Witam. Jestem tutaj nowy więc na początek chciałem się przywitać. Witam wszystkich
. Mam pytanie odnośnie podłączenia mikrofonu wszystko jest dla mnie jasne jak to poprowadzić w samochodzie mam na myśli kable radio mam przystosowane, lampkę wymieniłem na taką jak potrzeba ale nie mam fabrycznej instalacji i tutaj pojawia się moje pytanie. Jak poradzić sobie z kostkami, w sensie wpięcia w nie nowych kabli od mikrofonu. Nigdzie nie mogę znaleść jakie piny występują w tych kościach i jak je wypiąć, ewentualnie gdzie można takie zakupić. Będę bardzo wdzięczny za podpowiędzi. Pozdrawiam
Piny to 82998-12870 - takie same w obu wtyczkach - i po stronie lampki, i radia.Kiedyś pytałem o cenę takich pinów w ASO to mi zaśpiewali 75 zł za sztukę. Zamiast tego kupiłem wtyczkę tego typu:
https://allegro.pl/auris-avensis-rav4-yaris-verso-kostka-radia-28-24-i7480224526.html, (obie wtyczki mają te same piny) i wystarczyło.
Do wyjęcia pinów z kostki trzeba mieć coś mocno cienkiego i dość sztywnego (igła do szycia, taka średniej wielkości, da radę) i dużo cierpliwości na próby - na początku trochę czasu mi zeszło żeby wyczuć, co i gdzie trzeba podważyć, żeby pin wyszedł. A, i na zdjęciach na tej aukcji tego nie widać - po drugiej stronie wtyczek jest taka listewka na całej szerokości wtyczki, trzeba ją najpierw wyciągnąć lekko na zewnątrz (nie całą, wychodzi na jakieś 2 mm), to jest dodatkowa blokada, bez tego nie da się wyjąć pinów.