Autor Wątek: RAV4 Hybryda 4x4  (Przeczytany 437716 razy)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 Hybryda 4x4
« Odpowiedź #960 dnia: 25 Marca 2019, 18:14:45 »
dość regularnie pokonuję trasę Toruń - Dębki, więc większość A1 i końcówka lokalnymi. dla spokoju przewożonych ludzi i zwierząt ustawiam tempomat na 125; dojeżdżam z wynikiem poniżej 7. 230 km pokonuję w mniej niż 2h 30 min. nie mam dpf, adblue, scr, układu wtryskowego 2000 bar, dwumasy i pozostałych ekologicznych wodotrysków, które nabijają kasę producentom części. czy to jest źle? moim zdaniem to jest bajka, tym bardziej ze z w/w powodów jestem pewien, że tym autem mogę jechać w największą dzicz i z niej wrócę.
jednak, jak kiedyś napisałem - ravka powinna być drugim autem w rodzinie. coś sportowego trzeba sobie dokupić..

zapomniałem dodać iż jestem bardzo usatysfakcjonowany faktem, że ten co za mną jedzie nie musi włączać wewnętrznego obiegu powietrza:))
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2019, 18:29:02 wysłana przez compucar »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #961 dnia: 25 Marca 2019, 21:24:30 »
Albo nie zwróciłeś uwagi na tę przypadłość przed zakupem albo mieszkasz w dużym mieście i jesteś starszym dziadkiem. Nie ma innej możliwości :)
Dziadkami to każdy z nas kiedyś będzie, ale do tego czasu Ravkę ruda zje. :cool:

Offline ko20

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #962 dnia: 26 Marca 2019, 13:35:49 »
nie mam dpf, adblue, scr, układu wtryskowego 2000 bar, dwumasy i pozostałych ekologicznych wodotrysków, które nabijają kasę producentom części. czy to jest źle?
W kwestii formalnej. Dwumase (oraz sprzęgło) masz. Tylko że sprzęgło w hybrydzie jest stale załączone.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #963 dnia: 27 Marca 2019, 09:46:56 »
To nie ja to pisałem. :o

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #964 dnia: 29 Marca 2019, 09:00:51 »
Zamieniłem wreszcie oryginalne Ecopie na Goodyear Efficient Grip SUV. Nie powiem, że nie czekałem na ten moment. Jeździ się dużo lepiej, bardzo ciche i komfortowe opony + świetne hamowanie na suchym i mokrym. Podobno dość szybko się ścierają ale nie robię Ravką jakichś wielkich przebiegów więc mnie to nie martwi.
My Toyota is Fantastic :)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #965 dnia: 29 Marca 2019, 17:22:49 »
wierzę, 68dB to jest cicho. sam wymieniłem jesienią ecopie na crossclimate i byłem równie zachwycony. w hamowaniu na mokrym nie ma lepszych opon, auto staje dęba. zima była śnieżna i tez nie było strachu, na pewno lepiej niż poprzednie zimowe nokiany. minusem jest gwizd przy gwałtownym przyspieszaniu od ok.100 km/h, jednak zbyt często tak nie jeżdżę.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #966 dnia: 29 Marca 2019, 20:54:07 »
No i to też jest jakieś rozwiązanie, jednak ja jestem bardzo zadowolony z mojego kompletu GY Efficient Grip + Continental TS 850 P na zimę. Jedne i drugie opony moim zdaniem pasują świetnie do Ravki. Natomiast CrossClimate tanie nie są i jak słyszałem też dość szybko się ścierają. Poza tym przekonuje mnie argument, że przy całorocznych i tak Cię nie ominie wizyta u gumiarza przynajmniej raz w roku na wyważenie i zamianę przodu z tyłem.
My Toyota is Fantastic :)

Offline kim

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #967 dnia: 08 Kwietnia 2019, 09:46:10 »
Witam posiadam Rav 4 z 2014. Strasznie nie podoba mi sie sprzet audio. Zamowilem z Aliexpress DVD na androida 10" na zdjeciu wygladalo spoko. Czekam na dostawe i zobaczymy czy bylo warto. Jezeli ktos ma juz cos tajiego u siebie prosze o kontakt. Do tego zamowilem kamere (rejestrator jazdy) ktory pasuje do wejscia w radiu i umozliwia podglad na wyswietlaczu radia. Jak to wszystko przyjdzie porobie zdjecia i dam znac czy wszystko dziala bo tego sie obawiam czy beda dzialac wszystkie fabryczne funkcje. Producent zapewnial mnie ze rak.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #968 dnia: 08 Kwietnia 2019, 17:55:25 »
Ogólnie, to proponuję nowy wątek o radiach "aftermarket". Bo zawsze warto powymieniać się doświadczeniami i pomysłami. A temat tu zginie i nie bardzo jest zgodny w głównym wątkiem.

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #969 dnia: 17 Maja 2019, 22:29:05 »
Oczekujących na nowe wydanie mapy do nawigacji informuje, że na stronie Toyoty jest wiosenna aktualizacja 6.13.0 H dla naszych Toyot

Offline Bober

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #970 dnia: 21 Maja 2019, 17:55:05 »
Witam serdecznie, nowy na forum :) Rav 4 IV 2018 hybrid 4x2

Chcialem sie zapytac, czy dokupowaliscie cos "ekstra" jasli chodzi o akcesoria do swoich ravek. Pytam bo ja dokupilem troche dupereli typu listwy boczne, orurowanie przedniego zderzaka steleer, relingi etc a jutro jade na montaz ambientowego oswietlenia Q-SAFE stąd zapytanie. Wiadomo, co za duzo to nie zdrowo (kicz) ale takie rzeczy potrafią cieszyć, zgodzicie sie :) ? Pozdrawiam

Offline janulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #971 dnia: 22 Maja 2019, 10:01:48 »
Trzy lata temu  kupowałem moją RAV4, była bez relingów. Relingi były za dopłatą 1800 zł. Dokupiłem w krakowie w sklepie podobno oryginały za 600. Niestety są gorsze od toyotowskich oryginałów (nie polecam tych podróbek z Krakowa ze sklepu, produkcji angielskiej). Jak można było przewidzieć przez trzy lata ani razu z nich nie skorzystałem,  a samochód zapewne przez relingi jest odrobinę głośniejszy przy większych prędkościach.
 A kiczowatością się nie przejmuj. Andrzej BANACH W swojej książce O SZTUCE napisał ?piękne jest to co się nam podoba?. I tego należy się trzymać
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2019, 10:52:58 wysłana przez janulek »

Offline Bober

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #972 dnia: 22 Maja 2019, 11:31:26 »
Hehe fajne to co napisales :) ale to tak zwykle jest wlasnie z tymi dodatkami... A powiedz Janulek jestes zadowolony z perspektywy czasu z fury w sensie nic sie nie zepsulo ? 3 lata to spory okres czasu i jakby nie bylo jest juz po gearancji...

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #973 dnia: 22 Maja 2019, 11:54:38 »
Z dodatków to przy kupnie swojej (w 2016) to dostałem w cenie takie folie co by pazurami nie drapać lakieru pod klamkami - w sumie drobiazg, ale dość praktyczny. Listew nie kupowałem. Myślałem o tym dodatkowym oświetlaniu tyle wewnętrzne mi się nie pobadało (może teraz jest coś innego) a za zewnętrzne  za drogo chcieli w ASO.

Offline Bober

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #974 dnia: 22 Maja 2019, 12:26:12 »
Dobi o ktorym zewnetrznym mowisz :) ? bo pierwsze slysze... masz to jakos podlinkowac ?
W sklad tego co ja zakladam Q-SAFE jest wnętrze + w lusterkach po ledzie oswietlajace dol samochodu ale niewiem czy o to Ci chodzi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl