Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437717 razy)

Offline Miran

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #555 dnia: 24 Listopada 2017, 14:09:44 »
No nie wiem mnie to zaskoczyło i wcześniej tego nie odczuwałem ale odczucia bywają mylne.
Tryb eko tak naprawdę różni się dwoma rzeczami dozowaniem (czułością ) pedału przyśpieszenia oraz priorytetem klimatyzacji i to w zasadzie tyle.
Dobrze jest jeździć w trybie eko jak się sporo korzysta z elektryka bo jak wiadomo powyżej eko odpala silnik i po temacie ale jak wdepniesz do oporu to masz sport i tyle.

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
« Odpowiedź #556 dnia: 25 Listopada 2017, 19:07:40 »
ja to miałem raz tylko, teraz się nie powtarza, a spalanie normalne przy spokojnej jeździe w trybie eko po mieście 5-6 l na zimówkach, zresztą to pierwsze moje auto, którym jestem w stanie normalnie osiągnąć spalanie deklarowane przez producenta.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #557 dnia: 30 Listopada 2017, 14:28:43 »
Ja miałem tak na początku, blokowało mi hybrydę i mogłem śmigać max 80/h , dopiero po 2 wizycie  wymienili jakiś stycznik za tysiaka i mam teraz spokój.

Zapomniałem dopisać.

Jestem już, albo dopiero, po wymianie opon, dopchałem się, kolejki w Toyocie.
Opony wiozłem w/g homolog. normalne zimówki z Nokiana 235/55R18  kupiłem do tego  drugie koła, które były z czujnikami i założyłem nowe gumy. 
Sparowali mi drugi komplet czujników,system będzie pamiętał oba, mam 2 zestawy kół,  teraz mogę zmieniać byle gdzie, nie muszę śmigać 150 kilo i czekać w kolejce na zmianę kół.
Kosztowało mnie to 4,4tysia + 190 zł w serwisie.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2017, 14:32:10 wysłana przez animuss »

Offline bialyck

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #558 dnia: 04 Grudnia 2017, 04:44:39 »
Dzień dobry,

Użytkuję nową RAV4 Hybrid 4x4 od miesiąca, jak się zachowują wasze egzemplarze przy prędkościach 120/130 km/h? U mnie zauważyłem tzw. "efekt piłki" tak jakby samochód drgał/wibrował, szczególnie fotel i podłoga na miejscu kierowcy na miejscu pasażera praktycznie tego nie czuć. Na początku myślałem że to opony zimowe (źle wyważone lub uszkodzone) ale na oryginalnych letnich jest to samo. Dziwne jest to że czasami tego efektu w ogóle nie ma i podejrzewam, że nawierzchnia odgrywa tu dużą rolę. Przy prędkości 140/150 km/h samochód zaczyna zachowywać się normalnie. W Toyocie oczywiście "nic" nie stwierdzili i że ten typ tak ma.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #559 dnia: 04 Grudnia 2017, 08:10:28 »
U siebie przy tych prędkościach nic niepokojącego nie zauważyłem, wibracje na podobnym poziomie co w innych samochodach. Widocznie coś rezonuje, podjedź może do innego ASO nie zrobią test drogowy albo zrób jakieś nagrania i atakuj Toyotę.

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #560 dnia: 14 Grudnia 2017, 13:08:08 »
Rav4 hybryda nie ma opcji z mocniejszym naciśnięciem pedału hamulca, który uruchamia HOLD? Czyli na czerwonym świetle trzeba trzymać nogę na hamulcu? Pytam bo nowe auto odbieram za miesiąc.

Offline morfek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #561 dnia: 14 Grudnia 2017, 13:16:57 »
Jeśli chodzi ci o przytrzymanie hamulca na wzniesieniu np.na światłach to u mnie jest i myślę że nie jest to jakoś specjalnie płatna opcja, raczej standard.

Wysłane z mojego CAT S 60 przy użyciu tapatalka

Offline WIT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #562 dnia: 14 Grudnia 2017, 13:19:40 »
Rav4 hybryda nie ma opcji z mocniejszym naciśnięciem pedału hamulca, który uruchamia HOLD? Czyli na czerwonym świetle trzeba trzymać nogę na hamulcu? Pytam bo nowe auto odbieram za miesiąc.

RAV4 Hybrid nie ma HOLD'a.

Tylko wspomaganie ruszania pod górkę. Pod światłami, albo na luz, albo trzymasz pedał hamulca....

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #563 dnia: 14 Grudnia 2017, 14:25:48 »
A jaka opcja jest lepsza dla skrzyni i silnika? W zwykłych automatach lepiej trzymać nogę na hamulcu niż rozpinać skrzynię włączając neutral na każdym skrzyżowaniu. Jak to jest z E-CVT?

Offline WIT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #564 dnia: 14 Grudnia 2017, 14:41:07 »
A jaka opcja jest lepsza dla skrzyni i silnika? W zwykłych automatach lepiej trzymać nogę na hamulcu niż rozpinać skrzynię włączając neutral na każdym skrzyżowaniu. Jak to jest z E-CVT?

Ja trzymam noge na hamulcu, ale jak korek po horyzont, to czasem dam na luz.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #565 dnia: 14 Grudnia 2017, 19:41:09 »
Nie polecam wrzucać na luz, w korku na światłach należy trzymać pedał hamulca głównego, a dźwignię pozostawić w pozycji D - jak przełączamy na luz  to akumulatory trakcyjne nie będą ładowane.
Pamiętajmy że ruszamy z silnika trakcyjnego, przy małych prędkościach silnik spalinowy przeważnie też nie pracuje. Klima ciągnie prąd z trakcyjnego i insze ustrojstwa też.
Po pewnym czasie stania w korku noga się męczy, ale to dlatego, że za mocno dociskamy pedał hamulca głównego.
Dynamicznie, pedał  naciska się podczas hamowania, potem należy zmniejszyć nacisk.
Po pewnym czasie zauważymy, że wystarczy tylko dotykać pedał hamulca głównego, w czasie poruszania się w korku.

Częste uruchamianie N lub P podczas jazdy w korku prowadzi do przyspieszonego zużycia tarczek sprzęgłowych skrzyni. Jeśli długotrwałe trzymanie nogi na hamulcu staje się naprawdę uciążliwe, lepiej użyć hamulca ręcznego.

Ale nie z tym przyszedłem, ja mam problem z automatem świateł (w trybie auto), bardzo często nie dziadzia i ręcznie muszę włączać światła. :thumbdown:
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2017, 19:51:00 wysłana przez animuss »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #566 dnia: 15 Grudnia 2017, 08:31:12 »
Ale nie z tym przyszedłem, ja mam problem z automatem świateł (w trybie auto), bardzo często nie dziadzia i ręcznie muszę włączać światła. :thumbdown:

W jakiś konkretnych sytuacjach? Używam trybu AUTO prawie cały czas i jakiś specjalnych problemów nie widziałem działa jak powinien (tzn. reaguje tylko na natężenie oświetlania w deszczu bywa, że trzeba światła włączyć).

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #567 dnia: 15 Grudnia 2017, 08:54:10 »
Wiele aut, które mają tryb AUTO świateł nie radzi sobie w sytuacjach nietypowych, np. silny deszcz w ciągu dnia, gęsta poranna mgła itp. W Mercedesie E poprzedniej generacji trzeba wtedy wrócić do trybu ręcznego i samemu włączyć światła.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #568 dnia: 15 Grudnia 2017, 11:15:42 »
Zostawiam samochód w trybie auto i przy odpalaniu (gdzieś jadę) na 5 odpaleń, to 3 z nich nie zadziała, wyjeżdżam z garażu działa, robię zakupy wracam do auta, odpalam, już nie działa, jadę ponad 100 km, najpierw  nie działa, po pokonaniu polowy trasy (tankuję), przełączam, sprawdzam z ręcznego i działa. Czasami zapomnę i inii użytkownicy mrugają mi, wiocha. Na parkingu na ręcznym, zostawiłem auto ze światłami, wiocha. Wcurwia mnie to okrutnie, że muszę pilnować świateł, jakbym jeździł jakimś zabytkowym samochodem.  :wallbash:       
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2017, 11:17:15 wysłana przez animuss »

Offline DKK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #569 dnia: 15 Grudnia 2017, 11:24:38 »
Jak dla mnie to objaw wadliwego czujnika zmierzchu w aucie. Elektronika lubi w nowych autach płatać czasem figle. Do tego najgorzej, że raz działą a raz nie działa. Kiedyś jak się coś psuło to po prostu nie działało...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl