Zgadza się, Continental CCC W, jak pan ze sklepu poinformował jest: nie starszy niż 16 miesięcy. A więc odpada. Po licytacji na modele opon zimowych pan zasugerował, że najlepsze rozwiązanie to Bridgestone Blizzak LM80 EVO, produkcja japońska. Przy dużej oponie nie jest opisany producent a przy małej jest HISZPANIA. I jeszcze ciekawostka. Cena w internecie 619, cena w Toyocie 619. Pytałem się też o montaż. W pierwszej Toyocie pan powiedział 210, a w drugiej 279. Na moje pytanie skąd różnica w cenie, stwierdził, że jak ponegocjuję z kierownikiem to mi opuści. Chyba skorzystam z pierwszej oferty bez negocjacji. Z rozmowy z pierwszym panem dowiedziałem się, że czujników ciśnienia w takiej sytuacji się nie rejestruje, a nawet nie ma znaczenia które koło gdzie trafi. Drugi pan stwierdził, że należy rejestrować bo mogą być błędy i położenie koła jest istotne. Który z panów ma rację w przypadku RAV4 2016?
W opisie opony jest zaznaczone, że posiada ochraniacz felgi, oznaczenie FR. Oprócz znaczenia praktycznego, taka budowa podoba mi się. Ale na zdjęciach prezentowanej opony brak jest ‘ochraniacza opony’. Doczytałem, że ochraniacze są na dużych oponach, widocznie zdjęcie dotyczy małej opony. Po co zdjęcie skoro nie pokazują stanu faktycznego!
Przeczytałem o czujnikach w oponach. Natrafiłem na takie opisy:
1_ alarm nie informuje które koło, trzeba się dopatrzyć
2_ mogą być zarejestrowane 4 koła i obrazowanie położenia i ciśnienia
3_ mogą być zarejestrowane 4 koła + zapas…..
4_ mogą być zarejestrowane 4 koła np. letnie….+ 4 koła np zimowe
5_ mogą być zarejestrowane 4 koła np. letnie….+ 4 koła zimowe + zapas