Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #195 dnia: 27 Października 2016, 17:06:28 »

Dołączam do Twojego pytania także kolejne - czy jest możliwość zamknięcia całego samochodu po wciśnięciu przycisku opuszczania klapy bagażnika? Przyznam szczerze, że to jest troche niedopracowane - klapa się zamyka w swoim tempie i trzeba czekać te pare sekund aby potem zamknąć auto przyciskając drugi przycisk na klapie...

Nie ma takiej możliwości, zwłaszcza że nie zawsze zamykając bagażnik chcielibyśmy jednocześnie zamknąć samochód. Ja w takiej sytuacji, nie chcąc czekać na zamknięcie klapy, zwykle zamykam auto dotykając jednej z klamek w przednich drzwiach kiedy przechodzę obok auta lub z pilota już po odejściu.

Jest taka możliwość, najpierw przyciśnij guzik na pilocie lub klapie od zamykania klapy a potem guzik od zamykania całego samochodu, sprawdzałem działa samochód zamyka drzwi a zarazem zamyka cały samochód

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #196 dnia: 27 Października 2016, 18:31:00 »
Rzeczywiście w trakcie zamykania klapy pilot reaguje na przycisk ryglowania. W kwestii składanych lusterek, patent z fizycznym przyciskiem jest w toyotach tak stary, ze pewnie nie ma możliwości zaprogramowania funkcji auto w sterowniku nadwozia. Zapewne można to zrealizować przy pomocy zewnętrznego sterownika, jednak wówczas w przypadku porannego oblodzenia można uszkodzić mechanizm.
Chyba w późniejszych niż mój egzemplarzach zmienili typ przekaźnika świateł stop - w moim kompletnie nic nie słychać.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 18:34:10 wysłana przez compucar »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #197 dnia: 27 Października 2016, 20:26:11 »
Jest taka możliwość, najpierw przyciśnij guzik na pilocie lub klapie od zamykania klapy a potem guzik od zamykania całego samochodu, sprawdzałem działa samochód zamyka drzwi a zarazem zamyka cały samochód

Super, faktycznie działa. Ten samochód nie przestaje mnie zaskakiwać :)

Ale domykania szyb to chyba jednak nie ma, czy może też ktoś znalazł? ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 21:25:42 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #198 dnia: 27 Października 2016, 22:02:16 »
domykania szyb sie nie da w toyotach zamontować z uwagi iz przednia szyba kierowcy działa płynnie  a pozostałe skokowo tym samym przy założeniu modułu szyba kierowcy podczas domykania zamykała by sie i otwierała cały czas.
Temat przerabiałem w drugiej toyocie yaris i byłe u wielu elektryków z ty tematem

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #199 dnia: 28 Października 2016, 12:25:31 »
Jak przeglądałem dokument homologacyjny RAV4 (MY17) to zauważyłem, że podawane w nim zużycie paliwa jest inne niż to podawane we specyfikacji  (niby norma ta sama). W homologacji jest 5.1/4.9/5.1 w spec. 5.4/5.1/5.2 Czy też tak jest u was?

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #200 dnia: 28 Października 2016, 13:19:05 »
a jakie to ma znaczenie jeśli zużycie paliwa jest inne w rzeczywistości u mnie ok 6,4 w mieście a na trasie ok 7,5 - 8,0 lub nawet więcej na autostradach

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #201 dnia: 28 Października 2016, 13:52:30 »
Pytanie czysto teoretycznie czy ktoś się pomylił czy MY17 ma jakieś optymalizacje w stosunku do poprzedniej wersji. Jak jest w praktyce to się samemu zmierzy.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #202 dnia: 28 Października 2016, 19:54:32 »
Zastanawiam się, co to wam cyka przy wciskaniu hamulca. Światła stop włączane są chyba jednak półprzewodnikiem, zatem raczej to solenoid blokujący wybierak automatu. Niech któryś przyłoży ucho do dźwigni i powciska..

Offline bielec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #203 dnia: 29 Października 2016, 11:05:19 »
"Cyka" to już po otwarciu  samochodu. Wystarczy wejść do auta po otwarciu i słychać wyraznie jakieś przelaczniki. Mnie to zresztą nie orzeszkadza

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #204 dnia: 29 Października 2016, 17:23:59 »
Od dziś w Lidlu są belki poprzeczne na nasze relingi, do dziś tak myślałem. Kupiłem. Niestety jestem rozczarowany, jest nieprawidłowe dopasowanie do przekroju relingu.  Mam siedem dni na zwrot i tak zrobię.
 :-(
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2016, 17:26:15 wysłana przez janulek »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #205 dnia: 29 Października 2016, 18:00:21 »
A z moimi Thule właśnie znajomi pojechali do Szwecji na ryby swoim Foresterem z bardzo dziwnymi relingami. Mocowania belek Thule z gumy wzmacnianej stalowymi linkami są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do każdych relingów. Widzę jednak na stronie Thule, że te belki nie są już dostępne. Są to belki model 869 z systemem mocowania 775.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #206 dnia: 29 Października 2016, 18:11:04 »
Przy okazji byłem dziś w Toyocie zamówić trochę akcesoriów do RAV4: listwa ochronna na tylny zderzak, nakładki na progi, dywaniki gumowe na zimę, lakier na zaprawki itp.

Zastanawiałem się jeszcze nad hot spotem ale dałem sobie spokój (800 zł). Przy okazji dowiedziałem się, że komplet czujników ciśnienia do opon kosztuje już 800 zł! Rozbój w biały dzień. Chyba ustawili taką cenę za te czujniki, żeby ich komplety całych kół zimowych wydawały się atrakcyjniejsze niż są (6150 zł za 17", 6700 zł za 18"). Nawet kupując komplet dobrych opon zimowych na rynku (2500 zł), po doliczeniu ceny za felgi 17" np. Ronala (2500 zł) i 800 zł za czujniki praktycznie wyjdzie to samo. Tyle że samemu można kupić lepsze opony niż Nokian WR SUV3 (made in Russia).

Pytałem jeszcze o żarówki do lamp ledowych - usłyszałem że są niewymienne, wlutowane na stałe i mają się nie przepalać. Wchodzi w grę tylko wymiana całej lampy. Serio to możliwe???
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2016, 18:25:38 wysłana przez Milos »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 29 Października 2016, 18:48:31 »
Oczywiście że wlutowane na stałe. I tak dobrze że mamy ledy z soczewkami; w wersjach bez soczewki, po zmatowieniu szyby i ewentualnej późniejszej regeneracji/polerowaniu, mamy przed sobą ścianę światła.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #208 dnia: 31 Października 2016, 08:12:02 »
@Milos: O tego host spota to u jakiego dilera się pytałeś? U mojego powiedzieli, że nie jest oferowany pomijam cenę to faktycznie za drogi. Jedyna zaleta to lepsza integracja z samochodem.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #209 dnia: 31 Października 2016, 08:31:24 »
Toyota Radość. Robi to jakaś firma z Sulejówka a dokładnie to ich urządzenie nie nazywa się hot spot tylko wi-fi coś tam, może dlatego u Ciebie nie mogli tego znaleźć w katalogu. W cenie 800 zł ma już kartę SIM z pakietem danych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl