Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437673 razy)

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #390 dnia: 01 Marca 2017, 18:11:31 »
A hybrydzie możesz wymusić stały napęd - wyłaczasz kontrolę trakcji i pcha prund na tył nawet na płąskim asflacie.
Skoro wynalazłeś przed chwilą perpetum mobile to już zupełnym drobiazgiem powinno być dla Ciebie podanie źródła powyższej rewelacji i wyjaśnienie co ma do rzeczy kontrola trakcji.
Zapytaj japońskich inżynierów. Wyłączenie kontroli trakcji powoduje, że tylna oś jest napędzana cały czas, nawet jadać po płaskim asfalcie  ze stałą prędkościa.  Przynajmniej to pokazuje monitor.
Normalnie komputer by w takich warunkach napęd na tył odłączył.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #391 dnia: 01 Marca 2017, 18:32:06 »
będą się kręcić póki starczy energii w akumulatorze, czyli powiedzmy minutę. chyba nie sądzisz, że generator ma ponad 40 kilowatów? pewnie ma 5, może 10 w takiej obudowie. i przeznaczony jest wyłącznie do stabilnego ładowania aku, nie do bezpośredniego zasilania któregokolwiek silnika elektrycznego.
Z tego co wiem, to się mylisz i MG1 może bezpośrednio zasilać MG2, z pominięciem baterii. Sądzisz że generatorem 5 czy 10KW zasilają silnik o mocy maksymalnej 105KW?

Ile maksymalnie MG1 może wygeneraować to trudno znależć, ale znalaem dla któegoś Priusa żę MG1 miał 40KW a MG2 45KW. Raczej mi ciężko uwierzyć żę włożono silniki elektryczne 150KW i o rząd wielkości słabszy generator.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #392 dnia: 01 Marca 2017, 19:27:28 »
w mojej ravce wszystko wygląda normalnie, więc obstawiam jednak jakąś ziemską technologię. jednak czasy mamy niezwykłe, zatem kto wie..

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #393 dnia: 02 Marca 2017, 00:00:04 »
będą się kręcić póki starczy energii w akumulatorze, czyli powiedzmy minutę. chyba nie sądzisz, że generator ma ponad 40 kilowatów?

Może powinieneś poczytać troszkę o hybrydach Toyoty.
Hind: MG1, MG2 (MotorGenerator)

Polecam: https://www.youtube.com/watch?v=dLNDGUISTYM, https://www.youtube.com/watch?v=ZmHpSyTsfm0

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #394 dnia: 02 Marca 2017, 03:11:40 »
Troszkę mylisz fakty. Ten film pokazuje jak się zachowa samochód przy wykrzyżu, czyli kiedy przyczepność mają koła po przekątnej. RAVka ma z tyłu silnik o mocy 67km. Przy płaskim przebiegu momentu jest całkowicie wystarczający, żeby wepchnąć RAVkę nawet pod całkiem stromą górę. Zauważ, że Diesel ma rozkład 50:50, czyli... 75km na tył. Naprawdę uważasz, że te 75km w TD to więcej niż 67km w EV?! Z tym "na chwilę" to też nadinterpretacja - przecież silnik spalinowy poprzez MG może zasilać silniki elektryczne. Nie potrzebna jest do tego energia akumulatorów. 

A widzisz to może byłem w błędzie, bo nie wiedziałem, że przy rozładowanym aku tylna oś w dalszym ciągu jest zasilana energią ze spalinowego i odbywa to się bez żadnych strat. Nie znam aż takich szczegółów i nie miałem okazji porównywać dwóch aut w tych samych warunkach. Nie twierdzę, że 2,2 jest najlepsze w teren bo to auto w ogólnie nie jest do tego przystosowane, jego jazda poza drogą to tylko dodatkowa jego funkcja. Nie mam hybrydy bo dla mnie jest bezużyteczna, nie jeżdżę do pracy na 8 i nie stoję w korkach. Mój dojazd do pracy to 370 km. Hybryda została stworzona do miasta i tam się ona spełnia. Hybrydą jeździło mi się super, no może poza dźwiękiem przyśpieszania i gdyby nie potrzeba jeżdżenia w trasie pewnie połasiłbym się na hybrid  :good: A jeszcze inna sprawa, że moje 2,2 to nie nowe auto a okazja, która mi się trafiła po pewnej osobie ;)
Jak wspomniałem wcześniej nie chcę udowadniać, które jest lepsze bo jedna i druga ma swoje wady i zalety. A w dodatku Ty kupiłeś hybrydę a ja diesla, oboje jesteśmy zadowoleni i nigdy nie przyznamy sobie racji z lepszego wyboru  <zalamka>

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #395 dnia: 02 Marca 2017, 08:55:20 »
Jestem daleki od krytyki Diesli. Do długich tras to zdecydowanie najlepszy wybór... o ile liczy się TYLKO spalanie.
Bo jak liczą się koszty eksploatacji ogólnie, to już nie koniecznie bo może być tanio a może drogo, zależy w jakiejś tam mierze od szczęścia a w jakiejś od prawidłowej eksploatacji.

Napęd Hybrydowy ma tę zaletę, że nawet totalny ignorant nie bardzo ma szansę go popsuć.
W przypadku Diesla, szczególnie z manualną skrzynią, napęd można załatwić na wiele sposobów poczynając od jazdy na zbyt niskich obrotach, przez strzelanie ze sprzęgła, wchodzenie na wysokie obroty zaraz po odpaleniu zimnego silnika lub sławetne gaszenie silnika bez schłodzenia turbiny. To wszystko nie są mity a bardzo głęboko osadzone w fizyce błędy eksploatacyjne.

Nie zgadzam się natomiast z opiniami, że Hybryda 4x4 Toyoty jest gorsza w teren od konwencjonalnego układu - to są bzdury, często powtarzane przez ludzi, którzy nie mają pojęcia jak działa ani jeden, ani drugi napęd a tylko przywołują niby przesądzającą o wszystkim możliwość spięcia osi 50:50.
Np filmik, który przesłałeś to typowy wykrzyż i on dotyczy co do zasady wszystkich samochodów 4x4 bez mechanicznej blokady tylnej osi lub bez sprytnej elektroniki przyhamowującej wolne koło.
Jeżeli chodzi o SUVy tylko eletronika decyduje o tym na ile wykrzyż unieruchamia samochód (pewnym wyjątkiem jest tylko napęd Subaru ale to troszkę inna historia) i ta elektronika tak samo działa w napędzie konwencjonalnym jak i elektrycznym bo ona robi dwie rzeczy: zmniejsza moment silnika oraz przyhamowuje wybrane koła.
I teraz, gdyby się zastanowić, dochodzimy do wniosku, że spięcie osi na sztywno w przypadku ograniczonej trakcji czasem bardziej przeszkadza niż pomaga.
Dla zachowania trakcji ABS przyhamowując jedną oś, żeby zmniejszyć efekt działania międzyosiowego mechanizmu różnicowego, radykalnie zmniejsza moment kół, które tę przyczepność mogłyby mieć. Układ 4x4 RAVki Hybrydowej w takim wypadku wygrywa, ponieważ pełna moc tylnego silnika jest dostępna zawsze kiedy to jest potrzebne.

Inna sprawa, że patrząc na zachowanie RAVki Hybrydowej 4x4 na różnych filmach np na YT, mam często wrażenie że inżynierowie mogliby wycisnąć dużo więcej, gdyby był tryb, w którym oprogramowanie byłoby dostosowane do jazdy w terenie - często ta potencjalna uniwersalność wynikająca z możliwości całkowicie niezależnego sterowania napędem osi nie jest w ogóle wykorzystywana. Pewnie wynika to z faktu założeń konstrukcyjnych - samochód przeznaczony jest na asfalt lub ew. drogi gruntowe o ograniczonej przyczepności ale bez przeszkód terenowych.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #396 dnia: 02 Marca 2017, 09:45:43 »
To, że hybryda jest tylko do miasta to stereotyp. Hybryda to sposób optymalizacji silnika spalinowego tam gdzie sinik spalinowy jest nieefektywny tam zysk jest lepszy (miasto) , tam gdzie nie ma co optymalizować jest tak samo albo trochę lepiej ze względu, że silnik hybrydy pracuje w cyklu Atkinsona co daje kilka procent oszczędności.   A autostradzie Diesel będzie efektywniejszy, ale patrząc na takiego Priusa zyski mogą być podobne (sprawność cieplna na poziomie 40% podobnie jak Diesel) Zresztą jak jazda po autostradach to po co kupować SUV'a. Co do jazdy w trasie to w moim przypadku taka trasa to zwykle jazda mieszana z 30-40% obszarów zabudowanych, hybryda w takim cyklu przy przepisowych prędkościach spala całkiem przyzwoicie mimo, że odzysk energii jest na małym poziomie. RAV4 w takim cyklu (te same trasy) spala podobnie jak samochód kompaktowy o mniejszej mocy. W sumie szkoda że RAV4 z sinikiem Diesla nie ma 4x4 i automatu. Pomijam czynnik ekologiczny (użytkowo, bo globalnie to różnie bywa) tzn. czystość spalin czy hałas.

Offline jankad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #397 dnia: 02 Marca 2017, 09:55:53 »
Prius to troszkę inna bajka. Ten samochód potrafi spalić na autostradzie 3,5l przy 120km/h. RAVka spali ok 2x więcej a wersja z Dieslem pewnie zejdzie poniżej 6l.
Tyle, że spalanie to nie wszystkie koszty eksploatacji. Na moje oko nie ma szans, żeby Hybryda nie była najtańsza przy dystansach 100tyś, 200tyś i 500tyś.
Biorąc pod uwagę przyjemność z jazdy, szczególnie w korkach, nie bardzo rozumiem sens kupowania Diesla. Ale co człowiek to opinia, każdy ma prawo do swojej.

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #398 dnia: 02 Marca 2017, 10:07:01 »
Na moje oko nie ma szans, żeby Hybryda nie była najtańsza przy dystansach 100tyś, 200tyś i 500tyś. Biorąc pod uwagę przyjemność z jazdy, szczególnie w korkach, nie bardzo rozumiem sens kupowania Diesla. Ale co człowiek to opinia, każdy ma prawo do swojej.
Podpisuję się ręcami i nogami. Miałem 2,2 4x4. Teraz mam hybrydę bo takiego diesla już nie robią. Po tych prawie 15tys, jakby była do wyboru hybryda i 4 napędowy diesel w takiej samej cenie, nie wahałbym się ani sekundy. Przy moich trasach pali 1L mniej niż ten diesel, kopa ma lepszego, komfort jazdy zdecydowanie lepszy, a stopień skomplikowania rozwiązać w stosunku do diesla napawa optymizmem na dłuższa przyszłość.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #399 dnia: 02 Marca 2017, 14:00:31 »
jankad, widzę, że wiedzę masz większą i nie będę podważał Twoich słów bo nie mam takich argumentów. Ja napisałem to co słyszałem ;) Ale dobrze bo od tego mamy forum, by wyjaśniać sobie różne sprawy  <regulamin>

Co do łącznych kosztów eksploatacji, to faktycznie hybryda dłużej pożyje i z tego na pewno ucieszą się przyszli użytkownicy. Nie zmaga się ze zużyciem kół dwumasowych, turbosprężarek, wtrysków, zapchanych dpfów itp. Jednak kupując nowe czy bardzo młode auto i znając podstawowe zasady obchodzenia się z dieslem nabywca nie powinien mieć większych problemów.
Jak przyjdzie mi znów do zmiany auto to może doczekam się hybrydy, którą będzie można sobie w garażu podładować tak by wydłużyć sobie jazdę na elektryku, nawet niech to będzie 100 km  :grin:

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #400 dnia: 02 Marca 2017, 14:33:41 »
Jak przyjdzie mi znów do zmiany auto to może doczekam się hybrydy, którą będzie można sobie w garażu podładować tak by wydłużyć sobie jazdę na elektryku, nawet niech to będzie 100 km  :grin:
Majac nawet zasięg 100km na baterii, będzie Ci dotyczył problem kosztu wymiany baterii. On już bedzie dosyć solidny, bo bateria duża. Te kilka tys w toyocie po 10 latach da się przecierpiec. Ale jakbyś po 10latach miał włożyć równowartość samochodu w nowa baterie lub więcej, to trochę zaboli.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #401 dnia: 02 Marca 2017, 14:49:21 »
Prędzej czy później i tak to nas dotknie. Bez względu na środowisko czy zasoby ropy, silniki elektryczne będą po prostu tańsze w produkcji od tych spalinowych

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #402 dnia: 02 Marca 2017, 15:18:52 »
Prędzej czy później i tak to nas dotknie. Bez względu na środowisko czy zasoby ropy, silniki elektryczne będą po prostu tańsze w produkcji od tych spalinowych

Trzeba poczekać jeszcze na wydajniejsze baterie na dzień dzisiejszy to poważny problem bo cena wysoka a zasięg mały. Reszta to same zalety.   

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #403 dnia: 03 Marca 2017, 09:31:07 »
Trzeba poczekać jeszcze na wydajniejsze baterie na dzień dzisiejszy to poważny problem bo cena wysoka a zasięg mały. Reszta to same zalety.
Ja stawiam, że przełomu w bateraich nie będzie. Baterie są rozwijane i udoskonalane od wielu wielu lat. Drobne kroki a nie przełom. Trudno sobie wyobrazić żeby za 10-15 lat były o połowe mniejsze, 5 razy tańsze i ładowały się 10x szybciej, bo wtedy samochody elektryczne to by jak grzyby po deszczu. Jakbym miał obstawaić to jednak bym obstawił wodór. Technologicznie jest dojrzałe. Sensowny zasięg. Szybkie tankowanie.
Upowszechnienie technologii spowoduje dramatyczny spadek cen. Ile kosztowały pierwsze priusy? Jakiś wór pieniędzy.
Tak, wiem, że obecnie wodór robi się z ropy. Żeby go robić z wody to chyba trzeba poczekać na prąd z fuzji (tani) jeśli się kiedykolwiek doczekamy.

Offline Luki S

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #404 dnia: 03 Marca 2017, 11:51:55 »
Raczej zostaną przy energii elektrycznej... Jak pojawiły się Priusy to inne koncerny się śmiały, jedni kombinowali z wodorem, inni z metanolem... A teraz już prawie każdy większy koncern zaczyna mieć w swojej ofercie eletryka/hybrydę. Jakaś ścieżka już została wypracowana i zamiast wydawać miliardy w coś niesprawdzonego wolą zainwestować/ulepszyć to co jest. Faktycznie przełomu żadnego w bateriach nie było i to chyba największa przeszkoda by zalać rynek elektryką

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl