Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437658 razy)

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #240 dnia: 02 Grudnia 2016, 22:59:58 »
Pogoda jest taka że można wrócić do gdybania o naszych Ecopiach. Przejechałem się po bocznej utwardzonej drodze gdzie podłoże było  przemarznięte a na wierzchu błoto śniegowe. Obawiam się że w tych warunkach hamowanie na naszych Ecopiach należałoby określić jako niewiele skuteczniejsze niż na letnich oponach. Byłem przerażony. Dla porównania przejechałem się jeszcze po tej samej drodze oponami Dębica Nawigator 2,  peugeot 206 bez ABS i drugim samochodem Volvo XC 90 nie wiem jakiej firmy opony, ale zimowe. Moja RAV miała 2,5 razy dłuższą drogę hamowania. ABS klekotał a auto jechało i jechało. Nawigator 2 to opona całoroczna. Nie wiem jak zachowuje się w lecie, czy na mokrym asfalcie. Ale jako całoroczna zdecydowanie jest  lepsza od naszej Ecopi na zimowe warunki. Czyli oglądam się za typowymi oponami zimowymi.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #241 dnia: 03 Grudnia 2016, 09:30:07 »
Bo to nie są opony całoroczne na nasz klimat. Nie wiem czy wiesz ale Toyota sprzedaje na nich Ravkę w Australii i USA, do nas trafiają rykoszetem bo nikomu się nie chce dawać innych opon na Europę środkowo-wschodnią. A u nas jest jednak trochę inny klimat niż w Australii.

Poza tym cała seria Ecopia Bridgestone'a to seria opon ekologicznych, nastawionych na jak najmniejsze opory toczenia. Ich całoroczność jest mocno umowna, a przyczepność opon z małymi oporami toczenia jest z definicji niska. Zobacz sobie przykładowo w tym teście jak wypadł inny model Ecopii. Bez komentarza...

http://m.auto-swiat.pl/zdjecia,hze17

Także ja też po kilku testach na śniegu miałem podobne odczucia jak Ty, czyli w skrócie lekki strach w oczach przy hamowaniu. Poza tym żona już za mnie dokonała wyboru ;) Dlatego już dziś będzie u mnie komplet Continentali WinterContact TS 850 P.

Dobre opony całoroczne do Ravki na nasz klimat to Vredestein Quatrac 5 i Pirelli Scorpion Verde. Szkoda, że nie sprzedają na takich Ravki bo wymiana sezonowa opon to jak wiadomo żadna przyjemność.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2016, 09:45:18 wysłana przez Milos »
My Toyota is Fantastic :)

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #242 dnia: 04 Grudnia 2016, 14:19:37 »
W Continentalu i w Vredestein Quatrac 5 brak jest naszego rozmiaru, tak mi się wydaje, więc odpada. Aktualnie rozważam Pirelli o której piszesz lub Nokian WR SUV 3. Kupując Pirelli miałbym dwa komplety opon całorocznych. Choć w ramach oszczędności zachęcało by mnie to do zmiany na wiosnę na Ecopie. Natomiast Nokian to klasyczna opona zimowa którą należy obowiązkowo zmieniać na Lato. Ale jak przypomnę sobie uślizgi tyłu na zakrętach na mokrym asfalcie które robiły Ecopie to najchętniej bym sprzedał je. Na placu boju pozostaje Pirelli  Scorpion Verde All Season, która akurat na mokrym asfalcie ma bardzo dobre recenzje. Warsztat w którym zmieniam opony twierdzi że koszt zmiany opon w naszym samochodzie jest klasyczny tzn. 120 zł za komplet. Sprawdzę ten koszt jeszcze w A S O i podejmę decyzję czy Nokian czy Pirelli.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2016, 14:22:24 wysłana przez janulek »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #243 dnia: 04 Grudnia 2016, 17:01:24 »
Zarówno Continental WinterContact TS 850 P jak i Vredestein Quatrac 5 jak najbardziej występują w rozmiarze 235/55 R18. Komplet tych pierwszych już u mnie stoi i czeka na wymianę. Umówiłem się na wtorek.

Co do zakupu innych opon całorocznych to jednak uznałem, że nie ma to sensu. Nie kupiłbym też wymienionych modeli Nokiana ani Pirelli, tylko wybrał coś z tej dwójki:

Zimowe:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-wintercontact-ts-850-p-235-55-r18-100-h-fr#124931851

Całoroczne:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-quatrac-5-235-55-r18-100-v#126034896

Dobre w naszym rozmiarze są też Michelin PILOT ALPIN PA4 ale raczej do bardziej sportowych aut, no i cena morduje. Pirelli Sottozero 2 i Dunlop Winter Sport 3D to też dobre opony ale w naszym rozmiarze są one homologowane do Audi (trochę inna stopka) no i już są nowsze modele tych producentów czyli Sottozero 3 i Sport 4D ale niestety nie w naszym rozmiarze :( Goodyear też niestety nic nie ma w tym rozmiarze a szkoda bo UltraGrip Performance SUV G1 to świetna opona na nasze warunki. Oczywiście można kupić Hankooki ale to trochę niewiadoma. Zimowe Nokiany i Vredesteiny też nie zachwycają. I to już chyba wszystko co zimowe i godne rozważenia w naszym rozmiarze.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2016, 17:26:12 wysłana przez Milos »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: 04 Grudnia 2016, 23:08:08 »
Nie wiem dlaczego ale wyszukiwarka dla mnie była mniej łaskawa. Ale najważniejsze że Tobie się udało, gratuluję. Vredestein jest opisany jako opona dla aut 4x4, natomiast Continental jest opisany jako opona do aut osobowych. Domyślam się, że skoro kupiłeś Continentale to Stopka i Homologacja pozwalają założyć je do naszej RAV? W Continentalach podobają mi się lamele i ich nowoczesny kształt. Mam zastrzeżenia jedynie do asymetrycznego rysunku bieżnika. Natomiast jeżeli ma się świadomość tego, to po prostu na asfalcie przy dużym deszczu należy trochę wolniej jechać, nie w górnej granicy prędkości. Jeżeli nie znajdę opony Dunlop Winter Sport 5 w naszym rozmiarze, a do tej pory nie znalazłem to chyba także zdecyduję się na wybór Continentala

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 05 Grudnia 2016, 00:03:33 »
Myślę, że nie znajdziesz ani Dunlopa Winter Sport 4D ani 5, jedyne co jest w naszym rozmiarze to 3D a to już dość stary model.

Continentale TS 850 P są zgodne z homologacją RAV4, mają dokładnie takie same parametry jak nasze Ecopie, czyli 100 H. Problemów z montażem też nie przewiduję bo stopka jest standardowa.

Oznaczeniem osobowe / 4x4 na Oponeo zupełnie bym się nie przejmował bo to czysty marketing. Sądzę, że oznaczyli Continentale 850 P jako osobowe dlatego, że jest jeszcze model 850 P SUV. Niestety nie występuje on w naszym rozmiarze ale nawet gdyby występował to raczej bym i tak kupił "zwykłe" 850 P ponieważ bieżnik jest ten sam, a wersja SUV różni się tylko dodatkowym wzmocnieniem, które winduje jej specyfikację ponad wymogi homologacji Ravki, a i tak się z tego nie skorzysta. Cena też jest odpowiednio wyższa...

http://www.oponeo.pl/model-opony/continental-wintercontact-ts-850-p-suv
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2016, 00:27:18 wysłana przez Milos »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: 05 Grudnia 2016, 01:34:01 »
Albo Twój wybór, albo znalazłem jeszcze oponę o 4 rowkach, co wydaje mi się, wpływa na dobre zachowanie na mokrej drodze. Mam na myśli CONTINENTAL CONTICROSSCONTACT WINTER. Choć niepotrzebnie jest o 100 droższa. Chyba przeszedłem długą drogę od taniej all sesons, do zimowej w średniej-wyższej cenie.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 05 Grudnia 2016, 08:37:56 »
To jest stary model sprzed 5 lat więc wątpię, żebyś go znalazł a jeśli nawet to pewnie z jakichś zleżałych zapasów magazynowych. Wyższa cena wynika tylko z tego, że nie uwzględniono rabatu ponieważ ta opona jest już zasadniczo niedostępna :)

Z tej serii Conti, o której mowa kolejne modele to TS 830, 830 P, 850, 850 P i 860. 860 jest najnowszym modelem ale nie ma jej w naszym rozmiarze. Nie ma też jeszcze w ogóle na rynku wersji 860 P. Literka "P" oznacza oponę asymetryczną.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2016, 09:03:28 wysłana przez Milos »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #248 dnia: 05 Grudnia 2016, 10:02:39 »
PS Prędzej zastanawiałbym się nad Michelin Latitude Alpin LA2 albo Pirelli Scorpion Winter skoro nie chcesz opony asymetrycznej. To modele sprzed paru lat ale solidne i dostępne w naszym rozmiarze. Kosztują mniej niż Conti.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #249 dnia: 05 Grudnia 2016, 18:38:18 »
ja natomiast wybrałbym vredestein quatrac 5 a jeszcze lepiej michelin crossclimate, choć jest niedostępna póki co do ravki. ta pierwsza to de facto zimowa opona z dopuszczeniem do jazdy latem. niektórzy narzekają na poprzeczny aquaplaning, jednak w normalnych warunkach to się po prostu nie zdarza; ravka nie służy do jazdy po torze. natomiast michelin jest bajeczny w kwestii komfortu, precyzji prowadzenia i trzymania w normalnych warunkach. na śniegu nie jest jakiś wybitny lecz przy odrobinie uwagi spokojnie daje radę.

nie wiem jak użytkujecie swoje auta, jednak zakup topowych zimówek do hybrydy do jazdy po mieście i dla kilku śnieżnych dni w ciągu roku jest moim zdaniem niepoważny. polska to nie skandynawia, tu się po czarnym jeździ..

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #250 dnia: 05 Grudnia 2016, 18:41:01 »
Zgadza się, Continental CCC W, jak pan ze sklepu poinformował jest: nie starszy niż 16 miesięcy. A więc odpada. Po licytacji na modele opon zimowych pan zasugerował, że najlepsze rozwiązanie to Bridgestone Blizzak LM80 EVO, produkcja japońska. Przy dużej oponie nie jest opisany producent a przy małej jest HISZPANIA.  I jeszcze ciekawostka. Cena w internecie 619, cena w Toyocie 619. Pytałem się też o montaż. W pierwszej Toyocie pan powiedział 210, a w drugiej 279. Na moje pytanie skąd różnica w cenie, stwierdził, że jak ponegocjuję z kierownikiem to mi opuści. Chyba skorzystam z pierwszej oferty bez negocjacji. Z rozmowy z pierwszym panem dowiedziałem się, że czujników ciśnienia w takiej sytuacji się nie rejestruje, a nawet nie ma znaczenia które koło gdzie trafi. Drugi pan stwierdził, że należy rejestrować bo mogą być błędy i położenie koła jest istotne. Który z panów ma rację w przypadku RAV4 2016?
W opisie opony jest zaznaczone, że posiada ochraniacz felgi, oznaczenie FR. Oprócz znaczenia praktycznego, taka budowa podoba mi się. Ale na zdjęciach prezentowanej opony brak jest ‘ochraniacza opony’. Doczytałem, że ochraniacze są na dużych oponach, widocznie zdjęcie dotyczy małej opony. Po co zdjęcie skoro nie pokazują stanu faktycznego!

Przeczytałem o czujnikach w oponach. Natrafiłem na takie opisy:
1_ alarm nie informuje które koło, trzeba się dopatrzyć
2_ mogą być zarejestrowane 4 koła i obrazowanie położenia i ciśnienia
3_ mogą być zarejestrowane 4 koła + zapas…..
4_ mogą być zarejestrowane 4 koła np. letnie….+ 4 koła np zimowe
5_ mogą być zarejestrowane 4 koła np. letnie….+ 4 koła zimowe + zapas

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #251 dnia: 05 Grudnia 2016, 19:23:50 »
ja natomiast wybrałbym vredestein quatrac 5 a jeszcze lepiej michelin crossclimate, choć jest niedostępna póki co do ravki. ta pierwsza to de facto zimowa opona z dopuszczeniem do jazdy latem. niektórzy narzekają na poprzeczny aquaplaning, jednak w normalnych warunkach to się po prostu nie zdarza; ravka nie służy do jazdy po torze. natomiast michelin jest bajeczny w kwestii komfortu, precyzji prowadzenia i trzymania w normalnych warunkach. na śniegu nie jest jakiś wybitny lecz przy odrobinie uwagi spokojnie daje radę.

nie wiem jak użytkujecie swoje auta, jednak zakup topowych zimówek do hybrydy do jazdy po mieście i dla kilku śnieżnych dni w ciągu roku jest moim zdaniem niepoważny. polska to nie skandynawia, tu się po czarnym jeździ..

Niestety problemem chyba wszystkich opon całorocznych jest ich spora głośność. Obie wymienione są dużo głośniejsze od Ecopii i mi by to raczej przeszkadzało, zwłaszcza w cichej hybrydzie. Po co się męczyć cały rok z hałasem skoro Vredestein i tak nie jest aż tak dobry w lecie jak dobra letnia a Michelin tak dobry w zimie jak dobra zimówka? Według mnie czysty bezsens... Poza tym CrossClimate jest drogi, ale to i tak bez znaczenia bo nie występuje w potrzebnym rozmiarze.

A w Skandynawii to się kupuje kierunkowe "pancerne" zimówki, natomiast na nasze zmienne warunki najlepsze są właśnie opony z uniwersalnym asymetrycznym bieżnikiem, dobre i na mokrym i na suchym i na śniegu. Takie są Continentale; do Skandynawii to się one akurat nie nadają, bo przy swojej uniwersalności akurat jazda w kopnym śniegu wychodzi im stosunkowo najgorzej; za to są dobre i na autostradę w złych warunkach pogodowych i na okazjonalny wyjazd w góry; do miasta też się nadają ale chyba nikt przez całą zimę nie jeździ wyłącznie po mieście. Nawet hybrydą, no chyba że chodzi o taksówkarza ;)

Natomiast jasne, że można kupić coś tańszego, to już każdy musi sobie sam rozważyć jak jeździ, ile jeździ, w jakich warunkach i ile jest gotów wydać na komfort i bezpieczeństwo.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2016, 20:06:02 wysłana przez Milos »

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: 06 Grudnia 2016, 14:29:39 »
Umówiłem się na wtorek
jestem ciekaw jak wypadają Twoje obserwacje montażowe. Jaki koszt i co z 'rejestracją' i 'kolejnością'. No i co sądzisz o Bridgestone Blizzak LM80 EVO? Aktualnie rozważam Twój wybór lub BBLEvo.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2016, 14:33:31 wysłana przez janulek »

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #253 dnia: 06 Grudnia 2016, 15:14:11 »
Umówiłem się na wtorek
jestem ciekaw jak wypadają Twoje obserwacje montażowe. Jaki koszt i co z 'rejestracją' i 'kolejnością'. No i co sądzisz o Bridgestone Blizzak LM80 EVO? Aktualnie rozważam Twój wybór lub BBLEvo.

Już jestem po wymianie. Koszt 120 zł za komplet u dobrego gumiarza starej daty. Opony zachowują się rewelacyjnie: cichutkie, komfortowe, doskonale amortyzują no i wreszcie mogę bezpiecznie hamować na nieodśnieżonej jezdni. Natomiast jeszcze nie starłem warstwy konserwacyjnej więc to tylko takie pierwsze wrażenia.

Ja przekładałem opony na felgach więc programowanie czujników mnie ominęło. Po założeniu nowych opon (felgi zostały w tych samych miejscach) kontrolka się nie zapala. Trzeba tylko pilnować gumiarza, żeby nie pourywał czujników przy przekładce, ja akurat nie musiałem się o to martwić bo jak wspomniałem pojechałem do człowieka z głową. Natomiast w moim ASO sami mi się przyznali, że poniszczyli sporo czujników zanim się nauczyli  :cheesy:

Do zimowego Bridgestone'a nie mam zaufania ale oponka jest sporo tańsza więc wybór należy do Ciebie. Gumiarz za to bardzo dobrze wypowiadał się o zimowych Hankookach i Vredesteinach...
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2016, 15:16:53 wysłana przez Milos »

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #254 dnia: 06 Grudnia 2016, 15:26:11 »
Do złego ASO jezdzisz. Nic nigdy nie uszkodzili, a za zmiane opon z przechowaniem, biora 120PLN netto. Mam 1 samochod ale go zawsze u nich serwisuje.
Wczesniej to byly 18" (auto rozbite) obecnie 17".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl