Autor Wątek: AURIS HYBRID 2016  (Przeczytany 64038 razy)

Offline Ruma

• Toyot Leżący
  • *
Odp: AURIS HYBRID 2016
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Grudnia 2016, 12:30:01 »
Mojego Aurisa TS hybrid odebrałem na początku października. Dzisiaj na liczniku ma 6500km.
Zaletą jest spalanie. Średie spalanie z calego baku to z reguly 5,1-5,3l/100km wg kompa. Jest to mało. Mam też aurisa 1.4 D4D i tu jest o litr więcej czyli wg komputera 6.1-6,3. Jazda mieszana ale głównie miasto (krakowskie korki) dają popalić oraz ciągłe dogrzewanie wnętrza auta 21.5-22 stopnie.
Poprzednie auto Peugeot 508SW 1.6thp spalanie na trasie od 6.8 do 13 po mieście. Nie ma porównania wogóle. Teraz jeszcze ciekawostka......nissan juke 1.2 turbo mojej żony.......spalanie średnie z miasta 8.8-9.5l/100km, spalanie z trasy do Szwajcarii, tempomat 120, dwoje doroslych i dziecko, trzy rowery na dachu......spalanie w jedna strone 12.5l, w drugą 11,5..... tankowanie co 260-290km.
Wady wg mnie to upierdliwe piszczenie na wstecznym, dość słaby przy obciążeniu 4 osobami, monotonia i czerń wnętrza. Osobiście jestem bardzo póki co zadowolony, auto nie rzuca się w oczy, ma pojemny bagażnik, jest ciche i w miarę wygodne. Oby było bezawaryjne bo peugeota zajeździłem w trzy lata i 109000km.
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2016, 12:38:59 wysłana przez Ruma »

Offline Ruma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Grudnia 2016, 12:36:23 »
Jeszcze tylko dodam, że system SIPA czyli samoczynne parkowanie który wydaje się być zbędnym i upośledzającym gadżetem........jest bardzo fajny 😆 Parkuje co prawda tylko rownolegle jednak wciska się w naprawdę krótkie wolne miejsca i odkąd raz spróbowałem........używam teraz prawie zawsze bo widok samokręcącej się kierownicy jest bezcenny i wywołuje uśmiech na twarzy 👍

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Grudnia 2016, 13:28:52 »
Ludzie, Kupujecie samochody za 150 tysięcy a narzekacie że palą 5 litrów a nie 3... 10 zł różnicy. Ja mam motor 2.0 po nowych mapach silnika, nowej skrzyni biegów sport type, nowy intercooler z iveka i kilka innych dupereli i przy moim popierdzielaniu pali według komputera max 7 litrów z czego jestem bardzo zadowolony. I choćby palił 10l to i tak bym nie płakał o kilka złotych. Kupcie bmw i3 i będziecie mieli spokój. Tyle że wtedy zaczniecie płakać na temat dużych rachunków za prąd.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 04 Grudnia 2016, 17:01:14 »
Nie kupujemy samochodów po 150 tys ani nie spodziewamy się że będą paliły 3 litry.  Tak w ogóle to chyba pomyliłeś fora.

Offline Ceglany

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Grudnia 2016, 18:59:42 »
Popieram kolegę Stivo. Cały ten temat o hybrydach to jedno wielkie ubolewanie, że jednemu pali 7l a drugiemu 4,3l. Założę się, że 90% z wypowiadających się tutaj robi max 10 tys km rocznie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 04 Grudnia 2016, 21:45:28 »
Właśnie się zorientowałem że światła LEDowe Aurisa TS świecą chyba za nisko... Kiedy jadę wieczorem drogą poza miastem to nie jestem w stanie odczytać znaków drogowych dopóki nie pojawią się naprawdę blisko. LEDy mają funkcję samopoziomowania - czy to się da jakoś regulować? Jeśli nie to pewnie wizyta w ASO mnie czeka...
Wg instrukcji nie da się.  Czy jak odpalasz po ciemku to widać jak się reflektory poziomują?

Offline Ruma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Grudnia 2016, 23:17:29 »
Nie rozumiem troszkę sensu słowa "ubolewanie". Kupiłem auto niższej klasy za 95tys gdyż była to moja ekonomiczna fanaberia i ciekawość.  Za to cieszę się teraz niskim spalaniem. Rocznie po Krakowie robię 35000km.
Za tą cenę można kupić amerykańskiego rocznego parcha z silnikiem 5.0 lub jakieś niemieckie Pasaratti.
Uważam, że krytycznie wypowiadający się koledzy nie rozumieją trochę sensu hybrydowych aut.
A z drugiej strony też podniecacie się spalaniem dizla lub benzyny 1.6 i nikt Was za to nie krytykuje.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 04 Grudnia 2016, 23:52:45 »
krytycznie wypowiadający się koledzy nie rozumieją trochę sensu hybrydowych aut

Jak sprowadzają wszystko do zużycia paliwa to całkiem nie rozumieją...  To jest generalny problem polskich forów, wpisywanie się niezainteresowanych tematem wątku.  Na forum muratora w wątku o pompie ciepła potrafiło być 80-90% wpisów od właścicieli pieców gazowych i węglowych, co to się wpadli dowartościować...

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:03:50 »
Jestem użytkownikiem Auris Hybrid wersja EXEC. Kombi model 2016
Co do Auris 2016 mam swoje zdanie:
1.Montowane światła FULLLED to szmelc i zagrożenie życia w zimie ( opisane w stosownym wątku )
2.System pre-crash pada za każdym razem gdy temperatura spadnie i zaczyna szyba parować w "okienku kamer" - pada wtedy system wspomoaganie świateł, dohamowywanie i wiele innych. (Podobno mają już rozwiązanie - jak twierdzi jeden użytkownik z forum)
3.Kolor biały perła: porażka zmienia barwę na zderzakach i lusterkach już po 8 mieś
4.Nie domalowane drzwi od spodu (pomiędzy uszczelkami ) - sprawdzałem w PL i D w salonach,  wszystkie mają braki lakieru.
5.Łuszcząca się eco-skóra na kierownicy i fotelach (obszycia ) już po 20 tyś km.
6.Zakaz montażu łańcuchów na 17 calowe koła ( wyjazd na narty możemy sobie darować ), uwaga: w hybrydach montowane tarcze hamulcowe 295 - producent zezwala na montaż 16 cali na odpowiedzialność użytkownika, czyli umywa się od wszelkich szkód i napraw.

Pozostaje pytanie: to wszystko kosztuje, a wygląda na to, że jakość Toyoty w tym modelu to fikcja i to wyrzucone pieniądze w błoto :o
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2016, 21:33:20 wysłana przez F_20.0 »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:37:45 »
Jestem użytkownikiem Auris Hybrid wersja EXEC. Kombi model 2016
Co do Auris 2016 mam swoje zdanie:
1.Montowane światła FULLLED to szmelc i zagrożenie życia w zimie ( opisane w stosownym wątku )
2.System pre-crash pada za każdym razem gdy temperatura spadnie i zaczyna szyba parować w "okienku kamer" - pada wtedy system wspomoaganie świateł, dohamowywanie i wiele innych.
3.Kolor biały perła: porażka zmienia barwę na zderzakach i lusterkach już po 8 mieś
4.Nie domalowane drzwi od spodu (pomiędzy uszczelkami ) - sprawdzałem w PL i D w salonach,  wszystkie mają braki lakieru.
5.Łuszcząca się eco-skóra na kierownicy i fotelach (obszycia ) już po 20 tyś km.
6.Zakaz montażu łańcuchów na 17 calowe koła ( wyjazd na narty możemy sobie darować ), uwaga: w hybrydach montowane tarcze hamulcowe 295 - producent zezwala na montaż 16 cali na odpowiedzialność użytkownika, czyli umywa się od wszelkich szkód i napraw.

Pozostaje pytanie: to wszystko kosztuje, a wygląda na to, że jakość Toyoty w tym modelu to fikcja i to wyrzucone pieniądze w błoto :o

Uff - dobrze że nie mam świateł full led, koloru białego, niedomalowanych drzwi od dołu, łuszczącej skóry, kół 17 calowych  <zalamka>

Co do systemu pre-crash to faktycznie nie jest to śmieszne, ale psiknąłem antyparą w spreju w okienko kamer, wysuszyłem, wyłączyłem obieg "AUTO", nastawiłem ręcznie nawiew na przednią szybę, intensywność nawiewu 1 kreska i wreszcie od tygodnia mam spokój z komunikatami.
Wszystko działa jak należy (a jeździłem z w czasie opadów deszczu i nie tylko) - tylko czy na długo  :o

« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2016, 21:42:45 wysłana przez pluto »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

F_20.0

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Grudnia 2016, 21:50:55 »
Rozumiem, że Twój post to sarkazm, ale niestety Ciebie to też dotyczy: jeżeli masz Auris 2016 to na 100% masz braki w lakierze, a do śmiechu Ci będzie jak skończy Ci się gwarancja na lakier (3lata) i zarządzają od Ciebie naprawy na Twój koszt KOLEGO.
Co do spraju "antypara" to uważasz za rozwiązanie?
Niczego nie wymagasz od producenta, który Ci wcisnął bubel. Czuję się jakbym słuchał głównego kierownika serwisu Toyoty i jego wywód na temat skuteczności spreyu "Niewidzialna wycieraczka" na reflektory, aby nie zachodziły lodem lub śniegiem. Nie gniewaj się, ale trafiłeś kulą w płot tym postem.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Grudnia 2016, 22:19:34 »
Na 100 % nie mam braków lakierze (widziałem poprzednie posty i takich po prostu nie mam), antypara jest rozwiązaniem tymczasowym do czasu usunięcia przez ASO -jeśli za 10 zł można do tego czasu poprawić komfort i bezpieczeństwo jazdy to dlaczego z tego nie skorzystać  :-)
Reflektory nie zachodzą mi lodem lub śniegiem więc i tutaj nie widzę problemu.
Po prostu obiektywnie podchodzę do pewnych spraw, nie zaklinając rzeczywistości.

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Grudnia 2016, 22:51:51 »
Twierdzenie że LEDy są niebezpieczne jest mocno przesadzone.  Jeżeli chcemy mieć skuteczne oczyszczanie reflektorów podczas jazdy, to auto musi mieć spryskiwacze reflektorów, które nie są standardowym wyposażeniem chyba w żadnym z kompaktów.  Halogeny owszem lepiej rozpuszczają śnieg czy lód, ale woda wyparowuje natomiast cały brud zostaje i powoduje coraz niższą skuteczność oświetlenia i konieczność ręcznego wyczyszczenia kloszy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Grudnia 2016, 22:54:43 »
psiknąłem antyparą w spreju w okienko kamer
Od środka czy od zewnątrz?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Grudnia 2016, 23:09:28 »
psiknąłem antyparą w spreju w okienko kamer
Od środka czy od zewnątrz?
Od środka  :roll:

MÓJ BYD:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl