Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #60 dnia: 13 Września 2016, 16:57:25 »
W sumie mam spore doświadczenie w jeździe z przedmin napędem, głównie chodzi mi o to czy warto kusić się na 4x4, czy sobie darować i dalej jeździć z napędem na przednią oś? Oczywiście różnica w cenie, to kolejna wersja wyposażenia. Czy 4x4 daje dużo lepszy komfort prowadzenia np. w szybkich zakrętach?
Czy warto to musi być Twoja decyzja, co wolisz: chocby odrobine większe bezpieczenstwo czy lepsze wyposazenie - wieksze felgi, skóra na siedzeniu, kamery bajery, itp. W moim przypadku decyzja była bardzo krótka.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 13 Września 2016, 18:08:08 »
Problem z 4x4 w tym modelu jest taki, że silnik elektryczny przy ruszeniu załącza się na tyle szybko, że przednie koła i tak na chwilę stracą przyczepność. Miałem kilka czteronapędowych aut z konwencjonalnym napędem - tam po nagłym wciśnięciu gazu zwłoka była na tyle duża, ze tył zdążył się dołączyć na czas.
Subaru z manualną skrzynią to zupełnie inna liga napędu, tam po prostu nie sposób zerwać przyczepności w normalnych warunkach. 4x4 w hybrydzie służy do wyjechania z zaśnieżonego parkingu.
Pewnych cech nie da się pogodzić, lecz jak słusznie zauważył przedmówca, mamy wybór:)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Września 2016, 18:43:18 »
Problem z 4x4 w tym modelu jest taki, że silnik elektryczny przy ruszeniu załącza się na tyle szybko, że przednie koła i tak na chwilę stracą przyczepność.

Raczej nie chodzi o to, że silnik elektryczny napędzający przód załącza się tak szybko, że tył nie nadąża, bo w końcu tylną oś też napędza, i to wyłącznie, silnik elektryczny, który powinien załączyć się natychmiast po otrzymaniu impulsu od sterującej nim elektroniki.

Moim zdaniem przyczyną jest to, że silnik elektryczny w hybrydzie ma bardzo duży moment obrotowy (270 Nm) i to dostępny w pełnym wymiarze od samego dołu obrotomierza. Taka natura silników elektrycznych, w przeciwieństwie do spalinowych, które maksymalny moment osiągają dopiero przy wysokich obrotach. Dlatego łatwo zrywa przyczepność w hybrydach (i samochodach elektrycznych) przy mocnym ruszaniu na śliskim. Opanować można to chyba tylko elektroniką.

Swoją drogą fajnie to Honda rozwiązała w aktualnej generacji CRV, czyli modelu który był zawsze tradycyjnie krytykowany za słaby napęd 4x4. Obecnie tył w CRV zawsze załącza się przy ruszaniu, niezależnie od tego czy przednie koła tracą przyczepność czy nie. Tak powinno być w hybrydowej RAV4, choć pewnie inżynierowie Toyoty byliby w stanie łatwo odpowiedzieć dlaczego tak nie jest ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2016, 18:50:18 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Września 2016, 19:06:43 »
Pewnie dlatego, że priorytetem jest jednak niska emisja..
Natomiast honda w ogóle ignoruje 4x4 - popatrz na testy nowej crv na rolkach. Równie dobrze mogli by zdemontowac ten wał.

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Września 2016, 19:37:37 »
Dzięki za wszystkie opinie i sugestie. Chyba jednak 4x4.  :-)

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 13 Września 2016, 19:40:21 »
Pewnie dlatego, że priorytetem jest jednak niska emisja..
Natomiast honda w ogóle ignoruje 4x4 - popatrz na testy nowej crv na rolkach. Równie dobrze mogli by zdemontowac ten wał.

Testy na rolkach są specyficzne i moim zdaniem nie do końca oddają istotę sprawy. Problemem jest ASR, który natychmiast przyhamowuje koła jak tylko przednia oś traci przyczepność przy ruszaniu. Niektórzy producenci kompletnie nie potrafią tego zgrać z dołączanym napędem 4x4. Podobnie było z Lexusem RX z tego co pamiętam. W realnych warunkach jest jednak trochę inaczej niż na rolkach gdzie koła non stop tracą przyczepność i ASR wariuje. Na śliskim podłożu zasadniczo raz łapiesz przyczepność i wyjeżdzasz zanim ASR narobi bałaganu :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 13 Września 2016, 19:54:27 »
Logika działania systemy powinna być czytelna, szczególnie przy tak niskich prędkościach. Skoro asr hamuje oba przednie koła, moment ma być przekazany na chociaż jedno tylne w sposób skuteczny. Jeśli nie jest, to do pupy..

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 13 Września 2016, 20:44:32 »
W jakim trybie pracy napędu  (ECO, NORMAL, SPORT) było to zrywanie przyczepności przednich kół hybrydy? Rolkami nie ma się co przejmować - to napęd drogowy a nie terenowy gdzie blokady mostów są istotne.

Offline Daro1230

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 13 Września 2016, 22:19:34 »
Jak testowałem Ravkę, to miałem pisk opon w trybie SPORT i trochę się zdziwiłem, ale może to faktycznie sprawa dużego momentu obrotowego dostępnego od razu.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 14 Września 2016, 07:14:33 »
Oraz specyficznych opon z pierwszego montażu. Te Bridgestone Ecopia to opony nastawione na maksymalną oszczędność paliwa, a to niestety wyklucza się z dobrą przyczepnością.

https://www.bridgestonetyres.com.au/ecopia#highway-terrain

http://m.youtube.com/watch?v=NIR4rilKOtM

http://m.youtube.com/watch?v=oMkpHYtZFPQ

http://m.youtube.com/watch?v=StrqRsVppC0
« Ostatnia zmiana: 14 Września 2016, 07:27:52 wysłana przez Milos »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Września 2016, 17:20:03 »
Mam wrażenie że po tych kilku tysiącach kilometrów stały się bardziej przyczepne. Jako nowe faktycznie długo były śliskie, choć gdy jechałem 300km w naprawdę solidnym deszczu było spoko. Moim zdaniem to niezłe gumy do tego auta.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 14 Września 2016, 22:01:25 »
Nie mówię, że są słabe tylko specyficzne. Postawiono w nich na jeden konkretny parametr, a reszta jest raczej przeciętna. Szczególnie droga hamowania nowej Ravki nie zachwyca, choć na ile to kwestia opon okaże się jak ludzie je zaczną zużywać i wymieniać na inne. Stawiam, że trochę dokładają. Nawet w reklamie Bridgestone chwali się jedynie, że nie hamują gorzej niż inne. Trochę to minimalistyczne, zwłaszcza że nie wiadomo jakie to są te inne ;)

Offline bozo

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #72 dnia: 15 Września 2016, 13:09:50 »
odnośnie opon - ja teraz mialem już Yokohamy

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 15 Września 2016, 13:40:17 »
Yokohamy Geolandar wkładali już do Ravki IV gen przed liftem i niestety wyniki hamowania też nie zachwycały - zmierzono coś koło 42 m ze 100 km/h. Ale ogólnie są to opony bardziej nastawione na off-road niż oszczędzanie paliwa. To zostało już zmierzone we wszystkich testach na Bridgestone Ecopia i wyniki poszły w świat ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2016, 13:43:53 wysłana przez Milos »

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 15 Września 2016, 13:45:50 »
Yokohamy Geolandar wkładali już do Ravki IV gen przed liftem i niestety wyniki hamowania też nie zachwycały - zmierzono coś koło 42 m ze 100 km/h.
Nigdy się tym tematem za bardzo nie interesowałem ale czeka mnie zakup zimówek.
Możesz napisać, linka podać, jaki najlepszy rezultat opony mogłyby w tym samochodzi uzyskac? Lub inaczej, jeślio 42m to zły wynik, jaki jest dobry? 39? 30? Nie mam pojecia jak bardzo moze sie to róznic.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl