrzykuje sie (pianke?) do obiegu klimy ... pianka ma na celu usówanie np grzybków :D .... koszt niewielki :anarty

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lipca 2004, 09:50:43 »
wystarczy dolać preparacik dostepny w pralktycznie każdym warszt6acie i odrazu będzie chłodziło lepiej, pamiętajcie o uzywaniu klimy z głową mam tu na myśli m.in. aby nie wyłączać klimy równocześnie z gaszeniem auta-lecz wyłączać ją te min. 2min. przed zgaszeniem autka(no chyba że ktoś lubi zapach grzybków  :lol:  ) co do profesjonalnego wyczyszczenia klimy to nadal to trochęgrubszego grosza kosztuje(mówięo kompletnym wyczyszczeniu)

navigator

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lipca 2004, 10:50:20 »
Ja przy zakupie swojej Carinki tez mialem duze ALE co do dzialania klimy. Pojechalismy ze sprzedajacym do warsztaciku gdzie tymi sprawami sie zajmuja i oni : 1. Przeczyscili cały uklad, 2. sprawdzili szczelność układu (tak jak napisał Perzan), 3. napełnili układ czynnikiem chlodzącym wraz z olejem smarujacym. Temperatura nawiewu zimnym powietrzem ze srodkowych nawiewów była 6,2 stopnia.
Poza tym wiele sięsłyszy (zresztą jest to prawdą) że klimęnależy co miesiąc załączać na około 5 min, aby system (spreżarka) popracował i sie naoliwił - bez względu na poręroku.
Po drugie przy częstym używaniu należałoby tak co 2 lata zagladnać do warsztatu i napełnić układ (dopełnić).
Słuszna uwaga Cariny GTI o tym aby wcześniej wyłączyć klimę- też to słyszałem oglądając ciekawy program o użytkowaniu klimatyzacji w samochodach. Są i tacy co twierdzą - i mają w tym trochęracji, jeśli ktoś ma czas - że nim załączymy klimę, a dopiero wsiadamy do nagrzanego samochodu (i mamy czas!), przewietrzyć autko z tego gorącego powietrza bo inaczej to nim klima schlodzi wnętrze to już bedzie trzeba wysiadać.

Ja mam natomiast pytanko do użytkowników jak zwiększa sięzużycie paliwka przy załączonej klimie? Jakoś nie miałem okazji przetestować tego u siebie. Ponoć wzrasta zuzycie o 20%. Hmm :question

Ambrozy

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lipca 2004, 10:53:36 »
hmmmm napewno jest wołowatrza...np przy wyprzedzaniu jak jade na klimie to na chwile przed wykonaniem manewru ją wyłączam ....

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipca 2004, 10:57:22 »
przy naszych carinkach jest to rzędu 0.5(trasa)-1.0(miasto) na załączonej klimie więcej sądzęże nie powinno być

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lipca 2004, 11:08:02 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja mam natomiast pytanko do użytkowników jak zwiększa sięzużycie paliwka przy załączonej klimie? Jakoś nie miałem okazji przetestować tego u siebie. Ponoć wzrasta zuzycie o 20%.

20% to przesada, nie sądzężeby u mnie wzrosło o 1 litr, raczej 0,5 litra.
Jeśli masz klimęto nie powinieneś rezygnować z jej używania, z powodu oszczędności. Lepiej jeździć płynniej i nie kręcić mocno silnika. Na klimie bym nie oszczędzał, zwłaszcza na trasie, bo kiedy masz chłodniej w aucie to Twój organizm nie męczy siętak szybko.

navigator

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Lipca 2004, 11:08:31 »
::szczena:: Ambrozy - ty to musisz mieć zabawępodczas jazdy - siup klima on, siup klima off, siup klima on, siup klima off -- :aclap uffffff
A tak na serio - nie spodziewałem sięże Carinka "zasłabnie" przy klimie on :aconfused .
Szczególnie że ty nie masz LPG.
No , no.

Carina GTI: jeśli tak jest to faktycznie nie jest tak źle. :anono

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Lipca 2004, 11:22:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Ambrozy - ty to musisz mieć zabawępodczas jazdy - siup klima on, siup klima off, siup klima on, siup klima off

A jak inaczej? Znam to znam, zwłaszcza jak zapakujękilka osób i bagaż, tylko że ja mam malutki 1.4 ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl